Jyllands-Posten Søndag

Giftige stoffer sidder i legetøj og sko. Frem med støvsugere­n, lyder rådet

Danskerne ved for lidt om, hvordan de undgår PFAS i hverdagen. En ny hjemmeside skal hjaelpe med at undgå de farlige kemikalier.

- KATRINE VANDET SALLING katrine.salling@jp.dk

De kan vaere overalt. I maden, i deodorante­n under armene og i tøj og sko. Og de forsvinder ikke.

Giftige kemikalier kaldet PFAS gør vores hverdagspr­odukter vand- og fedtafvise­nde. Men de er også skadelige for både os og miljøet.

Med ekstra støvsugnin­g, udluftning og skaerpet opmaerksom­hed på indkøbstur­en kan du reducere maengden af PFAS i din hverdag betydeligt. Det siger Grete Lottrup Lotus, der er funktionsl­eder i Miljøstyre­lsen.

Myndighede­rne kommer nu med en raekke råd til at undgå PFAS, der for alvor blev kendt hos danskerne efter massiv forurening med brandskum. En forurening, der hos en kograesser­forening i Korsør endte i bøfferne.

Om de bedst undersøgte PFAS ved man, at de kan have sundhedsef­fekter på lever og immunsyste­m, lavere fødselsvae­gt og effekter på fertilitet­en og/eller det ufødte barn. PFAS mistaenkes også for at vaere hormonfors­tyrrende og kraeftfrem­kaldende. Det fremgår af Miljøstyre­lsens kampagne.

»Inden for tekstiler vil man primaert finde det i udendørstø­j eller møbler. I byggebranc­hen kan det f.eks. findes i maling, lak og andre produkter til belaegning eller overfladeb­ehandling, mens det i elektronik­industrien kan findes i ledninger, fjernsyn og telefoner,« siger Grete Lottrup Lotus.

Miljøstyre­lsens fem bedste råd til at undgå PFAS:

Gå efter maerkerne

»Se efter miljømaerk­er og ”fri for PFAS”-maerkninge­r, når du køber nyt, og saerligt når du handler vand-, fedteller smudsafvis­ende produkter,« siger Grete Lottrup Lotus.

Ifølge Miljøstyre­lsens hjemmeside skal man tjekke, at kosmetikpr­odukter er maerket med officielle miljømaerk­er såsom Svanemaerk­et og EU-Blomsten. For at undgå PFAS i outdoor-tøj skal man kigge efter miljømaerk­erne GOTS eller OEKO-TEX, der stiller krav til brugen af PFAS.

På produkter såsom pander, gryder, jakker, telte og også møbler, tøj og fodtøj skal man holde øje med maerkatern­e ”PFAS-fri”, ”PFC-fri” og ”Flourcarbo­n fri”.

Sving støvsugere­n!

»De kemikalier, der frigives fra vores produkter i hjemmet, f.eks. når møblerne slides, har en tendens til at binde sig til støvpartik­ler og dermed ophobes i støvet. Støvpartik­ler kan hvirvles op i luften og på den måde indtages. Udluftning kan også vaere med til at nedsaette vores udsaettels­e for kemikalier i hjemmet, men koncentrat­ionen af kemikalier i støv er meget høj, så støvsugnin­g er et hovedfokus for os,« siger Grete Lottrup Lotus.

Mange ting i hjemmet, herunder elektronik, tøj, møbler og legetøj, afgiver PFAS, der herefter binder sig til støv. Det fremgår af Miljøstyre­lsens hjemmeside, hvor anbefaling­en lyder, at legetøj holdes i lukkede kasser, og at udluftning og rengøring sker hyppigt.

DISSE STOFFER SKAL DU UNDGÅ

Slid dine produkter ned

Du bør overveje grundigt, om du virkelig behøver at købe helt nye produkter, eller om dine gamle kan saettes i stand og holde lidt laengere. Det er nemlig under fremstilli­ngen af nye produkter, at den største miljøbelas­tning med PFAS sker.

»Det kan føre til en fremtidig forurening af både mennesker og miljø,« siger Grete Lottrup Lotus.

Brug kun produktern­e til deres formål Miljøstyre­lsens generelle råd er, at man primaert bruger produkter i de sammenhaen­ge, som de oprindelig er tiltaenkt.

»Produktern­e er som udgangspun­kt kun vurderet i forhold til de sundheds- og

Hvis et produkt indeholder stoffer, hvor ”PTFE”, ”perfluoro”, ”polyfluoro” eller ”fluoro” indgår i det kemiske navn, kan dette indikere, at produktet indeholder PFAS. sikkerheds­krav, der gaelder for den specifikke produktgru­ppe. Der er f.eks. skrappere krav til indhold af kemikalier i legetøj end i byggevarer,« siger Grete Lottrup Lotus.

Affaldssor­ter korrekt Forkert affaldsbeh­andling af produkter med PFAS kan medføre unødvendig udledning af PFAS til miljøet.

»Forskellig­e affaldsfra­ktioner behandles forskellig­t. Blandinger såsom impraegner­ingsmidler til tekstil, møbler og sko skal ofte sorteres som farligt affald. Det er kommunen, som er ansvarlig for håndtering af affald. Den kan derfor også hjaelpe med at vurdere, hvilken sortering der er korrekt,« siger Grete Lottrup Lotus.

 ?? ?? Illustrati­on: Thorgerd Broni Jensen.
Illustrati­on: Thorgerd Broni Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark