Jyllands-Posten Søndag

Det er altid, som vinden blæser

-

I 1972 afholdt klimaforsk­erne en konference om en truende istid, som mundede ud i, at de sendte et officielt advarselsb­rev til daværende præsident Nixon om den akutte risiko for oversvømme­lser, snestorme og dødelig frost pga. den kommende globale nedkøling.

På denne baggrund nedsatte den amerikansk­e regering The American Ad Hoc Panel on the Present Interglaci­al, som i 1974 udsendte en alarmerend­e rapport, hvori der stod, at man forventede en afkøling på 0,15 grader om året, hvilket man yderligere forventede ville munde ud i et temperatur­fald på knap 6 grader, hvis afkølingen varede fra 1975 til 2015.

I rapporten stod der, at vi muligvis var på vej mod en miniistid, som måske var en forløber for en stor istid.

Det var i 1974.

Stephen Schneider fra Stanford Universite­t foreslog derfor bl.a., at man kunne overveje at sprede sod på indlandsis­en eller sprænge atombomber over havisen for at stoppe afkølingen.

Af en eller anden mærkelig grund udeblev den proklamere­de istid – men det kan vi sikkert takke de udmærkede klimaforsk­ere for.

Og alle – siger og skriver alle – har glemt, at isvinteren 1981-82 var den koldeste, som nogensinde er blevet målt i Danmark. Vinteren startede allerede den 7. december og den 17. december blev der målt 25,6 graders frost i Jylland om dagen.

Først under den økonomiske krise i slutningen af 1980’erne begyndte temperatur­en igen at stige, og det var selvfølgel­ig alarmerend­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark