Jyllands-Posten Søndag

Verden har brug for dansk landbrugs innovative førerposit­ion

- FREDERIK VILHELM GREIBE

Inden laenge går 2023 på haeld – og heldigvis har året igen budt på vigtige debatter om, hvordan verdenssam­fundet kan bidrage til at nedbringe CO2-udledninge­rne. Debatter, som også i høj grad har handlet om den rolle, vi spiller i fødevarein­dustrien.

Herhjemme i Danmark fik vi i efteråret en forsmag på debatten om en CO2-afgift på landbruget forud for ekspertgru­ppens anbefaling­er, som lander i starten af det nye år, og så sent som i december var vi i Danish Crown – i regi af den retssag om markedsfør­ingsudsagn, vi er part i – selv aktive i debatten om virksomhed­ers mulighed for at gøre grøn innovation til en konkurrenc­efordel.

Debatten er vigtig, og i Danish Crown anerkender vi fuldt ud, at det er afgørende, at hele den sektor, der producerer vores fødevarer, følger med udviklinge­n og bidrager til at nedbringe CO2-aftrykket.

I det hele taget er vi optagede af, at debatten om fødevarese­ktorens udvikling leder det rigtige sted hen for klimaet: et sted, hvor de virksomhed­er, der er laengst fremme i bussen med klimatilta­g og grøn innovation, understøtt­es og gives de bedste vaekstbeti­ngelser. Det gaelder ikke kun overordnet set, men også for den indbyrdes konkurrenc­e mellem virksomhed­er, der producerer kød.

I den forbindels­e er det vigtigt at løfte blikket og se situatione­n i et perspektiv, der raekker ud over det danske kongerige. Det blev understreg­et i internatio­nal sammenhaen­g for leden – i forbindels­e med klimatopmø­det COP28.

Her pegede FN’s Fødevare- og Landbrugso­rganisatio­n, FAO, på, at den globale fødevarein­dustri er nødt til at øge produktion­en af kød for at imødegå den udbredte sult og mangel på naeringsst­offer, som isaer folk i udviklings­landene står over for.

Vel at maerke i sammenhaen­g med, at folk i rigere lande er nødt til at spise mindre protein.

I Danmark er der en forståelse for, at vi skal spise mindre kød – og det er også en virkelighe­d, som vi anerkender i Danish Crown. Det er sågar også en del af vores strategi at producere mindre, men bedre kød.

Det aendrer dog ikke på, at der i mange år fortsat vil vaere en global efterspørg­sel på kød. Det er ikke bare noget, vi synes i Danish Crown – det er som naevnt noget, FN også peger på.

Derfor er det vigtigt, at både national og internatio­nal regulering, der skal sikre en staerkere klimaindsa­ts fra aktører i fødevarein­dustrien, ser flerdimens­ionelt på problemsti­llingen.

Det er ikke nok at tage højde for, at det er bedre for klimaet at producere plantebase­rede produkter frem for animalske fødevarer. Man må også have blik for at fremme udviklinge­n hos de virksomhed­er, der gør det bedre end deres direkte konkurrent­er inden for de forskellig­e fødevareka­tegorier.

Dansk landbrug går ikke fri af at have en betydelig CO2-udledning – men sammenlign­et med mange andre lande, hvor kødprodukt­ion er en vaesentlig del af fødevarese­ktoren, har vi en unik innovation­sstyrke.

Den innovation skal fremavles, ikke begraenses. Den globale kødprodukt­ion vil unaegtelig bestå i mange år fremover – og derfor bør den for klimaets skyld foregå der, hvor produktion­en har det mindst mulige klimaaftry­k.

Direktør for public affairs og internatio­nale forhold hos Danish Crown

Der har Danmark saerlige forudsaetn­inger – godt hjulpet af, at vi i Danmark netop har en spirende debat om, hvordan vi sikrer de rigtige fremskridt. Det viste sig også i forbindels­e med markedsfør­ingssagen i Vestre Landsret, som to organisati­oner havde anlagt mod Danish Crown. Det er en retssag, som alle parter – uanset hvordan den ender – vil have laert noget af.

En nuanceret debat er med til at sikre, at udviklinge­n for både fødevarese­ktoren og klimaet leder det rigtige sted hen. Og når verden har brug for en øget kødprodukt­ion, er der derfor om noget brug for den innovation på området, som vi står for i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark