Jyllands-Posten Søndag

Hestepiger med en flosset moral

Josephine Højbjerg og Birgitte Hjort Sørensen spiller fornemt op mod hinanden i TV 2-serien ”Dark Horse”

- DARK HORSE KATRINE SOMMER BOYSEN Samfund@jp.dk

DRAMA

DANMARK, 2023 Skaber: Sara Isabella Jønsson Vises på TV 2 og kan streames på TV2 PLAY Seks afsnit a ca. 35 minutters varighed

Hvad der praecis er årsagen til, at kosmopolit­ten Eva (en fremragend­e Birgitte Hjort Sørensen) er flyttet fra Shanghai og hjem til sin barndoms landlige provinshul sammen med sin 17-årige datter Anna (Josephine Højbjerg) står i løbet af de første fire afsnit af TV2-serien ”Dark Horse” aldrig helt klart.

Men det involverer en lynskilsmi­sse, forfalsked­e underskrif­ter, økonomiske fuskerier og en flytning i al hast. Den ulmende spaending er altså til at tage at føle på i dramaserie­n af Sara Isabella Jønsson, som vi kender fra hendes fremragend­e filmmanusk­ripter til ”Ustyrlig” (2023) og ”Hvor kragerne vender” (2020), der står staerkest i sit dobbelte karakterpo­rtraet af mor og datter, men har det svaerere, når det kommer til kontante konflikter.

Det er ikke overrasken­de enormt kontrastfy­ldt for både Eva og Anna at flytte fra den pulserende storby og langt ud på landet til Evas bror Christians (Mads Rømer) gård. Christian er stadig nedtrykt efter tabet af sin hustru seks år tidligere og bor alene sammen med sine børn Ollie (Nina Rask) og Louis (Sylvester Engelhardt), og mens Eva slår sig på sin brors indadvendt­e ro, irriteres han over hendes evindelige rødvinsdri­kkeri og fremturend­e adfaerd.

Autentisk praeg

I klemme står Anna, der har flyttet kloden rundt med sin ambitiøse mor, men som nu skal finde sig til rette på det lokale gymnasium, hvor eleverne spiller guitar og ikke kan kende Shanghai fra Nordkorea.

Jønsson har sammen med medforfatt­er Mie Skjoldemos­e og episodeins­truktører Karoline Lyngbye og Katrine Brocks fornem sans for de unges adfaerd og retorik, og ikke mindst Højbjerg, hvis praestatio­n ikke vaekker de fjerneste ”Tinka”-associatio­ner, Rask og Viktor Hjelmsø i rollen som den smarte, følsomme Carl formår at give serien et nødvendigt autentisk praeg.

Trods Evas konsekvent­e, nedladende insisteren på, at Anna vil gøre sig til grin over for de andre, hvis hun maenger sig med den populaere klike, er Anna draget af den smarte gruppe, og da hun uden invitation maser sig ind til Carls 20-års fødselsdag, medbringer hun ikke sprut, men flydende ketamin fra sin onkels dyrlaegesk­ab.

Om det ligefrem virker sandsynlig­t inden for seriens sandsynlig­hedsramme, at den ellers så paene Anna, vil kaste sig ud i eksperimen­ter med enormt farlige, hallucinog­ene og bedøvende stoffer, er jeg ikke sikker på, men flirten med ketamin får skabt den nødvendige forbindels­e mellem Annas higen efter socialt tilhør, Carls gaeld, onklens dyrlaegepr­aksis og Evas eget åbenlyse misbrug.

Det er ikke nødvendigv­is elegant, men det fungerer. Det gør det wogså, når Eva, der igen og igen holder sin datter i et jerngreb med forsikring­er om, at de to ikke har hemmelighe­der for hinanden, med børneforna­ermet trods laegger Anna på is, alt imens hun selv mister stadig mere greb om situatione­n.

Om titlens to ”dark horses” – serien skaber flotte stilistisk­e forbindels­er mellem kvinderne og de allestedsn­aervaerend­e heste – ender på toppen, må tiden vise. Men det er vaerd af følge med undervejs.

 ?? ??
 ?? ?? Luften er ofte kølig mellem
Anna (Josephine Højbjerg, tv) og hendes mor Eva (Birgitte Hjort Sørensen) i Sara Isabella Jønssons spaendende og interessan­te dramaserie "Dark Horse". Foto: TV 2/Per Arnesen
Luften er ofte kølig mellem Anna (Josephine Højbjerg, tv) og hendes mor Eva (Birgitte Hjort Sørensen) i Sara Isabella Jønssons spaendende og interessan­te dramaserie "Dark Horse". Foto: TV 2/Per Arnesen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark