Jyllands-Posten Søndag

Første VM-åbning med dansk sejr i 16 år

Et rystet dansk hold fandt sig selv og vandt en kneben 1-0 sejr over Peru. Ottendedel­sfinalen kan nås på torsdag.

- TROELS HENRIKSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r troels.henriksen@jp.dk

Se, det var en sejr til at få hår på brystet af. De var rystede, og de var til tider trukket vinde og skæve, men der var nogle danske drenge, som voksede sig mentalt større og stærkere denne lørdag i Rusland. På en udtalt udebane over for mindst 20.000 fans fra Peru vandt Danmark 1-0 og skaffede sig resultatmæ­ssigt den perfekte VM-åbning. Vinder Danmark over Australien på torsdag, og tager Frankrig tre point mod Peru, er Danmark i VM-ottendedel­sfinalen.

Yussuf Poulsen blev matchvinde­r, men det var Kasper Schmeichel, der reddede sit hold og sikrede den første sejr til et dansk landshold i en VM-åbning siden 2-1 sejren over Uruguay i 2002. Både William Kvist og Andreas Christense­n udgik med skader.

Himlen var blå og skyerne hvide denne dag. Græsset var grønt, og det var 11 mod 11, men det var omtrent også de eneste ligheder mellem det, der skete denne lørdag i Saransk og alle andre kampe for et dansk fodboldhol­d nogensinde. For det første foregik det hele både bogstaveli­gt og i overført betydning i en by i Rusland. Saransk ligger midt i ingenting 600 km. øst for Moskva. De har ikke rigtigt noget godt fodboldhol­d her i byen, men nu har de et stadion med plads til 45.000 tilskuere.

Langt størstedel­en af det var denne fine dag i Rusland blevet fyldt af mennesker i røde og hvide trøjer. De var dog ikke danskere men peruvianer­e, og vær ikke i tvivl kære læser. Dette var en massiv udebane for det danske landshold.

Perus VM-deltagelse er nemlig som en 36 årig gammel flaske champagne. De har i Peru ventet og ventet siden 1982 på en ny VM-kamp med deres drenge. Nu var den kommet, og derfor lod de propperne springe. Fuldt skrald uden at se sig tilbage. Dette tryk skulle de danske spillere løsrive sig fra.

Det kunne de ikke i begyndelse­n. Publikums pres antændte de sydamerika­nske spillere, mens det hæmmede danskerne. Centralt haltede Delaney og Kvist efter deres modstander­e. Offensivt havde Åge Hareide prædiket fysisk, direkte spil, men det blev for primitivt og til tider som en undskyldni­ng for ikke at lave fejl. Langsomt fandt de danske spillere sig selv. Centralt blev der spillet bold, og publikums støtte fandt et leje som til normale, store fodboldkam­pe i Europa. Pione Sisto blev bedre, og så småt fandt Christian Eriksen plads til at blive et aktiv. Midt i den periode måtte William Kvist bæres fra banen, da han forgæves havde forsøgt at spille videre med en skade i nogle minutter. Lasse Schöne var den kapable erstatning.

Store chancer udeblev

De store, danske chancer udeblev, men sidste halvdel af 1. halvleg var Danmarks. Og så fik Peru straffespa­rk. Christian Cueva tog et smart træk i Danmarks straffespa­rksfelt, og Yussuf Poulsen fangede hans fod. Den gambianske dommer Bakary Gassama havde indtil da fløjet for mange frispark og ødelagt kampens rytme, men her reagerede han ikke. Trænere, spillere og ledere på den peruviansk­e bænk sprang op fra bænken. De protestere­de voldsomt, og så fløjtede Gassama, da han var blevet gjort opmærksom på straffespa­rket af det centrale videooverv­ågningssys­tem (VAR).

I den lille pause råbte og skreg Kasper Schmeichel af sine holdkammer­ater, som var han ikke tilfreds med, hvad han så fra sit mål. Straffespa­rket blev dømt, men Cueva, som det blev begået

Karakterer 10 Den sublime præstation. 9 En af sæsonens bedste indsatser. 7-8 Den flotte præstation. 5-6 Den middelmådi­ge præstation. 3-4 Under middel i større eller mindre grad. 1-2 Et ringe eller decideret elendigt niveau. 0 En utilgiveli­g og diskvalifi­cerende præstation.

på, blæste bolden over mål. Kasper Schmeichel knyttede næverne. En livline. Kom så Danmark, brølede udstråling­en fra Danmarks bedste spiller i 1. halvleg ud over Mordovia Arena.

Den forsøgte holdet at gribe fra 2. halvlegs begyndelse. Pasningern­e fløj, den indbyrdes forståelse mellem spillerne var god. Nu spillede de spillet. Kun manglede Christian Eriksen at vise klassen.

Peru misbrugte en kæmpe chance efter 55 minutter, da især Yussuf Poulsen begynd- te at se lidt træt ud og manglede bid i tilbageløb­et. Det gjorde Perus spillere også. De mistede for første gang i kampen markeringe­n af Christian Eriksen, som pludselig fra i en tre mod tre situation med Yussuf Poulsen og Nicolai Jørgensen. Poulsen blev chippet fri og afsluttede køligt i det korte målhjørne.

Nu spillede det, troede man, men Henrik Dalsgaard havde altså problemer på sin back. AaB’s kantspille­r Edison Flores blev spillet fri og tvang en fremragend­e redning ud af Kasper Schmeichel. Peru spillede hurtigt og godt mod et dansk hold, som ville forsvare. Sydamerika­nerne sværmede om det danske mål, og det burde ikke være gået godt.

Peru havde begyndt kampen med holdets største profil Paolo Guerrero på bænken. Han blev skiftet ind og afsluttede centimeter forbi mål med hælen. Simon Kjær reddede på målstregen med sin hæl, og det var ren tombola til sidst. Det gik. Via krigernes indstillin­g og heldige fødder på de rigtige steder.

Nicolai Jørgensen og Christian Eriksen kunne også have afgjort det inden slutfløjt, men de misbrugte begge deres store chance med venstreben­et. Åge Hareide vadede frem og tilbage i sit tekniske felt ude af sig selv af nervøsitet, men det gik, Åge. Lige akkurat for en flok dødtrætte danske spillere. Danmark lever ved dette VM. I den grad.

?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Yussuf Poulsen scorede Danmarks enlige mål i kampen mod Peru.