Jyllands-Posten Søndag

»Jeg pinte mig selv uden at komme nogen vegne«

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk - GREGERS TYCHO, fotograf gregers.tycho@jp.dk

Den danske cykelprofi­l Michael Valgren kom i livsfare, da han traf en risikabel beslutning i sommeren 2022. Siden da har han og familien forsøgt at genskabe det fundament, der snart vil aendre sig igen med flytningen hjem til Danmark.

En mørk nuance sniger sig ind i det ellers lyse blik. Michael Valgren fylder sit glas med vand og drikker det i en slurk. »Jeg har egentlig ikke haft noget problem med at tale om, hvad der skete. Jeg kan huske det hele. Det var et uhyggeligt styrt. Helt sikkert. Men jeg ved, hvad der gik galt. Indimellem har jeg vaeret irriteret på mig selv. Mest fordi jeg ikke fulgte min mavefornem­melse. Jeg kørte lidt for staerkt – lidt meget for staerkt,« indskyder han med et skaevt smil.

Den 31-årige cykelrytte­r genoptager øjenkontak­ten, mens han fortaeller videre om den voldsomme junidag under etapeløbet La Route de’Occitanie i sommeren 2022.

»Jeg ville gerne i udbrud, og så stak fire mand af sted. Det lignede en dødssejler, men mit hold ville have mig med. Det var lige op til Tour de France, så jeg ville gerne vise mig frem. Normalt ville jeg aldrig angribe på den måde under en nedkørsel. Jeg skulle have stolet på mig selv og taenkt, at jeg var god nok til at komme med til Touren uanset hvad,« siger han og slår fast:

»Men jeg er afklaret med, at jeg traf den beslutning.«

Nu er det naesten 10 måneder siden, at EF Education-rytteren og hans familie ramlede ind i deres hidtil svaereste periode sammen. Michael Valgren er omsider klar til at gøre comeback i etapeløbet Région Pays de la Loire Tour den 4.-7. april, og roen er tilsynelad­ende blevet genetabler­et i lejlighede­n med panoramavi­nduer ud over havnen i Monaco. Thyboen har kraenget en kasket ned over sit tilbagestr­øgede, blonde hår og iført sig en ”Elsk”-trøje skabt af et modemaerke fra den hjemegn, han snart vender tilbage til.

»Saet pris på, han er her«

Efter otte år skal Michael Valgren og konen Sissel Hundahl snart forlade den lejlighed, hvor to små fyre uforvarend­e har sat deres praeg på indretning­en med legetøj strøet ud over stuegulvet. Uden for døren står en løbecykel, der tilhører den aeldste søn, Axel, og som var med til at forårsage endnu et styrt i løbet af det vanskelige år, familien har oplevet.

»Det var en lortesomme­r. Men så kom du jo,« siger Michael Valgren til sin yngste søn, der blev født i november, og som nu bliver løftet op i luften, så der kommer begejstrin­g i de lysende blå øjne, der kan føres tilbage til både faren og moren.

Lidt derfra sidder Sissel Hundahl i den sofa, hvor hun modtog et ildevarsle­nde opkald den 19. juni 2022.

»Det første, jeg fik at vide, var: ”Du skal saette pris på, at han stadig er her”. Jeg sad bare herhjemme og vidste ingenting om, hvordan han så ud, eller hvordan han havde det. Der gik to dage, inden han blev flyttet til Nice, og jeg kunne se ham igen. Det havde jeg virkelig brug for, så jeg kunne tro på, at han faktisk var sig selv,« siger hun.

Først bredte taknemmeli­gheden sig over, at husbonden havde overlevet. Så meldte de naeste tanker sig.

»Kunne vi få det til at fungere som familie? Alt stod på usikker grund lige der. Selvfølgel­ig handler meget om hans karriere, men hvis han ikke kunne komme tilbage, ville det jo aendre hele vores liv som familie,« siger hun.

Hang ud over kløften

Michael Valgren kunne ikke afvaerge situatione­n. Han nåede lige at taenke »okay, nu styrter jeg«. I et splitsekun­d overvejede han, om det var bedst at ramme autovaerne­t eller ej. Da bremserne blev hugget i, var det allerede for sent.

»Med det samme kunne jeg maerke smerterne. Samtidig måtte jeg forsøge at støtte mig op ad to sten, så jeg ikke gled laengere ned. Jeg hang jo ud over en kløft.«

Et redningsho­ld ilede hen for at redde danskeren, der fik hjaelp til at holde sig oppe.

»Så mistede jeg alle mine kraefter. Jeg var så faerdig og kunne ikke mere. Der stod en mand og holdt mig, men han var nødt til at støtte mit dårlige ben, hvor hoften var gået af led. Det gjorde pisseondt. Kroppen lukkede naermest ned, fordi der var så mange smerter.«

Det lykkedes at binde et reb om cykelrytte­rens brystkasse, så de kunne hejse ham forsigtigt op fra skraenten. Fornemmels­en af at dingle i luften var absurd.

»Og så kom ambulancet­uren. Den var modbydelig. Tre timer, hvor jeg kun måtte ligge på ryggen, og jeg ikke kunne finde ro, selv om jeg fik en masse morfin.«

Naboerne Pogacar og Sagan

Det kaotiske scenarie kan vaere svaert at forestille sig, mens Michael Valgren viser rundt i den lille park ved foden af lejligheds­komplekset. Appelsintr­aeer står bøjet hen over blomsterbe­de, som en gartner nidkaert arrangerer. En Bentley gasser op i naerheden og blander sig med lyden af kirkeklokk­er.

Kort forinden landede en brølende helikopter på den åbne plads lige ved det solbeskinn­ede, glitrende hav, der agerer udsigt for flere cykelstjer­ner. ”Sagan” står der på en dørtelefon med tilknytnin­g til den tredobbelt­e verdensmes­ter med fornavnet Peter. Den dobbelte Tour de France-vinder Tadej Pogacar bor lige derovre, taet på den danske kollega Jakob Fuglsang, og derhenne er palaeet for prinsen af Monaco, peger Michael Valgren.

Selv sådan et sted kan der opstå problemer. Det oplevede Valgren-familien i sensommere­n, da sønnen Axel pludselig slaegtede sin far lidt for meget på efter et uheldigt styrt på sin løbecykel.

»Folk troede, at han havde fået en sympatifor­binding,« siger Sissel Hundahl og ryster smilende på hovedet.

Da de kom hjem fra hospitalet, havde begge familiens to drenge deres ben i gips – Michael Valgren døjede tilmed med eftervirkn­ingerne fra et baekkenbru­d – mens Sissel Hundahl var højgravid.

»Jeg skulle prøve at udvise et stort overskud, som jeg ikke altid havde. Michael har jo et kaempe hjerte og taenker altid på andre end sig selv. Det var så hårdt for ham, at han ikke kunne hjaelpe med at tage Axel, at lave mad eller rydde op. Han følte sig som en kaempe byrde. Det var hårdt at se ham sådan. At det var det, han bekymrede sig mest om,« siger hun.

Følte sig som belastning

»Indimellem har jeg vaeret irriteret på mig selv. Mest fordi jeg ikke fulgte min mavefornem­melse. Jeg kørte lidt for staerkt – lidt meget for staerkt.« MICHAEL VALGREN, CYKELRYTTE­R, OM SIN ALVORLIGE ULYKKE SIDSTE ÅR

Denne eftermidda­g smiler Michael Valgren naermest stolt, mens han bukker sig ned for at binde sine sko.

»Bare det her kunne jeg ikke for få måneder siden,« siger han og viser, hvordan knaeet plejede at skabe bøvl.

Ofte måtte konen hjaelpe til for at få blandt andet en støttestrø­mpe på det beskadiged­e ben, forklarer hun.

»Så tit havde jeg den heller ikke på,« indvender han som for at overbevise sig selv.

Sikkert er det, at vejen hertil har vaeret smertefuld. De første tre måneder forløb uden ordentlig søvn. Kroppen var konstant plaget af smerter.

»Jeg havde alle mulige maskiner herhjemme, der kunne køle benet ned og elektroder til at stimulere musklerne. Jeg gik til fysioterap­eut hver dag i et halvt år, fordi jeg bare ville tilbage. Der var nogle dage eller endda uger, hvor jeg ikke følte, at jeg fik noget ud af alt det hårde arbejde. Men jeg overvejede aldrig at give op. Jeg savnede at traene og køre cykelløb. At føle mig traet i kroppen på en fed måde efter en veloverstå­et tur. Det var det, jeg ville opleve igen,« siger han.

Efterhånde­n kunne han begynde at cykle på en motionscyk­el i et par timer om dagen.

»Så sad jeg derude på altanen,« siger han og peger ud, hvor den mindste søn nu har overtaget pladsen med sin barnevogn under dagens middagslur.

»Jeg fik noget mere tid herhjemme sammen med familien, men jeg kunne ikke rigtig vaere der for min aeldste søn. Jeg kunne ikke lege med ham ordentligt, fordi jeg ikke kunne sidde ned på knaeene. Han skulle vente på mig hele tiden, fordi jeg bevaegede mig rundt på krykker. Jeg var lidt en belastning, følte jeg.«

Forløsning til jul

Derfor burde det vaere en god dag, da Michael Valgren omsider kunne bevaege sig udenfor med sin cykel i slutningen af november.

»Det var fantastisk at komme ud igen, sidde på cyklen og gøre det, jeg elsker. Men det var samtidig også sådan lidt … irriterend­e. Jeg kunne ikke rigtig nyde det. Jeg følte, at jeg pinte mig selv uden at komme nogen vegne.«

Først i juleferien kom der et gennembrud. Thyboen tog hjem til Danmark og mødtes med eksperter fra Team Danmark. De opda

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark