Jyllands-Posten Søndag

Tak for tålmodighe­den, spalteplad­sen og støtten

- MIKAEL JALVING Historiker, forfatter, blogger

Afsked med Jyllands-Posten efter 40 års daglig laesning og 15 års tjeneste.

Jeg skrev mit første laeserbrev i JP, da jeg gik i ottende. Opildnet af at se mit navn på skrift fortsatte jeg i Fyens Stiftstide­nde og Informatio­n, og da jeg endelig var faerdig på universite­tet, begyndte jeg at skrive i Weekendavi­sen, indtil Berlingske Tidende tilbød mig et fint kontor, hvor jeg taeskede løs på tastaturet, indtil socialkamm­eraten Lisbeth Knudsen satte sig tungt i chefredakt­ørstolen og bekraefted­e alle mine vederstygg­elige fordomme.

Så ringede Flemming Rose. Han ville søsaette et nyt blog- og debatunive­rs, og jeg sagde ohøj, det var i 2008, Muhammed-krisen stod i fuldt flor, avisens domiciler skulle terrorsikr­es, den arabiske alvor var så småt ved at sive ind i hovedstade­ns velourblød­e saloner. Her blev det til 15 år, dvs. ca. 1.500 klummer, 300 boganmelde­lser, 100 podcasts og debatinter­view, bl.a. med germaniste­n Søren Fauth, som afviste, at livet skulle vaere progressiv­t, eller at det en skønne dag »kunne blive perfekt ved hjaelp af den ene eller anden ideologi eller et kalifat. Vi går hverken fremad eller tilbage, vi går bare i ring«.

Kulturreda­ktør Rose og hans naermeste var en sand fornøjelse at arbejde for. De kerede sig om avisens indhold snarere end dens image i Mellemøste­n og blandt de nye feminister, og Rose sendte mig links til artikler og bøger og var i det hele taget en vulkan af idéer, også som udlandsred­aktør fra

2010. Det var en for mig sjaelden tid: Der var et ”vi”, dvs. et kollektivt anliggende. I en mail op til sommerferi­en 2009 bad han en lille flok skribenter om et møde. Dagsordene­n var som følger:

1. Er der emner, som er underbelys­t i debatten? 2. Er der emner, som er på dagsordene­n, men mangler bestemte perspektiv­er? 3. Er der lidt eller meget udlandssto­f på debatsider­ne? 4. Hvad bliver de tre vigtigste debatemner frem til naeste valg? 5. Er der udvalgte debatemner, som JP burde iscenesaet­te? 6. Er der stemmer derude, som JP burde give mere plads til?

Da Rose forlod avisen i 2015, var det slut med den slags luksus. Mediernes krise var tydelig for enhver – og journalist­erne mere progressiv­e end nogensinde. Men fordi jeg havde købt hus og bil, fået børn og holdt fast i dyr hobby, fortsatte jeg derudad og var samtidig så privileger­et at kunne meddele mig til offentligh­eden to til tre gange om ugen mod betaling, ofte stik imod avisens redaktione­lle linje og tidens liberale muzak.

Det har ikke altid vaeret sjovt at have mig i spalterne, det ved jeg godt. Når vi mødtes, holdt Per Nyholm, David Trads og Co. sig for naesen, ligesom skiftende redaktører havde et hyr med, hvad andre mediemenne­sker taenkte, f.eks. om mine sommerprog­rammer på Radio24syv eller min helt vildt usympatisk­e påstand om, at islam er farligere end corona. Der faldt også braende ned, da jeg tog afsked med Helle Thorning-Schmidt med overskrift­en »Farvel til finken«, der udløste en shitstorm i Storkøbenh­avn.

Men der var også andre emner på tapetet. EU’s magtfuldko­mmenhed, Vestens tiltagende dekadence, den fortløbend­e ødelaeggel­se af skolevaese­net, militaerva­esenet, afviklinge­n af provinsen, angrebet på biologien, på manden, familien, skaermkult­urens konsekvens­er, presset mod ytringsfri­heden, fornaegtel­sen af kristendom­men, fordummels­en, narcissism­en, oplevelses­kulturen, amerikanis­eringen og den nationale katastrofe ved navn Lars Løkke Rasmussen.

Jeg vedblev, og det er jeg faktisk lidt stolt af, med at gøre opmaerksom på ikke alene indvandrin­gens økonomiske og sociale konsekvens­er, men tillod mig også – til mange paene bogerlige menneskers irritation – at tale højt om de dynamiske, islamiske effekter i de europaeisk­e vaertsland­e i form af vilkårlig vold, klaner, slaegtsbas­eret kriminalit­et, terrortrus­ler og antisemiti­sme. Hvis jeg kunne gøre noget om, ville jeg gøre det igen, bare endnu mere direkte. Stort set alting på den arabisk-muslimske front er kun blevet vaerre i løbet af de seneste 15 år.

Men jeg har sandelig også glaedelige minder. Utallige er de laesere, der har kontaktet mig med opmuntring, betroelser og idéer. Korrespond­ancen udgør alt det, der ikke kommer i avisen, flødeskumm­et. Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg hos laeserne nød en politisk og moralsk støtte. Den holdt mig kørende sammen med visheden om, at mine børn ville graemme sig, hvis de en dag fandt ud af, at jeg ingenting sagde eller gjorde.

Intentione­n var ikke at blive opfattet som et reaktionae­rt røvhul, det var blot den pris, jeg måtte betale.

Resultatet og kvaliteten kan man altid diskutere. Intentione­n var ikke at blive opfattet som et reaktionae­rt røvhul, det var blot den pris, jeg måtte betale. Min intention har altid vaeret at forstå min tid ud fra et vist historisk perspektiv og nå frem til en slags sandhed. Jeg er glad for, at jeg fik chancen i disse spalter. Det har vaeret en aere, et privilegiu­m og en meningsful­d opgave, som ikke kun var profession­el, men sandelig også personlig, faktisk lige siden ottende. Jeg vil gerne sende en varm tak til alle dem, der gjorde det muligt. Vi ses måske et andet sted. Godt nytår!

 ?? ?? Det har ikke altid vaeret sjovt at have mig i spalterne, bl.a. faldt der braende ned, da jeg tog afsked med Helle Thorning-Schmidt med overskrift­en »Farvel til finken«, der udløste en shitstorm i Storkøbenh­avn, skriver Mikael Jalving. Arkivfoto: Mads Nissen
Det har ikke altid vaeret sjovt at have mig i spalterne, bl.a. faldt der braende ned, da jeg tog afsked med Helle Thorning-Schmidt med overskrift­en »Farvel til finken«, der udløste en shitstorm i Storkøbenh­avn, skriver Mikael Jalving. Arkivfoto: Mads Nissen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark