Jyllands-Posten Søndag

Der er brug for klar tale

Antisemiti­sme og antizionis­me er ikke det samme. Antisemiti­sme er dumhed på linje med islamofobi, homofobi og andre fobier. Antizionis­me er at modsaette sig et kolonialis­tisk-imperialis­tisk projekt, hvis seneste resultat er krigen i Gaza.

- UNDERVEJS KOMMENTAR PER NYHOLM

Der er danskere overalt, men at jeg skulle møde Puk fra Haderslev på Elefantøen i Nilen, langt nede i det sydlige AEgypten – det overrasker. Dér er hun, i sin fredelige villa, i en frodig have, omgivet af lave nubiske huse, 10 minutters sejlads fra det støjende og kaotiske Aswan, mit udgangspun­kt for den videre rejse til Ramses-templet i Abu Simbel.

AEgyptiske tog er en blandet affaere. De kan vaere gode, de kan vaere ringe, de er altid en oplevelse. Jeg forlader banegården i Aswan i let støvet tilstand. Snesevis af mere eller mindre ramponered­e hyrevogne venter udenfor, også droscher, spaendt for med krikker så elendige, at det gør ondt. Jeg går de få hundrede meter ned til Nilen og finder en båd – den klassiske feluka – hvis ejer bringer mig til Elefantøen, pris 500 aegyptiske pund eller 70-75 kr. En time på floden, ingen motor, kun aftenvinde­ns susen i sejl og reb.

Jeg nåede i sidste øjeblik, engang i 1970’erne, at se Ramses-templet på dets oprindelse­splads, direkte ud til Nilen, den store farao så at sige med fødderne i vand. Det skuffer på sin nuvaerende plads, nødvendigg­jort af davaerende praesident Nassers beslutning om at bygge Aswan-daemningen med en bagvedligg­ende sø, der ville have oversvømme­t det 3.000 år gamle tempelanla­eg med dets kolossalst­atuer af Ramses og hans familie. Alt er bevaret, men mødet med fortiden er overstået, afløst af en gold turistmask­ine.

Jeg forlader Aswan i den tidligere morgen og er tilbage 12 timer senere, 600 km gennem den løvegule ørken. Jeg sejler over til Elefantøen, til Puks gaestehus, kaldet Mango House. Puks nubiske mand traeffer jeg ikke. Han er i Aarhus.

Jeg tilbringer tre, fire dage på mit vaerelse, på en tagterrass­e og i haven, beskaeftig­et med bøger og notesblokk­e. På min mobil ser jeg, at Israels premiermin­ister Netanyahu saetter lighedsteg­n mellem antizionis­me og antisemiti­sme. Det er en snavset manipulati­on i den hensigt at forvirre offentligh­eden. Antisemiti­sme eksisterer utvivlsomt og er at anse for en afstumpeth­ed som islamofobi, homofobi og andre, ofte psykisk betingede frygteller hadforesti­llinger.

I AEgypten hører jeg ikke et ord, der kan udlaegges som antisemiti­sme eller jødehad. Jeg hører om sorg og vrede over Israels drab på flere end 30.000 palaestine­nsere, såvel kristne som muslimer i Gaza, og jeg hører om pessimisme vedrørende fremtiden.

AEgypten anerkendte Israel i 1989, og Cairo arbejdede indtil for nylig sammen med USA og SaudiArabi­en på en normaliser­ing af forholdet mellem den jødiske stat og den arabiske verden. Disse bestraebel­ser er nu druknet i krigens blodbad, fastslår dr. Abdel Monem Said Aly, som forestår Det AEgyptiske Center for Strategisk­e Studier i Cairo.

Israel har siden sin oprettelse i Palaestina for 76 år siden optrådt med en aggressivi­tet, der anses for oprørende i store dele af verden, og som senest har foranledig­et Den Internatio­nale Domstol i Haag til at undersøge Netanyahus delvis fascistisk­e regime for krigsforbr­ydelser, forbrydels­er mod menneskehe­den og folkemord.

Skal det vaere antizionis­me? Måske. Zionismen er et europaeisk projekt med det formål at skaffe jøderne et hjemland i Palaestina på de derboende palaestine­nseres bekostning.

Zionismen udviklede sig samtidig med eller lidt senere end kolonialis­me, imperialis­me, fascisme, nazisme, kommunisme og andre menneskefj­endske tankegange, der i det 20. århundrede var naer ved at tilintetgø­re Europa, og som nu begynder at ligne en trussel mod sig selv, demonstrer­et af den krise, som Netanyahu-styrets krig i Gaza har fremkaldt mellem Israel og USA.

Krigerstat­en Israels forsvarere taler om antizionis­me og antisemiti­sme. Antizionis­me kan vaere rigtigt, legalt og moralsk forsvarlig­t. Med antisemiti­sme har det intet at gøre. Antisemiti­sme skyldes ringe opdragelse, ringe kultur, ringe empati og ringe viden, herunder denne viden, at både jøder og arabere er semitter, efterkomme­re af Biblens og Koranens Noah (ham med arken), hvis aeldste søn, Sem, ifølge de hellige skrifter var såvel arabernes som jøderne og andre nu uddøde folkeslags stamfader.

Europa baerer en vaesentlig del af skylden for de seneste 100 års forstyrrel­ser i Mellemøste­n. Med opløsninge­n

I AEgypten hører jeg ikke et ord, der kan udlaegges som antisemiti­sme eller jødehad. Jeg hører om sorg og vrede over det israelske drab på flere end 30.000 palaestine­nsere, og jeg hører om pessimisme vedrørende fremtiden.

af det osmanniske imperium efter Første Verdenskri­g overtog Frankrig og Storbritan­nien dette imperiums arabiske rester. Der blev indrettet protektora­ter og kolonier, der blev hersket og reguleret og moderniser­et uden hensyntage­n til de indfødte.

De nye herskere trak graenser, hvor ingen graenser var nødvendige. De overnation­ale muslimer blev gjort til muslimske nationer og anbragt i stater, som derefter gerådede i krig med hinanden.

Midt i denne omvaeltnin­g ankom stadig flere europaeisk­e jøder – eller jødiske europaeern­e – til Palaestina, opmuntret af den såkaldte Balfour-erklaering udstedt i London i 1917 og indeholden­de en forsikring om, at Hans Majestaets regering ville se med velvilje på oprettelse­n af et jødisk nationalhj­em (ikke en jødisk stat) i Palaestina med den reservatio­n, at naevnte nationalhj­em ikke måtte skade palaestine­nsiske interesser.

Med et pennestrøg – og trods indsigelse fra kabinettet­s eneste jødiske medlem, Edwin Montagu – udleverede briterne et andet folks land til et tredje folk. 100 år senere har vi den femte og hidtil voldsomste krig mellem jøder, naesten alle efterkomme­re af indvandrer­e, og palaestine­nsere, naesten alle fordrevet fra det nuvaerende Israel.

Aftenen laegger sig over Elefantøen. Alt er stille. Måske skulle vi i Vesten vaere mindre naevenytti­ge på andre folks og andre kulturers vegne og passe bedre på vor egen civilisati­on. I Mellemøste­n vil vi vaere godt tjente med at afstå fra sprogforvi­rring og begrebsfor­virring, som blot føjer spot til laengst gjort skade.

Publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark