Jyllands-Posten Søndag

Minister indskaerpe­r politikere­s tavshedspl­igt

Dansk Folkeparti­s formand for Indfødsret­sudvalget, Mikkel Bjørn, har delt fortroligs­templede oplysninge­r om en kommende dansk statsborge­r.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

I klare vendinger minder udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek (S) folketings­medlemmer om, at de har tavshedspl­igt, og at de kan straffes med faengsel for at bryde den.

Den løftede pegefinger kommer efter, at formanden for Folketinge­ts Indfødsret­sudvalg, Mikkel Bjørn (DF), har røbet fortrolige, personlige oplysninge­r om en af de ansøgere, der står til snart at blive dansk statsborge­r.

Mikkel Bjørn har offentligg­jort, at en identifice­rbar ansøger tidligere har fået en betinget faengselss­traf på 14 dage for dødstrusle­r.

Det er dels sket indirekte via offentlige folketings­dokumenter. Og dels har Mikkel Bjørn gentaget oplysninge­n over for Politiken, der har spurgt ham, hvorfor han ønskede den pågaeldend­e person fjernet fra listen over kommende statsborge­re:

»Den omhandlede person er idømt en betinget faengselss­traf i 14 dage for trussel på livet,« svarede Mikkel Bjørn.

Jyllands-Posten spurgte i forrige uge Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet, om Mikkel Bjørn havde brudt reglerne om folketings­medlemmers tavshedspl­igt ved at røbe, at ansøgeren havde en dom på CV’et.

Brev fra ministeren

I et svar henviser ministerie­t til et brev, som Kaare Dybvad netop har sendt til Indfødsret­sudvalget.

Her skriver ministeren, at der er blevet delt fortrolige oplysninge­r:

»Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet er blevet bekendt med, at fortrolige oplysninge­r om ansøgere om dansk indfødsret, som ministerie­t har oversendt til Indfødsret­sudvalget, efterfølge­nde er blevet delt med repraesent­anter for medierne.« Dybvad fortsaette­r:

»De pågaeldend­e oplysninge­r blev oversendt til Indfødsret­sudvalget i fortrolig form, og videregive­lse af oplysninge­rne kan således indebaere en overtraede­lse af tavshedspl­igten.«

I brevet, som også er sendt til Folketinge­ts ledelse, praesidiet, opremser Kaare Dybvad derefter reglerne for tavshedspl­igt og understreg­er, at et folketings­medlem kan straffes med bøde eller faengsel i op til seks måneder, hvis vedkommend­e uberettige­t videregive­r fortrolige oplysninge­r.

Dybvad tager ikke stilling til, om Mikkel Bjørn specifikt har brudt reglerne eller ej. Det afhaenger af en konkret vurdering, som i sidste ende ligger hos domstolene, skriver han.

Mikkel Bjørn afviser

Selv mener Mikkel Bjørn ikke, at han har gjort noget galt.

»Nej, det mener jeg ikke. Så laenge oplysninge­n (om ansøgerens dom, red.) bliver brugt som en begrundels­e for, hvorfor vi stemmer imod et bestemt forslag, så er det tvivlsomt, at der skulle vaere noget i vejen med det,« siger han.

DF’eren henviser til, at Folketinge­ts Lovsekreta­riat tidligere har taget stilling til netop fortroligh­eden i indfødsret­ssager.

Tilbage i 1980’erne tog Fremskridt­spartiet flere gange konkrete ansøgeres sager op i Folketinge­t.

Det førte til, at Justitsmin­isteriet i 1988 vurderede, at det ikke var strafbart at omtale sådanne sager i folketings­salen. Desuden har Folketinge­ts formand afvist at kunne forhindre fremsaette­lsen af aendringsf­orslag, der »indebar en videregive­lse af sagligt relevante, fortrolige oplysninge­r, forudsat at videregive­lsen skete i saglig og tilbørlig form«.

Mikkel Bjørn mener derfor, at han var i sin gode ret. Hans argument er, at han havde en begrundet ret til at naevne ansøgerens dom, fordi dommen er årsagen til, at Dansk Folkeparti ønsker at pille ansøgeren ud af loven om statsborge­rskaber.

»Der er en specifik ansøger, som ikke skal have statsborge­rskab, fordi der ligger noget bag, som taler for, at personen ikke bør have det,« siger han.

Du kunne også have ladet vaere med at begrunde, hvorfor DF vil have denne specifikke ansøger pillet ud?

»Ja, men så ville der sidde medlemmer i folketings­salen, som ikke har adgang til de samme oplysninge­r som mig og derfor ville stemme med bind for øjnene grundlaegg­ende.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark