Jyllands-Posten Søndag

Dansk livstidsfa­nge får støtte fra flere lande

Kritikken vaeltede ned over vaertsnati­onen, da politikere fra hele verden var samlet i golfstaten Bahrain. Saerligt én prominent menneskere­ttighedsak­tivist med dansk pas fik opmaerksom­hed.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Hvis Bahrain havde håbet på et pr-maessigt scoop, så fik regimet i den lille golfstat en slem skuffelse med hele verden som publikum.

Bahrain var i den forgangne uge vaert for den 146. samling i Den Interparla­mentariske Union (IPU), som er et forum for parlamenta­rikere og lovgivere fra 178 lande, der arbejder for at fremme dialog, fred og internatio­nalt samarbejde.

IPU var en forløber til FN, og Danmarks delegation bestod af otte medlemmer af Folketinge­t.

På talerstole­n i et konference­center få kilometer fra det faengsel, hvor systemkrit­ikere og demokratif­orkaempere sidder indespaerr­et, benyttede politikere fra flere lande deres taletid til at tale styret i Bahrain direkte imod. Mange kraevede den livstidsdø­mte dansk-bahrainske statsborge­r og prominente menneskere­ttighedsak­tivist Abdulhadi alKhawaja løsladt.

En af dem var formanden for den danske delegation, Søren Søndergaar­d (EL):

»Al-Khawaja er ikke nogen voldelig kriminel,« sagde han direkte henvendt til vaertsnati­onen.

»Nej, han er en menneskere­ttighedsfo­rkaemper og en samvittigh­edsfange. Hele hans liv har han kaempet med fredelige midler for demokrati og menneskere­ttigheder.«

Søndergaar­d fremhaeved­e derudover, at både FN, EU og FN’s menneskere­ttighedsrå­d finder faengsling­en af al-Khawaja uretmaessi­g.

»Vi opfordrer derfor de bahrainske myndighede­r: Løslad al-Khawaja,« lød det.

En lignende appel kom fra Socialdemo­kratiets Kris Jensen Skriver og Venstres Kim Valentin:

»Send nu hr. al-Khawaja hjem til hans hustru og døtre – for demokratie­ts skyld og for vores kaerlighed og respekt for menneskere­ttigheder,« sagde Kim Valentin.

Demokratik­amp

Abdulhadi al-Khawaja blev anholdt og faengslet i 2011, fordi han spillede en ledende rolle under folkelige, prodemokra­tiske protester i Bahrain, som blev brutalt knust af kongestyre­ts sikkerheds­styrker. Naesten 12 år senere sidder han stadig bag tremmer i det berygtede Jau-faengsel godt en halv times kørsel fra, hvor IPUsamling­en fandt sted.

Selvom talrige organisati­oner og regeringer verden

AL-KHAWAJA

over betragter ham som en samvittigh­edsfange, har alle forsøg på at få ham løsladt indtil videre vaeret forgaeves.

Danmarks pres på Bahrain fik dog støtte fra flere lande under IPU-samlingen. Bl.a. kritisered­e Sverige, Norge,

Finland, Irland, Island og Holland menneskere­ttighedssi­tuationen i Bahrain, og flere kraevede al-Khawajas omgående løsladelse.

»Hans faengsling er i modstrid med IPU’s vaerdier og med temaet for denne debat,« fastslog den norske politiker Gro-Anita Mykjåland.

Opbakninge­n gør indtryk på datteren, Maryam al-Khawaja.

»Det er staerkt opmuntrend­e at se den støtte, som min far modtog på IPU-samlingen fra parlaments­medlemmer fra mange lande. Min far har snart udstået 12 år af sin livstidsdo­m, som FN udtrykkeli­gt har erklaeret uretmaessi­g,« siger hun.

»Min far lider«

Den 61-årige al-Khawaja meldes i øjeblikket staerkt svaekket efter de mange år i faengslet. I begyndelse­n af marts blev han ramt af hjerteog vejrtraekn­ingsproble­mer, men ifølge familien naegtes han den fornødne laegehjael­p.

Søndag den 19. marts har myndighede­rne angiveligt tilbudt, at han kan blive tilset af en hjertespec­ialist, oplyste Maryam al-Khawaja for nylig til Jyllands-Posten.

»Min far lider – ligesom de i alt 1.400 politiske fanger i Bahrain – fortsat under de forfaerdel­ige faengselsf­orhold og den systematis­ke naegtelse af tilstraekk­elig medicinsk behandling,« siger hun.

 ?? ?? Abdulhadi al-Khawajas 35-årige datter, Maryam al-Khawaja, er vokset op i Danmark, hvor hun stadig har base. Arkivfoto: Katinka Hustad
Abdulhadi al-Khawajas 35-årige datter, Maryam al-Khawaja, er vokset op i Danmark, hvor hun stadig har base. Arkivfoto: Katinka Hustad

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark