Jyllands-Posten Søndag

Sådan får du et mere vedligehol­delsesfrit sommerhus

Vil du hellere slappe af frem for at reparere og vedligehol­de, når du er i sommerhus? Herunder får du gode tips til, hvordan du begraenser arbejdet og får mere fritid.

- MALTE ABILDGAARD CHRISTENSE­N

Den gennemsnit­lige sommerhuse­jer bruger 10.000 kr. på vedligehol­delse af sit sommerhus om året. Det viser en undersøgel­se, som YouGov foretog for Videncentr­et Bolius i marts 2018. Og dertil kommer arbejdstim­erne. I samme undersøgel­se svarer 48 pct. af sommerhuse­jerne, at de på en typisk weekend i sommerhus arbejder med have og vedligehol­delse af huset.

Men sommerhuse­t er også der, man sidder med sin kaffe og avis i timevis og flytter med solen rundt om huset. Eller rettere – sådan ville mange ønske, at det var. Desvaerre ser virkelighe­den anderledes ud, for listen over opgaver som graesslåni­ng, maling af hegn og facade og reparation af vinduer er endeløs. Men derfor behøver sommerhuse­t ikke medføre mere arbejde eller en større udgift end højst nødvendigt.

Der findes flere årsager til at købe og eje et sommerhus, og for en del handler det om at have et sted, der er ens eget, og hvor hus og have skal passes. Hvis du er en af dem, der forvandler dit sommerhus til et lille parcelhus, hvor det hele er nysseligt og paent og ordnet til mindste detalje, så er du altså ikke den eneste, og så er det bare at huske glaeden ved vedligehol­delsen og arbejdsopg­averne. Købte du i stedet huset for at slappe af, for eksempel ved at gå ture på stranden og laese hele dagen, kan du overveje at saenke på forventnin­gerne til standen af sommerhuse­t og haven, eller sørge for at minimere de vedligehol­delsesopga­ver, der er.

Det praktiske arbejde i dit sommerhus behøver ikke tage over. Du kan nøjes med at bruge fire til syv arbejdsdag­e årligt i dit sommerhus for at holde selve huset ved lige. Hvis bare du sørger for, at fritidshus­et er sundt og fri for fugt og vand, er du kommet rigtig langt.

Dog må der påregnes flere arbejdsdag­e ved vedligehol­delsesarbe­jde som maling af alt traevaerk. Derudover kan du forebygge skader og slippe for mange timers unødigt arbejde i sommerhuse­t, hvis du følger nogle enkle tommelfing­erregler.

Vinduer taetnes med kit

Mange aeldre sommerhuse har kitfalsede vinduer, og de er det mest udsatte på huset. Sørg for, at kittet omkring ruderne er intakt, for hvis ikke, siver der vand ned i traeet, hvorefter det rådner. Hold øje med sammenstød­et mellem kittet og glasset. Er der revner, skal de taetnes med kit.

Gå alle dine vinduer efter én gang om året, og forebyg revner i traeet ved at smøre et tyndt lag linolie på. Laget skal vaere meget tyndt, ellers kan hvide vinduer blive gule – på mørkere farver kan du ikke se olien. Mal højst vinduer og traevaerk hvert 10.-15. år, ellers bliver malingen for tyk og for taet. I mellemtide­n kan du nøjes med et tyndt lag kogt linolie.

Har du et traesommer­hus, så mal det med linoliemal­ing, der kan tåle meget regn. Med linoliemal­ing skal du kun male dit sommerhus hvert femte år, og linoliemal­ing er tyndt og let at stryge på traeet. Hvis du maler et helt nyt traehus, skal du male traeet to gange med to tynde lag maling. Maler du et sommerhus, der er malet i forvejen, skal du bare smøre ét lag på.

Du kan sagtens smøre linoliemal­ing på et sommerhus, der er malet med en farve i forvejen, men er det plastikmal­ing, bør du skrabe mest muligt af først.

Tjek huller og revner for vand

Tjek også vandbraett­et en gang om året. Vandbraett­et er et vandret braet, der sidder nede ved soklen på huset. Vandbraett­et sørger for at lede vandet vaek fra sommerhuse­t og beskytter huset mod fugt nedefra. Vandbraett­et er let at skifte, og det bør gøres, hvis det er på vej til at rådne.

Hold i det hele taget godt øje med vand på sommerhuse­t, som kan få traeet til at rådne. Brug en dag om året på at gennemgå huset for vandlommer, altså huller og revner, hvor der kan laegge sig vand, når det regner. Det kan vaere huller, hvor sømmet er banket for langt ind, revner, dørindfatn­inger og vinduesind­fatninger. Det er nemmest at kigge efter vandlommer lige efter et regnskyl - ligger der pytter i huller og fordybning­er, så kit dem til med linoliekit.

Alger på sommerhuse­t og på terrassen kan vaere rigtig svaere at få af, når de er tørre, men lige efter et regnvejr er de lette at skrabe af. Gå ud, mens det regner eller lige efter, og skrub på algerne med en stiv børste. Brug en hård gulvskrubb­e til alger på verandaen.

Endelig bør du kigge taget efter én gang årligt, og sørge for at reparere utaetheder med det samme, så der ikke kommer vand og fugt ind under taget.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Videncentr­et Bolius.

 ?? ?? Du kan som regel nøjes med at bruge fire til syv arbejdsdag­e om året for at holde dit sommerhus ved lige. Foto: Lisbeth Holten, Videncentr­et Bolius
Du kan som regel nøjes med at bruge fire til syv arbejdsdag­e om året for at holde dit sommerhus ved lige. Foto: Lisbeth Holten, Videncentr­et Bolius

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark