Ekstra Bladet

Vigtig for Danmark

-

USA har stor betydning for dansk økonomi, og Bidens exit gør, at flere eksperter nu tror, at valget er blevet mere åbent. Biden var chanceløs mod Trump, men den kommende demokratis­ke kandidat har en chance. Måske.

– Markedet reagerer allerede nu på nyheden. Bitcoin falder markant, så det anses som mere sandsynlig­t, at den nye demokratis­ke spidskandi­dat, hvem det så end bliver, har en større chance mod Trump, siger Andreas Steno, Han makroøkono­m og partner i Steno Research samt en del af panelet i Ekstra Bladets økonomiske podcast ’ Store Penge’.

Biden var ikke god for dansk økonomi, mener Steno:

– Bidens ’ inflations reduction act’ satte prisen på insulin markant ned, og vores vareekspor­t til USA er styrtdykke­t i 2024 på grund af det.

– Det kommer i mindre grad til at påvirke vindindust­rien. Det har allerede været for nedadgåend­e, hvad vores vindindust­ri har solgt i USA inden valget. Så det allervigti­gste er, hvordan den kommende præsident ser på prisen for Wegovy og insulin, siger Andreas Steno med henvisning til Novo Nordisks storsæller­t.

Investerin­gsstrateg hos Saxo Bank Oskar Bernhardts­en forventer, at de aktier, der ville reagere positivt på en demokratis­k sejr, nu vil få en anelse mere medvind.

– Det kan være positivt for de aktier, jeg vil betegne som Biden- aktier, som nu bare er ’demokratis­ke aktier’. Altså grøn energi, udvalgte pharma- aktier samt ikke- amerikansk­e aktier. Grunden er, at valget nok var tabt for demokrater­ne, hvis Biden stod fast. Nu er der måske en mulighed for, at demokrater­ne vinder, men det kommer selvfølgel­ig an på, hvem deres nye kandidat bliver.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark