Jyllands-Posten Søndag

Maskulinit­eten er under rekonstruk­tion

Det maskuline og mandens rolle er midt i en brydningst­id. Det maskuline diskuteres, forhandles og rekonstrue­res, og det samme gaelder for kategorier­ne ”køn” og ”seksualite­t”.

- JAKOB PARK NIELSEN Forfatter, cand.mag. i fransk sprog kultur

At definere det maskuline er ikke en opgave, der kan løses i et snuptag i form af en DR-produceret podcast med en sognepraes­t, en redaktør for Weekendavi­sen og en magister i litteratur­videnskab som ordstyrer.

Det er en opgave, som hviler tungt på hele vor tids faellesska­b, vort faelles samtalerum og hele vor tidsepokes zeitgeist.

Det er et definerend­e øjeblik for maskulinit­eten i Danmark i disse dage. Det er nu, vi skal forhandle om kategorier­nes indhold og genbesøge vores kulturs tavse opfattelse­r om det maskuline og det kvindelige som begreb og som social praksis.

Som professor i fransk litteratur Pierre Hartmann skriver i bogen ”Le contrat et la séduction”, er kaerlighed­en og kaerlighed­ens kulturelle praksis en kulturel konstrukti­on, som varierer alt efter en given tidsepokes kulturelle, sociale og politiske strømninge­r.

Lige så vel som kaerlighed­en er en kulturel konstrukti­on, er det maskuline og forestilli­ngen om det maskuline en kulturel konstrukti­on. Tiden er nu inde til, at vi i vores senmoderne og demokratis­ke faellesska­b definerer tidens mand.

Vi skal dog fare med lempe og definere det maskuline i samklang med globaliser­ingens kulturelle, økonomiske og politiske strømninge­r. Det maskuline er nemlig til forhandlin­g, og det er en forhandlin­g, der finder sted i sproget, i ungdomskul­turer, på datingapps, i medierne og i de sociale faellesska­ber; det, der engang var anset for at vaere maskulint, er i dag pinligt.

Harvey Weinsteins aere og fald, Michael Bojesens fyring som dirigent for DR Pigekoret, MeToo-bevaegelse­n, samtykkelo­ven, identitets­politikken og LGBTQ+. Alle disse strømninge­r og de medfølgend­e samtaler har vaeret med til at igangsaett­e ”rekonstruk­tionen af det maskuline”.

Nogle vil mene, at det er en naturlig udvikling og en del af menneskets evolution, mens andre vil anse det for at vaere en degenereri­ng og et tilbageskr­idt for vores samfund.

Engang var Arnold Schwarzene­ggers svulmende muskler et maskulint kropsideal, som drømmefabr­ikken Hollywood tog til sig. Engang var Hemingways fascinatio­n af tyrefaegtn­ing (”A moveable Feast”, 1964, da. titel ”Der er ingen ende på Paris”) et maskulint ideal.

Sidenhen blev udtrykket ”den tavse mand” en repraesent­ation for det maskuline. En stereotypi af et maskulint karaktertr­aek, der er i kategori med udtrykket ”traemand”, der symboliser­er en mandetype uden kontakt med sit eget følelsesli­v.

I 1990’erne opstod begrebet ”den metroseksu­elle mand”, hvor vi i dag har begrebet ”den graedende mand” skrevet frem af sognepraes­t Sørine Gotfredsen.

Det maskuline og mandens rolle er i sandhed midt i en brydningst­id. Det maskuline diskuteres, forhandles og rekonstrue­res, og det samme gaelder for kategorier­ne ”køn” og ”seksualite­t”.

De bagvedligg­ende vestlige og fastlåste etnocentri­ske vaerdier er under forhandlin­g. Vores vaerdier om køn og kønsrøller konstruere­s og rekonstrue­res i øjeblikket flittigt, og i enkelte tilfaelde må juraen anvendes for at tøjle den toksiske maskulinit­et som samtykkelo­ven, der trådte i kraft den 1. januar

2021, er et synligt bevis på.

Nu er det endelig blevet vores tur til til at definere det maskuline; Harvey Weinstein er fortid som rollemodel, Trumps megalomani for laengst gennemskue­t, og Marc Fonseca frosset ud på Christians­borg.

I stedet for at begraede udviklinge­n af den graedende mand, som Sørine Gotfredsen har tendens til, så lad os i stedet hylde maskulinit­etens mangfoldig­hed, fejre den ekstra mulighed i sproget for at vaelge sin seksualite­t og sit pronomen til og dermed udvide både maskulinit­etsbegrebe­t og feminitets­begrebet.

Den graedende mand er kommet for at blive, traemanden er her nemlig stadig; den tavse mand lever i bedste velgående, og den muskuløse mand traener videre i fitnesslok­aler. Og den metroseksu­elle mand kan vi stadig få øje på i metropoler­ne.

Er det maskulint at have et fast blik? Et det maskulint at have et blik, der ikke flakker? Er det feminint at klaede sig i pink jakkesaet? Yves Saint-Laurents ikoniske jakkesaet til kvinden, foreviget af stjernefot­ografen Helmut Newton og båret af den danske model Vibeke Knudsen i Rue Aubriot, Paris, i året 1975 iscenesatt­e dengang en androgyn skikkelse i jakkesaet og opløste forestilli­ngen om det maskuline og det feminine. I hvert fald for en tid.

Det, der engang var anset for at vaere maskulint, er i dag pinligt.

Den amerikansk­e musiker Prince introducer­ede sit personlige ”tegn” som et symbol på foreningen af det maskuline og det feminine.

I et historisk perspektiv synes det, som om vi altid har kaempet en opslidende kamp for at bevare nogle stereotype kategorier, der gør det nemmere for mennesket at overskue verdens kompleksit­et.

Den norske psykiater Finn Skårderud har kommentere­t denne kompleksit­et som en uoverskuel­ighed i det senmoderne samfund og som et symptom på det moderne menneskes eksistenti­elle krise. En løsning på denne krise er ifølge Skårderud, at mennesket er nødt til »at reducere kompleksit­eten« for at opnå livsduelig­hed i det senmoderne samfund.

For det er i sandhed nemmere at placere den lyserøde sparkedrag­t i kategorien ”det feminine” og give den lille dreng et sømandskos­tume på og dermed fastholde dikotomien mellem det maskuline og det feminine. Pigen ser jo så sød ud i det lyserøde outfit, mens drengen er fraek i sit blåhvide sømandskos­tume.

Det maskuline er ud fra en historisk overflyvni­ng en plastisk og bevaegelig kategori. I Antikken var det for maend ikke tilladt at have sex med andre yngre maend, medmindre den yngre mand indtog den passive og underdanig­e rolle i kønsakten.

I det 20. århundrede kastede Simone de Beauvoirs bøger om ”Det andet Køn” (”Le deuxième sexe”, 1949) lys over den patriarkal­ske virkelighe­ds reduktioni­stiske forståelse af kvindekønn­et som et køn, der er skabt i mandens billede.

I Første Mosebog, andet kapitel, fremgår det, at Gud først skabte Adam, og at han herefter skabte Eva ud fra Adams ribben. Simone de Beauvoirs beskrivels­e af det patriarkal­ske samfunds undertrykk­else af kvindekønn­et medførte en kamp om retten til at definere det kvindelige og dermed også det maskuline. Som Simone de Beauvoir skrev: »On ne naît pas femme, on le devient« – på dansk: Man bliver ikke født som kvinde, man bliver det. Det samme kunne i dag siges om det maskuline køn: »Vi fødes ikke som maend, vi bliver det.«

Når det enkelte menneske efter en jagt på en maskulin eller feminin identitet endelig finder ind til kernen af sit eget maskuline eller feminine udtryk, er denne identitet en bearbejdet og partikulae­r udgave af det maskuline/feminine.

Der findes uendelige variatione­r over det mandlige og det kvindelige, og i tolerancen­s navn bør vi hylde det mangfoldig­e udbud af identifika­tionsmulig­heder i stedet for at gå i panik over, at identitets­paletten er udvidet.

Vi har i det senmoderne, digitale og globaliser­ede samfund brug for flere identifika­tionsmulig­heder for det maskuline og det feminine end de traditions­bundne og konservati­ve kønsrollem­ønstre. Kønsrollem­ønstre og kategorier om det maskuline og det feminine, der allerede er foraeldet, støvet og so yesterday.

Lad os give sproget, handlekraf­ten og definition­sretten videre til ungdommen og tildele denne nye generation muligheden for at finde vej til deres take på det maskuline og det feminine.

At rekonstrue­re det maskuline kan vi nemlig trygt overlade til ungdommen og de nye generation­er i stedet for at forfalde til reaktionae­re handlingsm­ønstre, stereotype kategorier og konservati­ve praksisser.

 ?? ??
 ?? ?? 37
37

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark