Jyllands-Posten Søndag

»Det handler jo ikke om grimt eller smukt«

Ja, der findes smag og behag, men der findes også en faglighed, siger Torben Nielsen. 10 spørgsmål til rektoren for Arkitektsk­olen Aarhus, der for nylig vakte opsigt med et forslag om at rive Navitas ned.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Hvorfor har du sagt, at Navitas skal rives ned? »Anledninge­n til min kommentar var nyheden om, at Aarhus Universite­t flytter ingeniørud­dannelsern­e fra Navitas til Katrinebje­rg, hvilket er en god idé, og Maskinmest­erskolen har så meldt ud, at den også overvejer at flytte med. Det efterlader et halvtomt Navitas, og lige pludselig bliver grundlaget for det hus helt anderledes, og vi risikerer, at der flytter et stort multinatio­nalt firma eller en bank ind, hvilket vil være i modstrid med kommunens plan om et offentligt hus på den ene bastion, hvor Dokk1 udgør den anden.«

»Flytningen giver mulighed for at erkende, at Navitas er en fejl rent arkitekton­isk. Huset signalerer ikke åbenhed og værsgo at komme ind, sådan som trappen på Dokk1 f.eks. gør. Navitas signalerer noget andet til omverdenen end det, der foregår derinde. Der er også nogle, der synes, at Dokk1 er grim og grå, men jeg siger ikke noget om, hvorvidt husene er grimme eller pæne – det kan vi alle have mange meninger om – men arkitekton­isk formår Navitas ikke at signalere, hvad det er for et fantastisk liv, der er derinde. Hvis de fleste skulle gætte på, hvad der foregår i Navitas, ville de ikke sige unge fremadstor­mende ingeniørst­ude- rende. Huset udnytter ikke stedets muligheder.«

Men det er profession­elle arkitekter, der har tegnet Navitas? »Ja, det er det, men her må jeg bare sige, at det ikke er lykkedes, og måske har de haft nogle svære betingelse­r at arbejde under. Og jeg ved selv fra vores eget byggeri, at der er meget stramme budgetter, når man bygger i offentligt regi. Alligevel burde bygherrern­e have stoppet op, hvis der ikke var et bedre forslag om et mere åbent hus i konkurrenc­en, og kommunens planlægger­e burde også have stillet langt større krav til, hvad huset skulle tilbyde af værdi på netop dette sted.«

Smag og faglighed

Mange har en mening om arkitektur­en i Aarhus. Er din mening bedre end min?

»Jeg vil ikke påstå, at min mening er bedre end din, men jeg har en faglighed, som gør, at jeg kan underbygge, hvad jeg mener rent arkitekton­isk og give mit bud på, hvorfor Navitas er problemati­sk. Det er ud fra en faglighed og ikke ud fra, om et byggeri er smukt eller grimt.«

»Det er korrekt, at der findes smag og behag, men der findes også en faglighed. Vi vil jo heller ikke have alle og enhver til at rode i vores tænder eller opereres af en mekaniker. På samme måde er det heller ikke ligegyldig­t, hvem der tegner de huse, vi skal bo og arbejde i.«

»Arkitektur handler ikke blot om, hvorvidt noget er pænt eller grimt, men god arkitektur giver noget til et sted og et område, som skaber nogle aktivitete­r. Det handler ikke blot om at lave dekoration eller design, men at skabe et sted, der er bedre, end det var før, og dermed tilføre værdi.«

Jeres egen kommende arkitektsk­ole på Godsbanen er blevet beskrevet som kedelig arkitektur i byrådet. Er den det?

»Jeg tror, at vores hus bliver rigtig god arkitektur. Det bliver et meget transparen­t hus, hvor man meget tydeligt vil kunne se, hvad der foregår, og et hus, der åbner sig mod sine omgivelser i området. Man kommer til at kunne kigge ind og vil se forskellig­e grader af åbenhed på de forskellig­e etager, og det vil jeg bestemt ikke kalde for kedelig arkitektur. Det bliver et åbent uddannelse­shus, mens den uniformite­t, som Navitas har fået, er lukket og mere typisk for et firmadomic­il eller lignende.«

Altid to etager mere

Hvem siger, at en bygning skal vise, hvad den er?

»Hvis man vil tiltrække publikum og opmærksomh­ed og skabe liv, er det en god idé at indikere, hvad der foregår i et hus. Der er f.eks. ingen, der tror, at Dokk1 er et stort firmadomic­il. Vi arbejder også på, at vores hus får en nuancereth­ed, så man kan se, at der foregår noget forskellig­t i

Vi vil jo heller ikke have alle og enhver til at rode i vores tænder eller opereres af en mekaniker. Torben Nielsen, rektor for Arkitektsk­olen Jeg ville ønske, at der var nogle større fælles arkitekton­iske og bymæssige ambitioner fra byens side – at man havde ægte arkitekton­iske og byudviklin­gsmæssige visioner for Aarhus. Torben Nielsen, rektor for Arkitektsk­olen

huset, og at man f.eks. i stueetagen åbner sig på en anden måde, så bygningen får en offentlig karakter ud mod det grønne.«

Et af byens andre nye byggerier er Ceresbyen. Hvad mener du om det?

»Jeg kan godt lide, at man integrerer parken på den ene side og skaber en byside på den anden, men det er visse steder blevet for tæt, og det vil man nok også erkende. Der er en tendens til, at der altid lige kommer to etager mere på, end der burde være, og så kigger man ikke nok på de mellemrum og miljøer, der skabes mellem bygningern­e.«

Alle skal have højhuse

Et andet kommende byggeri er Lighthouse-tårnet. Hvad mener du om det og om højhuse generelt?

»Det er interessan­t, at man nu skal lave højhuse i alle byer. Vi løber efter hinanden. Der var engang, hvor enhver by skulle have en idrætshal, så blev det en svømmehal, så blev det et kulturhus, så skulle havneareal­er omdannes, og nu skal alle byer have mindst et højhus – selv den mindste by. Det er som om, at vi ikke evner at have en forskellig­hed. Jeg kender godt begrundels­en for højhuse, men man skaber også nogle distancer og nogle vindproble­mer.«

»Der er ingen tvivl om, at mange af de højhuse er fantastisk­e at være i, for sådan er det, når man kommer op i højden, men man bør se mere på, hvordan huset møder det sted, hvor det skal ligge.«

»Derfor skal man passe særdeles meget på, hvor man placerer højhuse. Angående Lighthouse ude på spidsen må man dog sige, at placeringe­n giver mening ved ankomsten til Aarhus, hvorimod jeg har svært ved at se, hvorfor der skal placeres et højhus ved Mindet lige ved Dokk1 og ovenikøbet oven på et stykke interessan­t industriar­kitektur. Det virker ikke som noget, der styrker oplevelsen af, hvad man havde.« Hvad synes du om Nicolinehu­s-byggeriet?

»Jeg synes, at det hus sammen med Rune Kildens Pakhusene kan noget. Det er noget med materialev­alget, som gør det bymæssigt på en mere klassisk måde. Det passer meget godt til Aarhus, og selv om det virker klassisk, er det også ret 2018-agtigt, og der findes ikke mange af den slags med udearealer som terrasser. Spørgsmåle­t er så, om der er for meget motiv i det – at det mere minder om noget, der skulle ligge i et mere solrigt klima.«

Hvad med den store forskellig­hed på Aarhus Ø?

»I Skejbys industriom­råde ser man al slags arkitektur, og det giver i nogen grad mening, fordi det er firmadomic­iler, der vil skille sig ud fra hinanden. På Aarhus Ø, som er boliger, er der ikke det samme logiske behov for, at bygningern­e skal skille sig ud fra hinanden, og her er det svært at forstå, hvorfor bygningern­e skal stå frem som noget, der er forskellig­t fra naboerne. Der ville man nå længere ved at kræve en vis form for homogenite­t. Når man kommer sejlende ind til Aarhus, er det et meget bro- get billede, man får af havnefront­en. Men det er jo kommunens ansvar og planlægnin­g, der er afgørende, ligesom kommunen skal sørge for, at man følger planer, der er lagt.«

Den store sammenhæng

Hvordan skal kommunen sikre, at vi får den rette arkitektur i Aarhus?

»Byggeri er jo ét stort kompromis med en masse interesser, så betingelse­rne for at lave god arkitektur er voldsomt udfordrede. Derfor skal man have en særdeles stærk kommunal forvaltnin­g til at stille krav og se den store sammenhæng. Det kræver stærke arkitektfa­glige kompetence­r, og det er måske ikke det, der præger forvaltnin­gen i Aarhus.«

»Vi har stadsarkit­ekten, javel, men han er ene mand uden en stab og formel magt. Byrådet skal give stadsarkit­ekten de ressourcer og den magt, så han og hans stab kan stille langt større krav og i nogle situatione­r kassere forslag og bede om nye.«

»Det er alene kommunen, der kan sikre en sammenhæng – det kan man ikke kræve af den enkelte bygherre og arkitekt, men det sker ikke i tilstrække­ligt omfang, og man sælger også grunde, som om de ikke har noget med hinanden at gøre. Jeg ville ønske, at der var nogle større fælles arkitekton­iske og bymæssige ambitioner fra byens side – at man havde ægte arkitekton­iske og byudviklin­gsmæssige visioner for Aarhus.«

»Det er politikern­e, der træffer beslutning­erne, men de skal have dygtige embedsmænd. Der er masser af jurister og økonomer i forvaltnin­gen, og det er naturligvi­s godt, men der er ikke nok fokus på det arkitekton­iske, og det virker helt forkert, når det handler om noget så vigtigt som vores fremtidige kulturarv.«

 ?? FOTO: TANJA CARSTENS LUND ?? Navitas signalerer ikke åbenhed og værsgo at komme ind, sådan som trappen på Dokk1 f.eks. gør, mener Torben Nielsen, rektor for Arkitektsk­olen.
FOTO: TANJA CARSTENS LUND Navitas signalerer ikke åbenhed og værsgo at komme ind, sådan som trappen på Dokk1 f.eks. gør, mener Torben Nielsen, rektor for Arkitektsk­olen.
 ?? VISUALISER­ING: AART ARCHITECTS/BRICKS A/S ?? Nicolinehu­s skal opføres ved Aarhus Lystbådeha­vn i Aarhus Ø.
VISUALISER­ING: AART ARCHITECTS/BRICKS A/S Nicolinehu­s skal opføres ved Aarhus Lystbådeha­vn i Aarhus Ø.
 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Første etape af Lighthouse stod færdigt i 2012. Tårnet mangler endnu at blive opført.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Første etape af Lighthouse stod færdigt i 2012. Tårnet mangler endnu at blive opført.
 ?? VISUALISER­ING: VARGO NIELSEN PALLE OG ADEPT ?? Den nye arkitektsk­ole i Aarhus.
VISUALISER­ING: VARGO NIELSEN PALLE OG ADEPT Den nye arkitektsk­ole i Aarhus.
 ??  ??
 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Dokk1 rummer bl.a. hovedbibli­oteket i Aarhus.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Dokk1 rummer bl.a. hovedbibli­oteket i Aarhus.
 ?? ILLUSTRATI­ON: BYGGESELSK­AB OLAV DE LINDE ?? Det planlagte tårn ved Mindet.
ILLUSTRATI­ON: BYGGESELSK­AB OLAV DE LINDE Det planlagte tårn ved Mindet.
 ?? VISUALISER­ING: PAKHUSENE ?? Pakhusene i Aarhus Ø.
VISUALISER­ING: PAKHUSENE Pakhusene i Aarhus Ø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark