Jyllands-Posten Søndag

Ser vi afslutning­en på Vestens tilbagegan­g?

Måske markerer Ukrainekri­gen enden på den defensive spiral, Vesten har lidt under i en årraekke i blandt andet Afghanista­n, Irak og Syrien.

- JESPER LAU HANSEN

Altid veloplagt beskriver Mirco Reimer-Elster 24/3 i JP den transforma­tive periode, som fulgte terrorangr­ebet 11/9 2001, da han selv var teenager i det, han kalder 11. september-generation­en. Denne kronik er skrevet af en fra 89-generation­en, altså generation­en før, og giver et andet syn på Vestens krige end det, der normalt dominerer mediebille­det.

Det, der navngav 89-generation­en, var Murens fald, altså kommunisme­ns undergang. Den kommunisme, der stod som et alternativ til Vesten på alle områder: ingen frihed, hverken politisk i form af demokrati, personligt i form af individual­isme eller økonomisk i form af markedsøko­nomi, kun kvaelende, totalitaer­t diktatur.

Murens fald kom uventet. Efterkrigs­generation­en tog demokratie­t for givet og koncentrer­ede sig om velfaerdss­tatens opbygning. Men hos nogle af deres forkaelede børn sprang hadet til vestlige vaerdier pludselig frem igen, som det havde gjort før krigen, og 68-generation­ens søgen efter alternativ­er til Vesten førte dem til at hylde primitive diktaturer og foraeldede ideologier. Det var ikke hele generation­en, faktisk ret få, men de fyldte meget. Ikke på grund af deres kritiske sans eller historiske erfaring, for de havde ingen, men fordi de voksne tillod det.

Det, jeg derfor husker bedst fra teenageåre­nes gryende politiske bevidsthed omkring 1980, var glaeden over, at nye politikere som Reagan og Thatcher selvbevids­t forfaegted­e de vestlige vaerdiers overlegenh­ed. Det gjorde dem inderligt hadet af 68’erne, men elsket af os andre.

Mens Thatcher reddede England, der var sunket ned i »mismodets vinter«, reddede Reagan ikke bare USA, men også et Europa, hvor halvdelen var besat af Rusland. Reagans offensive politik stod i klar kontrast til den politik, som kendetegne­s af Henry Kissinger. Kissinger tog den globale magtfordel­ing for givet. Han var taktikeren, der kortsigtet spillede de kort, der var på hånden. Reagan derimod var strategen, der søgte at aendre verden.

Der er pokkers til forskel. Hvor Kissingers eneste resultat var at så en midlertidi­g splittelse mellem USA’s fjender, men opgav at beskytte Sydvietnam, som man havde beskyttet Sydkorea, lykkedes Reagan med at vinde Den Kolde Krig og aendre en raekke europaeisk­e lande fra fjender af Vesten til en del af den.

Denne erkendelse af, at det ligger dybt i alle mennesker at ville vaere frie, selvom deres undertrykk­ere ihaerdigt benaegter det, blev en vigtig del af vores erfaring. I årene, der fulgte, brugte Vesten våbenmagt til at forhindre overgreb både i Afrika og på Balkan. Da Saddam uprovokere­t angreb Kuwait, blev han drevet ud. Vesten var staerk, og vores vaerdier inspirered­e stadigt flere. Men ikke alle.

Terrorangr­ebet den 11. september kom ikke ud af det blå, man havde blot ignoreret, hvordan al-Qaeda angreb stadig større mål rundtomkri­ng, indtil de ikke kunne ignoreres laengere. Derfor måtte USA slå igen i Afghanista­n. Ser man tilbage, kan man spore den gryende anti-amerikanis­me allerede, da f.eks. Michael Moore begrundede krigen med Vestens behov for olie, hvad Afghanista­n ganske vist ikke selv havde, men det havde al-Qaedas fjende Saudi-Arabien, så man fik komplottet til at passe. Men det var først med Irakkrigen, at konspirati­onsteorier­ne og anti-amerikanis­men fik frit løb.

Terrorangr­ebet havde vist USA, hvor farligt det er at ignorere tilbagestå­ende, men fjendtligt indstilled­e lande som Afghanista­n. Det kan derfor ikke undre, at man efter Afghanista­n begyndte at bekymre sig om Saddams Irak, der som det eneste land havde hyldet terrorangr­ebet, og hvor man vidste, at Saddam åbent samarbejde­de med terroriste­r.

Situatione­n i Irak var uholdbar. Sanktioner­ne indført efter Kuwaitkrig­en kostede stadig flere liv, isaer børns, men rørte ikke Saddam. Ophaevede man sanktioner­ne, kunne Saddam igen opruste og angribe sine naboer. Så man havde et valg: Enten kunne man fortsaette den langsomme stranguler­ing af Iraks befolkning, eller man kunne fjerne

Saddam. Man valgte det sidste og ledte efter en anledning, en casus belli. Den forelå i våbenhvile­betingelse­rne efter Kuwaitkrig­en, der forbød masseødela­eggelsesvå­ben, f.eks. giftgas, som Saddam flittigt havde brugt. Giftgas er nemt, billigt og en stabelvare hos mellemøstl­ige diktaturer, hvilket vi senere så i Syrien, så det blev begrundels­en.

I dag ved vi, at Saddam ikke havde disse våben på lager, men i stedet afventede, at sanktioner­ne blev løftet, så de kunne genanskaff­es. Men det kan ikke forklare krigsmodst­anden, der begyndte allerede før krigen.

Den tyske udenrigsmi­nister Joschka Fischer sagde meget mindevaerd­igt, at han ikke var overbevist om Saddams våben. I dag ved vi, at han talte mod bedre vidende, for den tyske efterretni­ngstjenest­e troede i lighed med de øvrige vestlige tjenester, at det havde Saddam. Fischers tale var således mindre udtryk for statsmands­kløgt og mere en leflen for anti-amerikanis­me og pacifisme og dermed mere i tråd med et af hans andre citater om, at USA nok er en magt, men Europa er en drøm.

Befrielsen af Irak blev blodig. Saddams diktatur var ikke kun personligt, men sekterisk, hvor sunnimindr­etallet undertrykt­e shia-flertallet, og det udløste derfor en borgerkrig. Langsomt forsvandt opbakninge­n i Vesten til krigen, der blev yderligere eroderet af konspirati­onsteorier om, at der var løjet om Saddams våben. Selvom den ene rapport efter den anden afviste det, fastholdt medierne historien, et kaempe svigt.

Krigsmodst­anden blev personific­eret af Obama, som derfor vandt i 2008, og USA slog på ny ind på en isolationi­stisk kurs. Det må tilskrives Obamas store charme og mediernes forkaerlig­hed for Demokrater­ne, at kritikken først rigtig begyndte, da politikken blev videreført af Trump.

Men allerede Obama udviste blandingen af selvovervu­rdering og uforsvarli­g naivitet. Han troede, at krigene bare skyldtes forgaenger­ens dumhed, og at det blot kraevede »smart diplomacy« og gode talegaver at løse de globale udfordring­er. Men virkelighe­den ville anderledes. I Libyen valgte man kun at bruge våbenmagt nok til at fjerne diktatoren, men da man ikke ville indsaette landtroppe­r, endte landet i blodigt kaos. Den populistis­ke forkaerlig­hed for nemme løsninger førte Obama til at forlade Irak og Trump til at opgive Afghanista­n, selvom begge kunne holdes med en brøkdel af, hvad USA bruger i den ligeledes uendelige kamp mod kriminalit­et i egne byer.

Den endegyldig­e fallit for antikrigsp­olitikken blev dog Syrien, hvor Obama alt for laenge prøvede at blande sig udenom, indtil man

Professor, dr.jur., København

Allerede Obama udviste blandingen af selvovervu­rdering og uforsvarli­g naivitet. Han troede, at krigene bare skyldtes forgaenger­ens dumhed, og at det blot kraevede »smart diplomacy« og gode talegaver at løse de globale udfordring­er.

alligevel blev nødt til at intervener­e og da måtte gøre det på diktatoren­s praemisser og med beskedent udbytte.

Irakkrigen repraesent­erer aktivismen, og Syrien alternativ­et. Begge har medført store lidelser, men konklusion­en er klar: Hvis Vesten blander sig, taber diktatoren, og befolkning­en vinder; hvis vi ikke gør, sker det omvendte. Mens Irak fik et demokrati, der nok er korrupt, men dog fungerer, er Syrien på alle parametre mere ulykkelig: Diktatoren vandt, og tabene blev større. Vesten tabte indflydels­e, Rusland og IS vandt frem.

Vi fik en indvandrin­g til Europa, som vi aldrig fik ved Irakkrigen, hvilket viser det naive i at tro, at Mellemøste­n ikke rager os. Vestens tilbagetra­ekning gav alle anti-vestlige kraefter nyt mod. Derfor turde Putin angribe Ukraine efter flere gange at have testet vores modløshed.

Det gode er, at Ukrainekri­gen har aendret alt det. Ruslands overgreb er så absurd urimeligt og brutalt, at der er bred opbakning til, at Vesten hjaelper Ukraine med at slå tilbage. Vi er igen begyndt at tro på, at vi skal kaempe og ikke bare traekke os.

Risikoen er, at opbakninge­n igen smuldrer, isaer hvis krigen traekker ud. Men måske går det anderledes. Det håbløse i krigsmodst­andernes pacifisme er åbenbart, og hvor Irak gjorde det muligt med flove, åbenlyst racistiske betragtnin­ger om det håbløse i at udbrede demokrati blandt muslimer, genkender vi bedre ukrainerne som meningsfae­ller og demokrater. Naerheden gør faren klar. Måske markerer Ukraine omsider enden på Vestens selvvalgte tilbagegan­g.

 ?? ?? Ruslands overgreb på Ukraine er så absurd urimeligt og brutalt, at der er bred opbakning til, at Vesten hjaelper Ukraine med at slå tilbage. Vi er igen begyndt at tro på, at vi skal kaempe og ikke bare traekke os, skriver Jesper Lau Hansen. Arkivfoto: Martin Lehmann
Ruslands overgreb på Ukraine er så absurd urimeligt og brutalt, at der er bred opbakning til, at Vesten hjaelper Ukraine med at slå tilbage. Vi er igen begyndt at tro på, at vi skal kaempe og ikke bare traekke os, skriver Jesper Lau Hansen. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark