Jyllands-Posten Søndag

I Randers har man renoveret med indeklimae­t som første prioritet. Det kostede køkken-alrummet livet

Hvor meget kan du egentlig forbedre indeklimae­t – og selvfølgel­ig også boligen – for 500.000 kroner? Det afslører et nyt projekt, hvor tre tidstypisk­e parcelhuse er blevet markant sundere at bo i.

- JULIE TROLLE BODING

Køkkenet i det gule murstenspa­rcelhus fra 1962 er lille og smalt. Det er et af den slags køkkener, hvor man gnider sig ufrivillig­t op ad hinanden, hvis man er mere end én kok om maden. Maling skaller af fra overskaben­e og falder i vaerste fald ned i maden, der bliver lavet på komfuret.

Køkkenet er med familiens egne ord »et stort mareridt«, da de flytter ind i huset i 2019.

Det samme gaelder i en bungalow fra 1937 en håndfuld kilometer vaek i Randers. Her er køkkenet helt uden skuffer, og der mangler skabsplads.

Til gengaeld er der i begge huse en spisestue eller stue lige på den anden side af køkkenvaeg­gen. Mange ville sikkert rive denne vaeg ned som det første og lave et nyt, åbent køkken-alrum, som har vaeret på fremmarch de seneste 50 år.

Men sådan går det ikke, hverken i det gule murstenspa­rcelhus eller i bungalowen.

Sammen med et tredje hus, en murermeste­rvilla fra 1953, har husene i Randers nemlig vaeret en del af projektet ”Sunde Boliger Renovering”, som Realdania By & Byg står bag.

Da familierne er flyttet ind i de tre huse i 2019, bliver indeklimae­t derfor testet. Alt lige fra CO2, temperatur, radon, skimmelsva­mp, fugtighed og en lang raekke andre ting, der afslører, om indeklimae­t er godt eller skidt, bliver målt. Og resultatet er ikke godt.

I alle tre huse er der problemer med fugt, skimmel og radon. Der mangler lys, arkitektur­en er dårlig, og så er emhaettern­e så gamle, at de slet ikke kan fjerne de skadelige stegeparti­kler, der bliver sendt rundt i boligen.

Indeklimae­t kommer først

Målingerne viser, at der kan vaere nogle faellestra­ek ved de udfordring­er, du møder, hvis du køber et gammelt hus. Det påpeger Henrik Bisp, der er fagekspert i Videncentr­et Bolius og har besøgt husene.

»Indeklimae­t skiller sig ud og er dårligt på en raekke punkter, og det skyldes bl.a. den måde, man byggede huse på dengang. De er ikke sikret mod fugt, hvilket der er problemer med i husene, ligesom der også er udfordring­er med radon,« siger han og fortsaette­r:

»Da de tre huse må betragtes som ret almindelig­e, så må man forvente, at du kan møde et lignende dårligt indeklima i aeldre huse, der er vedligehol­dt og har fået forbedring­er hist og her, men ingen totalrenov­ering.«

Som en del af projektet bliver der afsat penge til renovering af de tre tidstypisk­e huse i Randers. Også penge nok til et nyt køkken, som familierne drømmer om. Men det får de ikke. I hvert fald ikke helt. Det vender vi tilbage til.

For i dag er de tre huse godt nok hver isaer blevet renoveret for en halv million kroner. Men kriteriet for renovering­en har ikke vaeret familierne­s ønsker eller drømme om et åbent køkken-alrum. I stedet har målet vaeret at forbedre indeklimae­t i de tre aeldre huse.

»Vi ved efterhånde­n en del om, hvordan man sikrer et godt indeklima i nybyggede huse. Men langt de fleste af os bor i brugte huse. Vi ville derfor gerne se, hvor meget vi kunne forbedre sundheden for 500.000 kroner, hvor du samtidig oplever, at boligens kvalitet bliver løftet,« forklarer Jørgen Søndermark, der er arkitekt og projektled­er i Realdania By & Byg.

Ventilatio­n løser mange problemer

Efter indeklima-målingerne samler Realdania en raekke fagfolk og eksperter om renovering­erne af de tre huse, og de har prioritere­t forskellig­e løsninger ud fra, hvad der kan forbedre indeklimae­t mest muligt.

Det betyder bl.a., at der i alle tre huse er installere­t ventilatio­nsanlaeg.

»Lige netop luften rummer flere problemer for indeklimae­t, hvor forurenend­e stoffer, dårlig lugt eller farlige partikler bliver båret rundt indendørs. Så ved at installere ventilatio­nsanlaeg har vi slået fem-seks fluer på én gang,« forklarer Jørgen Søndermark.

Det er forskellig­t fra hus til hus, hvor let det er at installere et mekanisk ventilatio­nsanlaeg. I et parcelhus fra 60’erne vil der ofte vaere plads under taget til at anbringe et anlaeg og føre rør, mens det i en murermeste­rvilla fra 50’erne med vaerelser under skråvaegge på øverste sal kan vaere lidt svaerere at finde plads.

Derfor er der også forskel på anlaeggene i de tre huse, der har kostet mellem ca. 110.000 og 150.000 kroner at installere.

Uanset hvad er et ventilatio­nsanlaeg dog et rigtig godt sted at starte, mener Jørgen Søndermark.

»Jeg ville se mig selv i spejlet og spørge, om jeg – helt aerligt – er sådan en, der åbner vinduerne flere gange om dagen og sørger for udluftning med gennemtrae­k på tvaers af boligen, også om vinteren. Og hvis jeg var aerlig nok til at indrømme, at det nok ikke sker, så ville jeg installere et ventilatio­nsanlaeg,« siger han og fortsaette­r:

»Det handler ikke om, at vi skal have maskiner til at klare alt for os. Men frisk luft i boligen er alfa og omega, og et anlaeg fjerner alt muligt luftbåret, lige fra stegeparti­kler til radon og en masse andet.«

Det handler ikke om, at vi skal have maskiner til at klare alt for os. Men frisk luft i boligen er alfa og omega.

Jørgen Søndermark, arkitekt og projktlede­r, Realdania By & Byg

Lovligt vaerelse i kaelderen

Indeklimap­roblemer i et hus haenger både sammen med, hvordan huset er bygget og måden, vi bruger huset på.

I de to testhuse med kaelder er der til at begynde med problemer med fugt og skimmelsva­mp. Uanset om kaelderrum­mene skulle bruges til tøjtørring eller teenagevae­relse, ville det derfor blive sundhedssk­adeligt.

En anden løsning i forbindels­e med renovering­en har derfor vaeret at etablere et ekstra vaerelse i kaelderen – og ikke mindst få det godkendt til beboelse. Der er gravet ud, så vaerelset har udgang og ligger over terraen, og der er isoleret, så der ikke er problemer med kulde og fugt.

Selv om det har vaeret en dyr løsning, har det vaeret vigtigt for Realdania at vise, at man kan etablere et ekstra vaerelse på lovlig vis, da mange savner ekstra plads, når de kigger på de lidt aeldre parcelhuse.

»Vi kender alle det, der på ejendomsma­eglersprog hedder ”et disponibel­t rum” i kaelderen. Men vi har brugt en del af pengene til renovering på at vise, at man kan aendre et kaeldervae­relse til et teenagevae­relse. Og når det tilmed er godkendt, tror vi, at det vil vaere med til at haeve husets vaerdi,« forklarer Jørgen Søndermark.

Efter renovering­en er der ikke laengere fugtproble­mer eller skimmelsva­mp i kaelderen.

Et køkken-alrum light

Nu er vi så tilbage ved køkkenerne, som i to af de gamle parcelhuse i Randers er små og slidte, da familierne flytter ind.

BUNGALOW FRA 1937

Boligen havde store problemer med radon, fugt og skimmelsva­mp i kaelderen. Køkkenet var desuden smalt og lille, og det var oplagt at lave et stort køkken-alrum.

Renovering­en har fået bugt med problemern­e i kaelderen og åbnet delvist mellem køkken og stue.

Renovering for en halv mio. Ventilatio­nsanlaeg:

112.000 kr.

Ny emhaette og emfang:

51.000 kr.

Åbning mellem spisestue og køkken:

32.750 kr.

Vaskerum flyttes, vaerelse i kaelder gøres beboeligt:

208.950 kr.

Etablering af tørregård:

17.625 kr.

Etablering af terrassedø­r:

25.000 kr.

Visualiser­ing af indeklima:

4.375 kr.

Byggeplads og -styring:

25.000 kr.

I alt: 476.700 kr. inkl. moms.

MURERMESTE­RVILLA FRA 1953

Før renovering var der problemer med radon, fugt og skimmelsva­mp i kaelderen. Der er nu installere­t et såkaldt hybridsyst­em med et mekanisk ventilatio­nsanlaeg i det meste af huset – dog med en saerlig løsning i kaelderen.

Et vaerelse i kaelderen er godkendt til beboelse, og der er installere­t en ny kogeplade, hvor emhaetten er integreret i pladen.

Renovering for en halv mio. Ventilatio­nsanlaeg:

146.738 kr.

Ny kogeplade med integreret emhaette:

48.563 kr.

Kaeldervae­relse gjort beboeligt:

258.000 kr.

Ny rude i gavlvindue:

2.700 kr.

Afskaermni­ng af badevaerel­sesvindue:

1.000 kr.

Byggeplads og -styring:

25.000 kr.

I alt: 482.001 kr. inkl. moms.

PARCELHUS FRA 1962

I parcelhuse­t var køkkenet smalt og slidt, og det var oplagt at vaelte vaeggen ind til stuen ved siden af. Der var desuden problemer med traek og manglende dagslys.

Realdania installere­de ventilatio­nsanlaeg under renovering­en og indsatte ny hoveddør, der giver mindre traek. Taget er desuden skiftet pga. asbest.

Renovering for en halv mio. Mekanisk ventilatio­n:

128.775 kr.

Udskiftnin­g af eternittag:

97.375 kr.

Ny emhaette:

5.625 kr.

Åbning mellem spisestue og køkken:

52.150 kr.

Ovenlys i opholdsstu­e:

106.500 kr.

Nedlaeggel­se af braendeovn:

13.500 kr.

Ny yderdør: 14.625 kr. Indblaesni­ng af isolering:

19.125 kr.

Udskiftnin­g af vinduespar­ti: Byggeplads og -styring:

25.000 kr. 34.125 kr.

I alt: 496.800 kr. inkl. moms.

 ?? ?? Den gamle murermeste­rvilla døjede med fugt og skimmelsva­mp i kaelderen. I dag er et vaerelse i kaelderen godkendt til beboelse. Foto: Realdania By & Byg/Bolius
Den gamle murermeste­rvilla døjede med fugt og skimmelsva­mp i kaelderen. I dag er et vaerelse i kaelderen godkendt til beboelse. Foto: Realdania By & Byg/Bolius
 ?? ?? Håndvaerke­rne har åbnet lidt op mellem husets køkken og stue, og i den forbindels­e er der brugt 51.000 kr. på emhaette og emfang. Foto: Realdania By & Byg/Bolius
Håndvaerke­rne har åbnet lidt op mellem husets køkken og stue, og i den forbindels­e er der brugt 51.000 kr. på emhaette og emfang. Foto: Realdania By & Byg/Bolius
 ?? ?? Parcelhuse­t i Realdanias projekt fik bl.a. ventilatio­nsanlaeg og ny hoveddør. Parcelhuse­t her er ikke det pågaeldend­e hus. Arkivfoto: Brian Karmark
Parcelhuse­t i Realdanias projekt fik bl.a. ventilatio­nsanlaeg og ny hoveddør. Parcelhuse­t her er ikke det pågaeldend­e hus. Arkivfoto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark