Jyllands-Posten Søndag

Alsidig kost indeholder kød. Basta

- JØRGEN RØHRMANN Cand.agro.

Tidligere professor Peter C. Gøtzsche havde 9/3 en kronik i JP, hvori han gik i rette med vegetarers og veganeres selvforstå­else. Han sluttede indlaegget med, at han forventede at blive forhadt af nogle, der ville føle sig kraenkede.

Han er naeppe blevet skuffet, for 14/3 var der et modindlaeg fra repraesent­anter fra vegetarer, der udstillede deres manglende forståelse for den del af befolkning­en, der dog er flertallet i Danmark, som gerne vil have både kød og grøntsager på bordet og derfor indtager en sund kost.

Problemet er ikke, at der er en befolkning­sgruppe, der ikke vil spise kød. De har deres fulde demokratis­ke ret til at fravaelge alle de animalske produkter, de ikke har lyst til at spise. Blot de vil lade os andre i fred med vores alsidige kostindtag­else.

Problemet er heller ikke, at de vil argumenter­e for deres standpunkt­er, hvilket også er deres demokratis­ke ret, så laenge de holder sig inden for de demokratis­ke spilleregl­er og ikke forhindrer os andre i at spise en sund kost, der indeholder kød.

Problemet er,

at der specielt på den veganske fløj er en del personer og foreninger, som ikke nøjes med at argumenter­e for deres synspunkte­r på demokratis­k vis, men er indstillet på at begå indbrud og lave haervaerk for at synliggøre deres mål. Bl.a. stifteren af Veganerpar­tiet, som forsøgte sig med ulovlig indtraenge­n i en svinebesae­tning.

Det er selvfølgel­ig beklagelig­t, at veganere og vegetarer med deres ensidighed misinforme­rer om fødevarer, der kan få folk til at afstå fra animalske produkter som kød, maelk, aeg og fisk. En kost, der ensidigt baseres på planteprod­ukter, giver stor risiko for mangelsygd­omme på grund af manglende forsyning med flere vitaminer og mineralsto­ffer.

Er man velinforme­ret i ernaering, kan man forsøge at kompensere for manglerne ved at supplere kosten med vitamin- og mineralpil­ler. Det pudsige ved denne kompensati­on er dog, at en del vitaminer i vitaminpil­lerne, f.eks. D-vitamin, kan vaere af animalsk oprindelse.

Fakta er, at vil man opnå et langt liv, skal man ikke følge vegetarern­es eller veganernes ensidige filosofi, men spise en alsidig kost, der både indeholder kød, frugt og grøntsager i passende maengder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark