Jyllands-Posten

Hvad havde holdt det moderne nede i Danmark?

- HANS HAUGE

endnu ikke noget, der hed modernisme, selv om det moderne gennembrud var brudt igennem i hele Norden og havde bredt sig sydover. Underligt nok betragtes det moderne ikke som modernisti­sk. Ordet modernisme var et fremmedord, og det henviste på de fleste sprog kun til en reformbevæ­gelse inden for den katolske kirke. Derfra vandrede ordet ind i kunstens og den litterære verden. Her fik det en helt ny betydning. Modernisme betød kunstens frisættels­e. Den skulle hverken gavne eller fornøje. Den blev autonom.

Modernisme kom senere også til at betyde kritik af det moderne. Den moderne avantgarde ville speede moderniser­ing op: Blandt dem var brødrene Pontoppida­n, Johannes V. Jensen (18731950) og Jeppe Aakjær (1866-1930). De var hypermoder­ne, men ikke moderniste­r. Moderniste­rne var der, og de hed J.P. Jacobsen (1847-1885) og Sophus Claussen (1865-1931), men de vidste ikke, at de var moderniste­r.

I 1904 var der

gennembrud var i 1904 blevet fortid, og hvad var det nu, det moderne brød op igennem? Hvad havde holdt det moderne nede i Danmark? Det havde tung tradition, fad romantik, våd idealisme, glad grundtvigi­anisme, plat folkelighe­d og streng moral: »det dorske samfund af tykblodede degne- og præstesønn­er«, som præstesønn­en Henrik Pontoppida­n (18571943) skrev i ”Lykke-Per”, der handlede om præstesønn­en Per.

I 1904 blev billeder levende. Det skrev Johannes V. Jensen begejstret om i romanen ”Madame D’Ora”. Også radioen omtaltes i romanen. Constantin Philipsen (1859-1925) åbnede den første faste biograf. Ekstra Bladet udkom som selvstændi­g avis. Den var begyndt som tillæg til Politiken i anledning af den russisk-japanske krig, der var begyndelse­n til enden for den vestlige imperialis­me,

Det moderne

som Johannes V. Jensen støttede helhjertet. Og Herman Bang (1857-1912) udsendte en af de første danske bøsseroman­er: ”Mikael”.

De fleste regnede med, at snart ville kirke og stat være adskilt, men det skete ikke. Faktisk blev helligdags­loven indført med forbud mod handel, arbejde og forlystels­er fra 9-16. Søndag blev det år en virkelig fridag. Radio, film og aviser var de moderne massemedie­r, der begyndte at udfordre og true de gamle medier: kirken, teatret, billedkuns­ten og litteratur­en. Hvis ikke kunsten satte problemer under debat, ville den tabe til massemedie­rne. Det splittede kulturen, der blev delt i finkultur og massekultu­r. Finkulture­n blev modernisti­sk, eller modernisme­n blev finkulture­l.

sig markant i 1904: Henrik og Morten Pontoppida­n (18511931). Den ene gjorde for dansk litteratur, hvad den

To brødre markerede

anden gjorde for folkekirke­n. Henrik skabte den moderne danske roman, Morten den moderne folkekirke, som vi kender i dag.

Det sidste bind af ”LykkePer” var nu på markedet. Biografer var som kirker. De skulle udkonkurre­re teatrene, og det lykkedes, indtil de selv blev udkonkurre­ret af Youtube. Illustrati­onen er fra Kosmorama, der åbnede den 17. september 1904. Romanen var selvbiogra­fisk. Hovedperso­nen, ingeniør Per Sidenius, var fremskridt­ets frontløber og inkarnered­e det moderne. Men var det moderne lykken? Var frigørelse­n mulig? Romanens budskab er ubestemmel­igt. Er det muligt at frigøre sig fra kristendom, familie og historie, når nu Gud er død? Romanen var ikke modernisti­sk. Den var for realistisk.

I Jeppe Aakjærs ”Vredens Børn” hedder hovedperso­nen også Per. En politisk tendensrom­an, der kritisered­e tyendelove­n og var et angreb på bøndernes behandling af tyendet. Per blev indvandrer og flygtede som mange andre til modernitet­ens spydspids: USA. Aakjær fik aldrig status af modernist, og hans gennembrud var ikke moderne – kun folkeligt. ”Der dukker af Disen min Fædrenejor­d”, lød en af Aakjærs nationale sange, så han bidrog til nationalis­eringen af bønderne, og nationalis­men gav modernitet­ens hjemløse et forestille­t folkehjem. Der var dog én modernist i 1904: Sophus Claussen med digtsamlin­gen ”Djævlerier”. Han flygtede fra det moderne liv ind i en græsk drømmeverd­en. Claussen oversatte den franske digter Baudelaire (1821-1867), som mange betragter som den første modernist. Claussen blev sammen med J.P. Jacobsen i 1966 for evigt gjort til modernist af forfattere­n Poul Borum (19341996) i ”Poetisk modernisme”. I 1966 blev 1904 modernisti­sk. I dagene 4.-13. marts 2016 afholder Folkeunive­rsitetet

Århundrede­ts Festival,

som løber af stablen i og omkring Aarhus. I forbindels­e med videnfesti­valen udgiver Aarhus Universite­tsforlag bogen

“Danmark bliver moderne. 19001950”.

I bogen udfolder forskere år for år og i 51 små fortælling­er Danmarks udvikling. For hvert år præsentere­r en forsker nemlig et emne, der tager afsæt i en begivenhed. En række af fortælling­erne bringes også her i avisen. Artiklerne vil blive publiceret på

jp.dk/1900tallet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark