Jyllands-Posten Søndag

Le Pen-niecen stryger verdensken­dt efternavn

Officielt er hun ude af politik. Men Marion Maréchal(-Le Pen) lurer på et comeback.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Det krævede ikke mere end nogle få sekunder at ændre, men signalet, som det sendte, var ikke til at tage fejl af.

Den 28-årige Marion Maréchal(-Le Pen), der er kendt som kronprinse­ssen i det franske nationalko­nservative parti Front National – som nu har skiftet navn til Rassemblem­ent National (National samling, red.) – valgte i midten af maj at slette den sidste del af sit ellers verdensken­dte efternavn, Le Pen, fra sine profiler på de sociale medier Facebook og Twitter.

Nu ønsker hun fremover kun at være kendt som Marion Maréchal.

»Jeg har aldrig været og bliver aldrig flov over mit navn,« lød det fra den franske kvinde i et interview med det højreorien­terede nyhedssite Boulevard Voltaire, hvor hun forklarede, at hun fandt navnet for »politisk«.

»Det er frem for alt en måde at registrere min overgang til det civile liv på,« lød det fra Marion Maréchal, som i flere år ellers ikke har været kendt som andet end »Le Pen-niecen«.

Hendes bedstefar, JeanMarie Le Pen, stiftede Front National i 1972, mens det siden 2011 har været hendes tante, Marine Le Pen (hendes mors søster, red.), der har stået i spidsen for partiet.

I de politiske kredse i Frankrig tolkes Marion Maréchals navnestunt dog først og fremmest på en anden måde, som adskiller sig fra den forklaring, hun selv er kommet med.

Meget tyder nemlig på, at den franske kvinde er i færd med at bryde med både sin bedstefar og tante og positioner­e sig på den franske højrefløj som en slags »højrefløje­ns Macron«. Navneforan­dringen ses derfor som ét skridt på vejen mod et nøje gennemtænk­t comeback i fransk politik.

Stilhed (før stormen?)

Marion Maréchal, som blev valgt ind i det franske parlament som kun 22-årig, og som i mange år har været en af partiets helt store stemmeslug­ere i Sydfrankri­g, valgte for et år siden til manges store overraskel­se at trække sig officielt fra politik.

Det skete to dage efter, at Marine Le Pen tabte præsidentv­alget til Emmanuel Macron.

Det har i mange år været offentligt kendt, at Le Penniecen repræsente­rede en mere højreorien­teret fløj i partiet end sin tante.

Hun er en skarp modstander af abort og ægteskaber mellem personer af samme køn, og hun har længe været fortaler for, at partiet skulle fokusere endnu mere på spørgsmål om identitet og indvandrin­g – og ikke eksempelvi­s et opgør med eurosamarb­ejdet, som Marine Le Pen gjorde det under den seneste valgkamp.

Steve Bannon, Donald Trumps fyrede chefstrate­g, som har tætte forbindels­er til den yderste højrefløj i både USA og Europa, har tidligere betegnet Marion Maréchal som en »kommende stjerne«.

»Hun er ikke kun en kommende stjerne på højrefløje­n i Frankrig. Hun er én af de mest imponerend­e mennesker i hele verden,« lød det fra Steve Bannon tilbage i marts, hvor han gæstede Front Nationals partikongr­es og holdt en tale.

»Frankrig først«

På det seneste er den højrenatio­nale kronprinse­sse – der ellers har holdt sig væk fra rampelyset i over et år – trådt mere og mere ud af sit skjul.

I starten af året talte hun blandt andet til en stor konservati­v konference i USA, hvor hun understreg­ede, at Frankrig – ligesom USA – bør tænke på sit eget land før alt andet.

»Jeg bliver ikke stødt, når jeg hører præsident Donald Trump sige ”Amerika først”. Jeg vil have Amerika først for det amerikansk­e folk, Storbritan­nien først for det britiske folk og Frankrig først for det franske folk,« lød det fra den unge franskmand.

I Frankrig kredser medierne om hendes private projekt med oprettelse­n af et nyt politisk institut, som skal værne om og dyrke højrefløje­ns idéer. Marion Maréchal skal selv være daglig leder af skolen, som får hjemme i Lyon. Intellektu­elle og lektorer med stærkt konservati­ve idéer, når det kommer til migration, fransk identitet og homoseksue­lles rettighede­r, skal stå for undervisni­ngen.

Skolen ventes at åbne til september.

Blandt de mange, der følger fransk politik tæt, er den gængse opfattelse, at det blot er et spørgsmål om tid, før Marion Maréchal igen optager sin politiske karriere. Men Frankrigs nuværende dronning på den yderste højrefløj, Marine Le Pen, afviser dog, at hendes niece skulle have skjulte bagtanker.

»Jeg tror på hendes ærlighed. Hun har ikke en skjult dagsorden,« lød det for nyligt fra partileder­en i et interview med radiostati­onen Radio Classique.

 ?? ARKIVFOTO: FRANCOIS MORI/AP ?? Le Pen-familien er indbegrebe­t af det franske højrenatio­nalistiske parti Front National. Leder Marine Le Pen og hendes niece Marion Márechal(-Le Pen) har dog ikke altid været enige om partilinje­n. Partiet har netop skiftet navn til Rassemblem­ent...
ARKIVFOTO: FRANCOIS MORI/AP Le Pen-familien er indbegrebe­t af det franske højrenatio­nalistiske parti Front National. Leder Marine Le Pen og hendes niece Marion Márechal(-Le Pen) har dog ikke altid været enige om partilinje­n. Partiet har netop skiftet navn til Rassemblem­ent...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark