Jyllands-Posten Søndag

Er du generet af røg fra naboens braendeovn? Sådan baerer du dig ad

Det kan vaere både skadeligt og generende, hvis røgen fra naboens skorsten er sort, tyk og ildelugten­de. Først og fremmest bør du dog tale med naboen om problemet.

- METTE JENSEN

Med cirka 750.000 braendeovn­e og 100.000 braende- og traepillef­yr i de danske boliger bliver der årligt sendt en stor sending partikler op gennem skorstene i villakvart­erne. Partikler, som kan vaere skadelige for miljøet og menneskers sundhed. Ifølge Sundhedsog sygelighed­sundersøge­lsen 2017, Boligmiljø, fra Statens Institut for Folkesundh­ed, har hver ottende beboer i stuehuse/parcelhuse inden for de sidste 14 dage følt sig meget eller lidt generet af lugt fra braendeovn­e i kvarteret.

Men hvad gør du, hvis du er generet af naboens røg? Først og fremmest bør du tale med naboen om problemet. Er røgen fra skorstenen sort eller lugter grimt, er det en god indikator på, at naboen fyrer forkert. Røgen skal helst vaere usynlig, da det viser, at der fyres, så det mindsker udslippet af sundhedssk­adelige partikler mest muligt.

Husk på, at braendeovn­en kan vaere din nabos eneste eller bedste opvarmning­skilde, så undlad at stille krav til, at vedkommend­e ikke må bruge den. Lav i stedet et kompromis om, hvordan og eventuelt hvornår braendeovn­en bliver brugt.

Gode råd til nabodialog­en

Miljøstyre­lsen har givet seks gode råd til, hvordan du får den bedste dialog med din nabo, hvis vedkommend­es braendeovn­srøg generer dig: Lad tvivlen komme naboen til gode, fortael, hvordan du har det, taenk over, hvordan du siger det, find en positiv vinkel, hold hovedet koldt, og foreslå naboen at følge rådene for fornuftig fyring.

Hvis det ikke hjaelper, kan du klage til kommunens miljøafdel­ing over naboens braendeovn. Det bør dog vaere sidste løsning.

Braendeovn­sbekendtgø­relsen giver de kommunale myndighede­r beføjelser til at gribe ind, hvis der er problemer med forurening fra en braendeovn, en pejs, et pillefyr eller et lignende fyringsanl­aeg.

Kommunen kan kraeve, at din nabos skorsten forhøjes. Er skorstenen for lav, er traekket ikke godt nok, og røgen forhindres i at blive spredt og fortyndet i atmosfaere­n. I stedet kan den ende inde hos dig.

Desuden kan kommunen kraeve, at din nabos brug af fyringsanl­aegget indskraenk­es, så det for eksempel kun må benyttes på afgraensed­e tidspunkte­r, med en bestemt braendsels­type eller under saerlige vejrforhol­d.

Endelig kan den kraeve, at din nabo anvender braendsel af tilstraekk­elig kvalitet og tørhed, og at braendslet opbevares på en måde, så kvaliteten ikke forringes. I yderste konsekvens kan kommunen forbyde din nabo at bruge braendeovn­en.

Vaer opmaerksom på, at det langtfra er sikkert, at kommunen gør noget ved situatione­n. Så den bedste løsning vil altid vaere en fornuftig og nuanceret nabodialog, hvor I finder et faelles kompromis.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Videncentr­et Bolius.

 ?? ?? Der er flere ting, du kan gøre, hvis du er plaget af røg fra naboen. Foto: Torben Klint, Videncentr­et Bolius
Der er flere ting, du kan gøre, hvis du er plaget af røg fra naboen. Foto: Torben Klint, Videncentr­et Bolius

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark