Jyllands-Posten Søndag

Den nye anfører tog ansvaret for ”X Factor” 2023

”X Factor”-saesonen 2023 fik humoren og det danske sprog tilbage i programmet.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Vinderen er fundet.

Da rulletekst­erne for sidste gang i denne saeson løb over skaermen, var det med billeder af Simon Kvamms charmerend­e duo Rosél, der jublede efter at vaere blevet udnaevnt til vindere af ”X Factor” 2023.

For første gang nogensinde – kunne Blachman informere eller påminde os om – var det med to grupper som de sidste to finalister på scenen. Det betød også vaerdigt farvel til Kvamms unge solist, bookmakern­es favorit Theodor, der om nogen har vaeret med til at saette kursen for en saeson, der heldigvis har vaeret ud over det saedvanlig­e på mange punkter. Også Blachmans brødreduo

Sigalaz måtte se sig slået på målstregen, men som det har vaeret kendetegne­nde for ”X Factor” herhjemme i mange år, ser det ud til at vaere mindre skuffende at ryge ud, når man faktisk er nået hele vejen.

Finalen blev holdt i Randers, som på passende vis blev fremhaevet af Kvamm som et fantastisk sted til at huse finalen. Danmark blev større end Storkøbenh­avn i 2023. Anført af Kvamm, som på dialekt citerede salig Henning Primdahl fra ”Drengene fra Angora”, som dommerpane­lets nationalge­ografiske ekspert, har vi fået lokalkolor­it for alle pengene.

Udkanten er taettere på

Det er ikke laengere smart ikke at vide, hvor Jelling ligger. Vand- og udkanten er i den grad kommet taettere på, og danskhed er ikke laengere noget, visse højredreje­de politiske partier har retten til at definere.

Symptomati­sk for denne bevaegelse rykkede Theodor symbolsk scenen vaek fra piedestale­n og ned blandt publikum i sin første optraeden. Også Sigalaz var glade for Randers og fremhaeved­e med deres umiddelbar­e charme, hvor fantastisk publikum var. Det er vaesentlig­t at huske livedimens­ionen, for som tvseer er det ikke altid til at maerke energien fra scenen og salen.

Hvis ”X Factor” var et fodboldhol­d, så fik det ikke bare en ny anfører, men også en ny strategi i 2023. Pladsen på dommerbord­ets yderste venstresid­e (set fra skaermen) har i mange år vaeret udskiftnin­gernes plads, men i år kom Kvamm som det naturligst­e i verden ind og gjorde det til anførerens placering. Han kunne som en af de eneste nogensinde give Blachman verbalt og intellektu­elt modspil og disrupte den energi og strategi, som Blachman år efter år har haft held til at gennemtrum­fe.

Saerligt i auditionpr­ogrammerne skinnede Kvamms humor, der også har vaeret definerend­e for saesonen, igennem, hvilket efterlod nogle anderledes roller til Blachman og Kwamie Liv.

Da Rosél med referencer til Harmony Korines feministis­ke ungdomsfil­m ”Spring Breakers” (2012) indledte deres aften med en stilet, poppet version af Marie Keys ”Uden forsvar”, fik også

REALITY X FACTOR, AFSNIT 14 DANMARK, 2023 Vises på TV2 fredag kl. 20.00 og kan streames på TV2 Play

Det er første gang i mange år, at ”X Factor” har haevet sig betragteli­gt over det middelmådi­ge.

Kvamms tredje, men udstemte kandidat Kristoffer plads på scenen og honorerede dermed en gammel ”X Factor”-tradition med at give plads til programmet­s tidligere deltagere.

Men i dag har det selvfølgel­ig ikke laengere karakter af freakshow, men står som en kaerlig omfavnelse af alle dem, der også har vaeret med til at tone saesonen.

En ekstra dimension

I år var det med den ekstra dimension, at den første af to (den anden var en humoristis­k anti-lovprisnin­g af Justin Biebers ”Love Yourself”, som blev skamsunget under auditions) faellessan­ge, der denne gang både bestod af tidligere deltagere fra den og fra andre saesoner, også var en overraskel­sesfarvels­ang til en tydeligt rørt Sofie Linde, der som bekendt desvaerre ikke vender tilbage til ”X Factor” i den 2024-saeson, som TV 2 kunne annoncere i finalen.

Vi må håbe, at 2023-saesonen af ”X Factor” bliver inspiratio­n i forhold til den kommende saeson. For det er første gang i mange år, at ”X Factor” har haevet sig betragteli­gt over det middelmådi­ge.

 ?? ?? Simon Kvams gruppe Rosél, der består af Rosa Skovbjerg Henriksen og Selma Stahr, blev kåret som vinder i "X Factor". Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Simon Kvams gruppe Rosél, der består af Rosa Skovbjerg Henriksen og Selma Stahr, blev kåret som vinder i "X Factor". Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark