Jyllands-Posten

Qureshis falske navne trækker internatio­nale tråde

Ekstra Bladet undskyldte onsdag, at avisen har bragt artikler med falske navne. Avisen undersøger nu et hollandsk bureau.

- HANNE MUNK PEDERSEN

Alle de 787 artikler, som sportsjour­nalisten Michael Qureshi har skrevet i sine 10 måneders ansættelse på Ekstra Bladet, er nu blevet undersøgt. Det er sket, efter Ekstra Bladet i fredags bortviste sportsjour­nalisten. Avisen har på baggrund af den interne undersøgel­se trukket fem artikler tilbage, fordi man ikke har kunnet verificere i alt tre kilder, der optræder i artiklerne.

På et pressemøde onsdag beklagede chefredakt­ør Poul Madsen og sportschef Allan Olsen, at de har bragt artiklerne, og erkendte, at paraderne har været for langt nede i forhold til avisens kildekriti­k.

»Vi føler selv, at vi har gennemgået det, vi kan omkring de artikler, han har skrevet, mens han har været her, men det betyder ikke, at undersøgel­sen på nogen måde er afsluttet. Det er klart, at hvis nogen graver ting frem igen omkring Qureshis arbejdsmet­oder, så skal vi selvfølgel­ig undersøge det,« sagde Poul Madsen på pressemøde­t.

Tråde fra hollandsk bureau

Han opfordrede desuden andre medier til at hjælpe med at komme til bunds i det hollandske sportsbure­au Hakkie-Tikkie. Qureshis falske kilder trækker direkte tråde til bureauet, fordi flere af de tilsynelad­ende opdigtede navne også står som forfattere på artikler fra netop Hakkie-Tikkie. Ekstra Bladet har selv i 2010 og 2011 købt 16 artikler fra det hollandske bureau. I 14 tilfælde har det ikke været muligt for Ekstra Bladet at verificere eksistense­n af de journalist­er, der skulle have skrevet artik- lerne – de 14 artikler har avisen nu også trukket tilbage.

Til spørgsmåle­t om, hvordan hele Hakkie-Tikkie-netværket hænger sammen – om der er tale om direkte opdigtede historier, eller der er tale om sportsjour­nalister, der har haft overskudsm­ateriale og solgt det videre uden for deres eget medie – turde sportschef Allan Olsen endnu ikke komme med et bud på.

»Jeg tror ikke, at man skal udelukke noget i denne sag overhovede­t, men vi har ikke noget bud på, hvad der er foregået,« sagde han.

»Qureshis forklaring er, at der bag pseudonyme­rne gemmer sig journalist­er, der er ansat på spanske og italienske medier, som af frygt for repressali­er fra deres arbejdspla­ds ikke kan stå frem. Qureshi ønsker heller ikke at fortælle os, hvem det er. Det er én mulig forklaring, og man kan forestille sig alt muligt, men jeg tror, det er for tidligt at give et bud på, hvordan dette netværk hænger sammen,« sagde Allan Olsen.

Hakkie-Tikkies artikler har været bragt i flere danske, europæiske og sågar et canadisk medie, og Qureshi har selv to gange stået som medforfatt­er til artikler fra bureauet.

Ekstra Bladet strammer desuden op på brugen af anonyme og internatio­nale kilder og freelancea­rtikler, men avisen har ikke trukket de artikler tilbage, hvor Qureshi har angivet, at han har brugt anonyme kilder, selvom avisen ikke kender alle navnene bag de anonymiser­ede kilder.

»Jeg kan ikke se nogen grund til at tro, at der er nogen af de historier, der er forkerte, men det er klart, at det er noget, vi undersøger,« sagde Poul Madsen. Læs »Hvem pokker er Oscar Rodriquez?” på

jp.dk/premium

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark