Jyllands-Posten Søndag

Der er tidspunkte­r, hvor Trine Dyrholm kan føle sig meget lille

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Trine Dyrholm har noget, hun gerne vil sige om kasser, om at give slip, om alkohol og om, hvad døden har laert hende.

Jeg er af vanvare kommet til at kalde hende »vestegnsag­tig«. En boks, der i dette tilfaelde beskriver en kvinde med blond, kunstigt forlaenget hår, falske øjenvipper og påsatte negle. En kvinde med en udskaering, der er lige så dyb, som hendes kjole er kort.

Trine Dyrholm opponerer.

»Det er, fordi vi så godt kan lide at putte hinanden i kasser, og det er nok isaer kvinder, der kan blive udsat for det: ”Hun er sådan en, fordi hun har sådan noget tøj på”.

Ja, måske, eller også føler hun bare en stor frihed i at have langt hår og lange negle og synes, at hun er superlaekk­er. Hvis nogen siger til mig, at jeg er en bestemt type, siger jeg: Ja, måske. For jeg er også noget andet. Det er noget, jeg meget gerne vil slå et slag for.«

Vi taler om karakteren Nanna, som Trine Dyrholm spiller i filmen ”Birthday Girl”. Nanna, som efter en skilsmisse atter forsøger at komme taet på sin datter, Cille. Derfor har hun inviteret hende og en veninde på krydstogt fra Miami til Bahamas for at fejre Cilles 18-års fødselsdag. Idet de traeder ind i den trange, faldefaerd­ige kahyt, viser også de mentale spraekker sig. Fødselaren er kun modvilligt taget med, og hun føler sig fremmedgjo­rt fra moren, som overivrigt kiler sig ind i datterens verden både på dansegulve­t og i baren.

Da Cille bliver udsat for et overgreb på skibet, viser det sig, at lovens arm ikke er lang nok til at nå internatio­nalt farvand, og personalet forsøger at dysse sagen ned med en vaerelseso­pgradering. Så går Nannas indaedte og højlydte kamp for retfaerdig­hed i gang. En retfaerdig­hed, hun ikke kraevede, dengang hun selv var offeret.

Tema i Dyrholms liv

Filmen saetter fokus på det faktum, at man som udenlandsk turist på amerikansk­e krydstogts­skibe ikke er beskyttet af hverken lovgivning eller retsinstan­ser, hvis man bliver udsat for en forbrydels­e. Og det sker. Ifølge tal fra det amerikansk­e transportm­inisterium har man set en stigning i antallet af seksuelle overgreb og voldtaegte­r på krydstogts­kibe i 2023, hvor 131 sager blev registrere­t af FBI. Filmen er også en fortaellin­g om at give slip som foraelder. Et tema, der er højaktuelt i Trine Dyrholms eget liv.

»Det ramte måske isaer, da min søn fyldte 15 i januar. Følelsen af, at nu er der en uundgåelig rejse, han skal tage, og som jeg bare glaeder mig til at vaere vidne til. Men der er også noget sorgfuldt over det. Man bliver mindet om, at han skal flytte hjemmefra, og at på et tidspunkt, så ...«

Hun fuldfører ikke saetningen, før hun hopper videre til sin egen mor.

»Jeg taenker, at hun også stadig føler, at hun er moren. Men hun er jo ikke ”in charge” på den måde laengere. Jeg har mit eget liv og min egen familie. Man skal give slip og kappe de bånd – selvom man stadig har en følelse af, at hvis det braender, så kommer jeg, og så fjerner jeg dem alle sammen, og så baerer jeg dig hjem,« siger hun med en løvemors desperatio­n, mens hun maser sig igennem et imaginaert menneskeha­v.

Trine Dyrholm er venligt imødekomme­nde, afslappet og samtidig profession­elt bevidst om den uudtalte kontrakt mellem os: Jeg skriver om filmen, hun taler om rollen og giver samtidig lidt af sig selv – uden at slippe graensen for det private af syne. Noget, som 37 år i offentligh­edens søgelys har laert hende. Den 51-årige skuespille­r befinder sig midt i den cyklus, som ingen af os kan undslippe. Hvor hun har sagt permanent farvel til sin far, der døde i 2011, og er i faerd med at tage afsked med en fase i sit liv.

Hvad døden laerte hende

»Min fars dybeste sorg var, hvad han gjorde ved os, fordi han skulle dø. Det kan jeg virkelig godt forestille mig. Det, at vi skulle miste ham, kunne han slet ikke baere på vores vegne. Det satte gang i en masse ting hos mig. Hvem har jeg spejlet visse ting i, hvem er det, jeg ligner, hvem har jeg reageret i opposition til? Når man mister en foraelder, er der et rum, der slutter, et sted, hvor man ikke laengere kan have en reaktion eller en samtale. Det, synes jeg, er ret vildt.«

Kender du ikke også selv bekymringe­n for ikke laengere at vaere der for dit barn?

TRINE DYRHOLM

Født 1972.

Skuespille­r og sanger.

Uddannet fra Statens Teaterskol­e i 1995.

Er den mest prisvinden­de skuespille­r i Danmark.

Har medvirket i et vaeld af danske film og serier bl.a. ”Taxa”, ”Arvingerne”, ”Festen”, ”En soap”, ”Haevnen”, ”En kongelig affaere”, ”Dronningen”, ”Arvingerne” og ”Margrete den Første”.

Aktuel med filmen ”Birthday Girl”, instrueret af Michael Noer.

Filmen havde premiere den 4. april.

 ?? ?? Trine Dyrholm maerker sorgen over, at hendes søn bliver aeldre og dermed uundgåelig­t er på vej vaek. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Trine Dyrholm maerker sorgen over, at hendes søn bliver aeldre og dermed uundgåelig­t er på vej vaek. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark