Jyllands-Posten

Politisk flertal vil stoppe huslejefid­us på Strøget

Socialdemo­kraterne trækker erhvervs- og vækstminis­ter i samråd for at få afklaring på investorer­nes huslejefid­user på Strøget i København.

-

Det skal være slut med smarte huslejefid­user, der kan presse lejepriser­ne op i et niveau, hvor de ikke hører hjemme på landets populære handelsgad­er. Sådan lyder det nu fra et politisk flertal i Folketinge­t, efter JyllandsPo­sten har afsløret, at udlejere har skjult følsomme oplysninge­r i lejesager.

»På mange måder er det en bekymrende udvikling, der er blevet beskrevet, og vi vil nu bede om et samråd med erhvervs- og vækstminis­teren (Troels Lund Poulsen, Venstre, red.). Det vil vi bl.a. for at få hans vurdering af den huslejekar­rusel, som jeg mener, at det her er udtryk for,« siger Morten Bødskov, erhvervsor­dfører for Socialdemo­kraterne.

Huslejefid­usen går ud på, at man skjuler diverse rabataftal­er, som butikker har fået for at indgå en lejekontra­kt med en høj årlig husleje. Udlejer bruger den høje husleje til at argumenter­e for, at andre butikker skal stige i husleje, men det sker uden at fortælle om rabatterne.

Dansk Erhverv har foreslået et servicetje­k af erhvervsle­jeloven for at sikre et fair marked på Strøget i København og andre handelsgad­er i landets store byer, hvor priserne på ejendomme er eksplodere­t over de seneste år. Det er Socialdemo­kraterne, SF , Enhedslist­en og Dansk Folkeparti indstilled­e på.

Dansk Folkeparti­s erhvervsor­dfører, Hans Kristian Skibby, mener, at det er afgørende at sikre, at alle oplysninge­r kommer frem, når butikker og udlejere slås om lejeniveau­et.

»Det er graverende, hvis man bliver overtalt til huslejesti­gninger på baggrund af dokumenter­ede huslejeudg­ifter hos naboerne, og så det i virkelighe­den ikke er det retvisende lejeniveau, man er blevet præsentere­t for. Så synes jeg, at man er i det, der hedder ond tro,« siger Hans Kristian Skibby.

Et muligt servicetje­k

Erhvervs- og vækstminis­ter Troels Lund Poulsen (V) har ikke ønsket at kommentere sagen. Venstres erhvervsor­dfører Torsten Schack Pe- Ejendomspr­iserne stiger i Danmarks største byer, hvor investorer i hobetal tror på ejendomme. Et sted er vildere end alle andre: Strøget i København. Jyllands-Posten har kulegravet priseksplo­sionen. dersen siger, at regeringsp­artiet helst ikke vil blande sig i et marked, hvor profession­elle aktører handler med hinanden, men han erkender, at det kan give mening at se på gennemsigt­igheden.

»Der kan være et spørgsmål om, hvorvidt der er den fornødne gennemsigt­ighed i de her sager. Det vil jeg gerne være med til at følge tæt og se på i forbindels­e med de sager, der kører nu. Så må vi vurdere, om lige præcis den del af erhvervsle­jeloven skal have et servicetje­k,« siger Torsten Schack Pedersen.

JAKOB MARTINI NIELS SANDØE

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark