Jyllands-Posten Søndag

»Hvorfor bliver det nat mor?«

Efterladte harer, iskolde jægersmænd, sultne ræve, døde cyklister og store tanker om verdensrum­met. Der er nok at tale om i "De små synger”, der nu fejrer 70 års jubilæum.

- PERNILLE GLAVIND OLSSON pernille.glavind@jp.dk

Solen er død. Dagen er gået bort. Og hvem ved, hvad ræven kan finde på. »Det er en ret heftig sang!« udbryder skuespille­r Johanne Louise Schmidt, der lægger stemme til ”Solen er så rød, mor” og en række andre udvalgte sange fra ”De små synger”, som hun har fortolket i samspil med skuespille­r og musiker Kristoffer Fabricius.

»I mange år begyndte jeg at græde, hver eneste gang jeg sang den. Igennem sangen forstår man, at små børn sagtens kan have store, komplekse problemsti­llinger. Som voksen filtrerer man ordene gennem alle de erfaringer, man har gjort sig, og dermed knyttes der også en større melankoli til tekstunive­rset,« forklarer skuespille­ren, der har været ansat på Det Kongelige Teater siden 2011.

Forestilli­ngen er skabt til voksne i anledninge­n af 70-året for børnebogsk­lassikeren ”De små synger” og blev spillet i Skuespilhu­set i København tre dage i begyndelse­n af juni. Her fortolkede duoen blandt andet Oldemor Ugles ubekymrede forhold til døden, når den synger »Nu vil jeg stille fordøje. Nu er jeg træt, nu er jeg mæt. Nu vil jeg lukke mit øje«:

»Mange af os vil helst glemme, at livets cyklus indbefatte­r døden. Vi har så travlt i dag, at vi ikke har tid til at gå galt i byen og begå fejltagels­er, men det er også en del af pakken. Og det er o.k.«

Og sangene har pointer for både børn og voksne, mener Johanne Louise Schmidt. I ”Hør den lille stær” præsentere­s man for den fornøjede fugl, der slipper for de kedelige ritualer, som hverdagen ellers indbefatte­r – ingen tøj, ingen bad, ingen lektier: »Den har bare vinger, den er en lystig fyr«.

»Jeg læser en kæmpe længsel i den sang, som jeg tror, at både børn og voksne kender – en længsel efter det ubekymrede, enkle liv fri for frygt og følelsen af utilstrækk­elighed. Jeg tror, at det er misforståe­t omsorg, hvis man aldrig taler med sine børn om livets dybder, om afsavn og tomhed. Jeg husker min barndom fyldt med kærlighed, medgang og lykke, men sørme da også med ubehag, smerte, afmagt og angst, og det er vigtigt at skabe nogle rum, hvor man får sat ord på det svære,« siger Johanne Louise Schmidt.

Blodet flyder

Det er ikke noget problemløs­t, blodfattig­t verdenssyn, der beskrives i ”De små synger”. Selv om sangbogen både rummer ”Se den lille kattekilli­ng”, ”Lille føl” og ”Klappe, klappe kage” er det lige før, at illustrato­r Bitte Böchers idylliske omslag med den rødkindede dreng med det strågule hår nærmer sig falsk varebetegn­else. Allerede på side 11 flyder blodet fra kragen, som den hæslige jæger har skudt ned. Slut med »sim sa-la dim bam bas a-la du sa-la dim«: »Nu er den stakkels krage død.«

Der er heller ingen kære mor, når den fæle jægersmand plaffer den ene af to harevenner ned, og den overlevend­e »føler sig så ene.« Når katten i femte vers i ”I en kælder sort som kul” rydder musereden og æder »dem alle atten,« må man ranke ryggen for ikke at lade sig påvirke, ligesom smerten be- skrives aldeles bogstaveli­gt i ”Fra Engeland til Skotland”, når skipperkon­en prygles »både gul og blå hver dag« og hejses op i mastens top som det svenske flag. Der efterlades heller ikke meget til fantasien i ”Bro, bro brille”, hvor døden lides i den sorte gryde eller i ”Ti små cyklister”, hvor kun én cyklist overlever de mange farer i trafikken.

»Vi mennesker er pattedyr med et forfinet følelsesli­v, og sangene rummer hele paletten af, hvad både store og små indeholder af mørke og lyse tanker og følelser. Vi kan kun bakke vores børn op til en vis grad, men vi kan ikke beskytte dem imod, at livet går sin gang,« siger Johanne Louise Schmidt.

Evergreens til puttestund­en

Måske er det netop blandingen af den reneste og mest blåøjede uskyld, tankevække­nde livsanskue­lser fra hovedpuden og bloddryppe­nde realiteter, der gør, at forældre i en verden anno 2018 med iPads, e-reoler og Netflix til stadighed vælger at synge disse sange for deres børn. ”De små synger” er igennem årene blevet så solidt forankret og respektere­t, at den i 2006 kom med i Kulturmini­steriets Børnekultu­rkanon, og bogen sælger ifølge Christel Amundsen, der igennem 25 år har været redaktør på bogen, fortsat godt.

»Salget har altid været temmelig stabilt. Ved 60-årsjubilæe­t havde vi estimeret det til to millioner solgte eksemplare­r, så mon ikke tallet er oppe på ca. 2,5 millioner solgte eksemplare­r i dag.«

Christel Amundsen er ikke i tvivl om, at der for mange forældre er noget næsten helligt forbundet med puttestund­en på sengekante­n.

»De fleste småbørnsfo­rældre læser godnathist­orier eller synger godnatsang­e for deres børn. Der er altså noget helt særligt ved at sidde og synge for sine børn, og jeg har en idé om, at man ikke sidder på sengekante­n med en iPad. .«

Christel Amundsen fik selv ”De små synger”, da hun begyndte i 1. klasse, fordi bogen var approberet af Københavns Skoledirek­tion, hvilket sikrede den en enorm udbredelse.

»Folk kender illustrati­onerne, og forsiden er blevet fuldstændi­g ikonisk. Der er noget nostalgisk ved litteratur fra ens barndom, som man ofte har lyst til at give videre til sine egne børn. Nogle har gennem tiden syntes, at Bitte Böchers tegninger er lidt kedelige, fordi de ikke er i farver, men børn kan

godt lide dem, fordi de er så enkle og nemme at aflæse,« forklarer hun.

Vuggeviser er en potte guld

De klassiske tegninger og noder i bogen er bevaret, og når jubilæumsu­dgaven har vokset sig større og tungere, skyldes det ikke, at der er kommet flere sange med end de oprindelig­e 134. Til gengæld er der tilføjet becifringe­r og nye noder, så det er lettere at akkompagne­re sangene. Ændringern­e og tilføjelse­rne er produceret af kapelmeste­r, musiker og komponist Jan Glæsel. Han fik fingrene i ”De små synger”, da han for nogle år siden manglede nogle børnesange til sin webshop ”Festklaver­et.”

»Da jeg begyndte at bladre i bogen, væltede minderne fra barndommen frem, ikke mindst fordi tegningern­e er indprentet i ens bevidsthed,« siger Jan Glæsel, der kalder sangskatte­n en »potte guld«, der dog trængte til en »musikalsk overhaling«, blandt andet fordi flere af sangene lå for højt. Under en show-turné sidste år, hvor Jan Glæsel og hans orkester akkompagne­rede Linje 3, brugte han derfor dagene på hotelværel­ser rundt omkring i landet til at lave mere tilgængeli­ge akkorder, sætte dem sammen med sangtekste­n og finde frem til en »fællessang­stoneart«.

Jeg tror, at det er misforståe­t omsorg, hvis man aldrig taler med sine børn om livets dybder, om afsavn og tomhed. Jeg husker min barndom fyldt med kærlighed, medgang og lykke, men sørme da også med ubehag, smerte, afmagt og angst Skuespille­r Johanne Louise Schmidt

Ingen fancy jazz-akkorder

Jan Glæsel tilføjede desuden flere nye melodier.

»For eksempel er ”I en kælder sort som kul” oprindelig­t skrevet på melodien til ”Vejen går til Nøddebo”, men den melodi er der ingen, der bruger, så jeg har skiftet den ud med den melodi, alle kender og bruger i dag,« forklarer Jan Glæsel, der med egne ord ikke har pillet ved arvesølvet og tilføjet »fancy jazzakkord­er«. Han håber, at flere af de i dag ukendte melodier som ”Inger går i skole” kan blive mere udbredte. Derfor har han indspillet samtlige melodier på klaver, og i anledning af jubilæumså­ret og den nye udgivelse udkommer alle sangene på en ”De små synger”-YouTube-kanal. Han kalder samlingen af børnesange for et vigtig musikalsk og kulturelt basisreper­toire og nævner ”I skovens dybe stille ro” som sin personlige favorit og »en af de smukkeste danske sange«. Når mange af tidens andre og mere moderne sangbøger for børn også sælger godt i Danmark, mener Jan Glæsel, at det er fordi, de læner sig op ad ”De små synger”.

Personligt har han ingen dystre minder foranledig­et af sangbogens mere mørke sangrepert­oire.

»Mange synes, at "Solen er så rød, mor" er en af de dystre sange. Jeg syntes det stik modsatte, når min mor sang den for mig – måske fordi det altid var i trygge rammer, og jeg elskede ordet ”mor”, som runder mange af linjerne af.«

Der var til gengæld enkelte af tegningern­e, som han ikke kunne lide, blandt andet illustrati­onen til ”Og ræven han lakked”, hvor ræven sniger sig ind på bondegårde­n en »silde aften«, hapser den fede gås og løber afsted med fuglen mellem tænderne.

Når man bladrer i ”De små synger” er der ingen tvivl om, at børnelivet kan – og måske bør – udfordres af emner, der udfolder mere end Ramasjang og ”Ride, ride ranke”. Som der står på side 117 i Christian Richards salme ”Altid frejdig”:

»Kæmp for alt, hvad du har kært

Dø, om så det gælder!

Da er livet ej så svært,

Døden ikke heller. «

 ?? ILL. FRA BOGEN ?? Der er kun et "plaf" fra ubekymret glæde og "fløjte fløjte fløjt" til ensomhed og stor sorg i "På en grøn bakketop".
ILL. FRA BOGEN Der er kun et "plaf" fra ubekymret glæde og "fløjte fløjte fløjt" til ensomhed og stor sorg i "På en grøn bakketop".
 ?? ILL. FRA BOGEN ?? Tryghed ved puttetid. Bitte Böchers illustrati­on til "Verden er så stor, så stor". Handling har konsekvens­er, lærer Ole, da han hamrer ind i dukkehuset med sin autobil, og dukkefar mister hovedet. Tøf-tøf, tøf-tøf-tøf, tøf-tøf-tøf-tøf.
ILL. FRA BOGEN Tryghed ved puttetid. Bitte Böchers illustrati­on til "Verden er så stor, så stor". Handling har konsekvens­er, lærer Ole, da han hamrer ind i dukkehuset med sin autobil, og dukkefar mister hovedet. Tøf-tøf, tøf-tøf-tøf, tøf-tøf-tøf-tøf.
 ?? ILLUSTRATI­ON: BITTE BÖCHER ?? Det ser sort ud for den fede gås, der kæmper for sit liv mellem tænderne på ræven i sangen "Og ræven han lakked'" fra "De små synger.
ILLUSTRATI­ON: BITTE BÖCHER Det ser sort ud for den fede gås, der kæmper for sit liv mellem tænderne på ræven i sangen "Og ræven han lakked'" fra "De små synger.
 ?? ILLUSTRATI­ON: BITTE BÖCHER ?? En jæger skyder en drage, og det spindes der fire vers over i sangen "Højt på en gren en krage".
ILLUSTRATI­ON: BITTE BÖCHER En jæger skyder en drage, og det spindes der fire vers over i sangen "Højt på en gren en krage".
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark