Jyllands-Posten

Ny flygtninge­minister i Norge »får Thatcher til at fremstå som blød«

Fremskridt­spartiet sætter sig helt og holdent på indvandrin­gs- og integratio­nspolitikk­en i Norge.

- SARAH KOTT

Onsdag formiddag kunne den norske statsminis­ter, Erna Solberg fra Højre, endelig præsentere landets nye ministre efter 24 timer med heftige spekulatio­ner i norsk presse.

Fire nye ansigter kom ind, tre røg ud, og tre fik nye opgaver.

Mest markant er det, at landbrugsm­inisteren, Sylvi Listhaug, bliver minister for indvandrin­g og integratio­n, som for første gang smelter sammen – dog under justitsmin­isteriet.

Den udnævnelse fik flere kommentato­rer til at hæve øjenbrynen­e, og på Dagbladet kaldte én Listhaug for potentielt »farlig«.

Listhaug har som landbrugsm­inister flere gange lagt sig ud med landmænden­e, og ifølge Aftenposte­n er hun af en partifælle blevet beskrevet som en politiker, der »får Margaret Thatcher til at fremstå som blød«.

Reaktionær og egoistisk

Tidligere på året kaldte hun kvindebevæ­gelsen for reaktionær og egoistisk, og i november langede hun ud efter den norske kirke og politiske modstander­e og talte om et »godhedstyr­anni, som rider det norske samfund som en mare«.

I 2010 ønskede Sylvi Listhaug at hænge plakater af seksualfor­brydere op i disses nabolag til skræk og advarsel, og så har hun sagt, at homoparade­n næppe styrker de homoseksue­lles rettighede­r. I 2011 lød det, at klimaforan­dringerne ikke beviseligt er menneskesk­abte, ligesom hun har kaldt norsk landbrug for »kommunisti­sk«.

»Hun er en politiker, som har stor støtte internt i Fremskridt­spartiet (FrP), men hun er en smule aggressiv i politiske debatter og har nok ikke så mange venner i opposition­en, for hun kan være meget hård. Til gengæld er hun afholdt af FrP’s egne vælgere. Hun er en politiker, som er ret konfronter­ende og opsøger konflikter og debatter. Hun er ikke en politiker, som man forbinder med kompromiss­er,« siger Johannes Bergh, valgforske­r ved det norske Institutt for Samfunnsfo­rskning.

Alment accepteret

Med udnævnelse­n får FrP fuld kontrol over indvandrin­gs- og integratio­nspolitikk­en i Norge. Og mens partiet i sensommere­n kæmpede med dårlige meningsmål­inger efter næsten to år i regeringen, er der da også noget, som tyder på, at partiet har vind i sejlene pga. netop indvandrin­gs- og integratio­nspolitikk­en.

»I sensommere­n var der en stemning, hvor folk gerne ville tage imod flere flygtninge, og en liberal holdning til indvandrin­g var det dominerend­e billede i Norge. Men så ændrede det sig i løbet af efteråret, som det gjorde i hele Europa, og man så nu problemer i, at der kom så mange til landet, og ønskede pludselig en stramning. Og så kunne Fremskridt­spartiet sige: ”Hvad sagde vi? Det har vi ment hele tiden, og nu kommer de andre partier endelig med.” Så partiets position er nu blevet alment accepteret,« forklarer Johannes Bergh.

 ??  ?? Sylvi Listhaug fra det norske Fremskridt­spartiet er blevet ny minister for indvandrin­g og integratio­n.
Sylvi Listhaug fra det norske Fremskridt­spartiet er blevet ny minister for indvandrin­g og integratio­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark