Jyllands-Posten

En musikalsk hyldest til ro i en zappende tid

Bratschist­en Lars Anders Tomter lufter i aften sin Gasparo da Salo-bratsch årgang 1590 i Symfonisk Sal.

- RACHEL EINARSSON

Ikke så ofte er der mulighed for at opleve en koncert med en fyldig bratsch i front. Og da slet ikke fremført af en internatio­nal kunstner som den 56-årige Lars Anders Tomter, der er blevet kaldt en af Europas førende bratschist­er.

Torsdag aften er han imidlertid i Aarhus, hvor han sammen med Aarhus Symfoniork­ester og sin Gasparo da Salo-bratsch fra 1590 vil fremføre Poul Ruders’ ”Koncert for bratsch og orkester” fra 1994, et værk bestående af én sats, der af Poul Ruders selv betegnes som en musikalsk hyldest til renhed og tålmodighe­d i en forvirret og zappende samtid.

På afstand af hverdagen

Gennem værket går en konstant melodisk linje, som regenerere­r sig selv og udvikler sig i en tålmodigt stigende bue. Værket er helliget musikkens ret og evne til at være på afstand af den over-informativ­e hverdag, ligesom værket søger at fastholde musikkens emotionell­e integritet løsrevet fra modens tyranni. Med andre ord inviteres lytteren indenfor i kunstens egen verden med Lars Anders Tomter som guide.

Han er født i Hamar i Norge og begyndte at spille som otteårig. Som 17-årig kunne han notere sig sin debut som profession­el, og han studerede både violin og bratsch ved bl.a. Norges Musikkhøgs­kole i Oslo, hvor han nu er professor.

Bratschen er blevet Lars Anders Tomters foretrukne instrument, og han har optrådt med symfoni- orkestre over hele kloden, ligesom han er en flittig kammermusi­ker. Man har hørt ham på flere festivaler rundt om i Europa, og sammen med landsmande­n og pianisten Leif Ove Andsnes er han leder af Risørfesti­valen i Norge. Siden 2013 har han desuden været professor ved Det Kgl. Danske Musikkonse­rvatorium i København.

Pladeindsp­ilning på vej

Efter aftenens koncert skal Lars Anders Tomter indspille Poul Ruders bratschkon­cert sammen med Ruders’ ”Händel Variatione­r”, der er skrevet til Aarhus Symfoniork­esters 75 års jubilæum i 2010. Indspilnin­gen udkommer i 2016.

Ved aftenens koncert vil Aarhus Symfoniork­ester desuden opføre Beethovens ouverture nr. 3 til ”Leonore” samt F. Mendelssoh­nBartholdy­s Symfoni nr. 3, også kaldet ”den skotske”.

Det bliver altså en aften med både moderne og klassisk vellyd til øregangen. Med dirigentst­okken står den nyligt tiltrådte chefdirige­nt Marc Soustrot klar på podiet, og koncerten begynder kl. 19.30.

 ?? Foto: Nicki Twang ?? Lars Anders Tomter regnes blandt Europas førende bratschist­er. Torsdag vil han indgyde renhed og tålmodighe­d i Musikhuset.
Foto: Nicki Twang Lars Anders Tomter regnes blandt Europas førende bratschist­er. Torsdag vil han indgyde renhed og tålmodighe­d i Musikhuset.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark