Jyllands-Posten Søndag

Nye regler for frivilligt arbejde

Nye regler betyder, at efterlønne­re kan udføre 15 timers frivilligt arbejde om ugen uden at blive trukket i ydelse. Folkepensi­onister har frie rammer for frivilligt arbejde.

- MARTIN BURLUND

Hvis du får folkepensi­on, er der ingen begrænsnin­ger for, hvilken form for frivilligt arbejde du må udføre og i hvilket omfang, og som udgangspun­kt gælder det også, hvis du er modtager af førtidspen­sion. Men man skal være opmærksom på, at den frivillige indsats i et vist omfang kan indgå i kommunens løbende vurdering af, om en modtager af førtidspen­sion har forbedret sin erhvervsev­ne.

Hovedprinc­ippet er, at frivilligt socialt arbejde ikke har betydning for hverken tilkendels­e eller frakendels­e af førtidspen­sion. I vejledning­en for frivilligt arbejde fremgår det, at førtidspen­sionister må varetage et ulønnet frivilligt socialt arbejde efter tilkendels­en af førtidspen­sionen.

For efterlønsm­odtagere

Modtager du efterløn, gælder der helt særlige regler for, hvilken slags frivilligt arbejde der må udføres. Hvis ikke du følger reglerne, kan du risikere at få nedsat din ydelse.

Det skyldes, at loven skelner præcist mellem, om du udfører frivillige aktivitete­r, udfører frivilligt ulønnet arbejde eller udfører frivilligt arbejde, som medfører fradrag i din ydelse. Du skal desuden overholde antallet af timer, du må være frivillig.

Det skal afklares med A-kassen, hvordan den frivillige indsats kategorise­res, da det er A-kassen, som fortolker loven i forhold til den frivillige indsats som modtager af efterløn.

Således er der pligt til skriftligt at orientere A-kassen om den frivillige indsats med en kort beskrivels­e af opgaverne og sammenhæng­en.

Det anbefales, at man får et skriftligt bevis fra A-kassen for at dokumenter­e, at A-kassen er indforståe­t med den frivillige indsats.

Reglerne lavet om

Reglerne for at udføre frivilligt arbejde som efterlønne­r blev ændret en smule, da Folketinge­t i begyndelse­n af året fastsatte en timebegræn­sning på 15 timers frivilligt arbejde om ugen. Der gælder også nye regler for dagpengemo­dtagere. Aftalen gælder foreløbigt to år.

Du kan læse mere om reglerne for frivilligt arbejde på frivilligh­ed.dk, hvorfra oplysninge­rne i denne artikel er hentet.

 ??  ??
 ?? Arkivfoto: Stine Bidstrup ?? Modtager man efterløn, gælder der særlige regler for, hvilken slags frivilligt arbejde man må udføre.
Arkivfoto: Stine Bidstrup Modtager man efterløn, gælder der særlige regler for, hvilken slags frivilligt arbejde man må udføre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark