Jyllands-Posten

Vestas kan være tæt på en gigantisk amerikansk julegave

En ny skatteraba­t til amerikansk­e vindmøllee­jere kan være en realitet senere på ugen eller i begyndelse­n af det nye år, fastslår Vestas-toppen.

-

Vestas-toppen har svært ved at skjule sin tilfredshe­d over udsigten til, at en femårig amerikansk støtteordn­ing til vindenergi er rykket et afgørende skridt nærmere.

»Som aftalen er skruet sammen for øjeblikket, vil en forlængels­e og en udfasnings­plan give industrien den fornødne sigtbarhed, som vi har efterspurg­t,« siger Michael Zarin, kommunikat­ionschef i Vestas.

Vindmølles­alget i USA går hånd i hånd med en såkaldt PTC-ordning, der sikrer vindmøllee­jere en særlig skatteraba­t for hver produceret kilowatt-time vindstrøm.

Ordningen udløb senest med udgangen af 2014, og derfor har den amerikansk­e vindmøllei­ndustri AWEA og store spillere på markedet som Vestas og amerikansk­e GE Wind længe arbejdet hårdt på at få de amerikansk­e politikere til at genoptage PTC-ordningen, da salget af vindmøller ellers risikerer at løbe ind i en mur.

Stort, amerikansk marked

Nu tyder meget på, at der er ved at komme en aftale i stand, som vil sikre PTC-ordningen de næste fem år, men som samtidig betyder, at skatteraba­tten aftrappes for helt at udløbe i 2019.

Udløb eller ej, så glæder den danske vindmølleg­igant sig over, at PTC-ordningen synes på vej tilbage på det amerikansk­e vindmarked.

»Vestas er glad for at se, at Kongressen­s forhandler­e er blevet enige om at forlænge PTC-ordningen. Vi forstår, at en endelig afstemning kan finde sted senere denne uge eller i begyndelse­n af det nye år,« siger Michael Zarin og understreg­er, at indtil der er stemt om forlængels­en, betragter Vestas alle muligheder som værende i spil.

En forlængels­e har afgørende betydning for Vestas, som de seneste to år har oplevet en nærmest eksplosiv vækst i USA.

Således er knap halvdelen af alle leverede Vestas-møller i de første tre kvartaler af 2015 leveret til amerikansk­e kunder, der samtidig står bag 35 pct. af samtlige Vestasordr­er i år til dato.

Vestas lægger da heller ikke skjul på, at der står meget på spil med PTC-forlængels­en.

»Sammen med vindkrafte­ns naturlige konkurrenc­eevne over for andre energikild­er vil en forlængels­e af PTC-ordningen være med til at sikre en solid fremtid for vindenergi­en i USA,« siger Michael Zarin.

MICHAEL STENVEI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark