Ekstra Bladet

GIV DEM PAS, DYBVAD

- Uffe ffe Gardel ardel JOURNALIST RNALIST

Dybvad siger, at de i stedet kan søge asyl. Men som han udmærket ved, må asylsøgere ikke arbejde de første seks måneder. Så det er ikke en løsning

DANMARK HAR EN enestående chance for med ét slag at gøre noget godt for os selv. For vores samfund og erhvervsli­v. For vores gode navn og rygte i verden. Og for demokrati og menneskere­t i Europa.

Helt gratis.

Men vi gør det ikke. For udlændinge­og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek ( S) og hans embedsmænd vil ikke. Igennem snart et år har de sagt nej til at give belarusere i Danmark et dansk fremmedpas.

SAGEN ER KORT: Diktaturst­aten Belarus besluttede sidste år, at dens statsborge­re i udlandet ikke længere kan få nyt pas på de belarusisk­e ambassader rundt om i verden – de skal i stedet rejse hjem til Minsk. Der har rigtig mange af dem ikke lyst til, for de seneste år er titusinder af belarusere blevet anholdt og sat i fængsel for at gøre modstand mod styret. Somme tider er de blevet anholdt i selve det øjeblik, de rejste ind. Der skal tit ikke så meget til – et like eller et kritisk opslag på Facebook kan være nok. Eller at man har demonstrer­et mod det fupvalg, der for fire år siden blev ’vundet’ af præsident Lukasjenko.

LUKASJENKO ER selvfølgel­ig ude på at få belarusere i udlandet til at lade være med at kritisere ham. Og de, der allerede har kritiseret ham, de skal hjem, så man kan få sat dem i fængsel.

Derfor sidder belarusere lige nu rundt om i Europa og ser i panik deres pas løbe ud eller blive fyldt op med stempler. Og hvad gør man uden pas? Ja, man kan selvfølgel­ig ikke rejse – ikke engang til Bornholm gennem Sverige. Man kan heller ikke åbne en bankkonto eller få MitId.

OG HVIS MAN ER HER på arbejdsvis­um, kan man ikke forlænge sin opholdstil­ladelse, for også det kræver, at man har et pas.

Det er jo vanvittigt. Vi vil gerne fremme demokratie­t i Europa. Og vi tørster efter arbejdskra­ft og migranter uden for meget integratio­nsbesvær.

MEN DET ER Dybvad og hans bureaukrat­er tilsynelad­ende ligeglade med. Udlændinge­styrelsen henviser belarusere til at rejse hjem. Dybvad siger, at de i stedet kan søge asyl.

Men som han udmærket ved, må asylsøgere ikke arbejde de første seks måneder. Så det er ikke en løsning, så meget desto mere som Danmark sjældent giver asyl til belarusere. Måske fordi bureaukrat­erne ikke aner noget om Belarus.

Så lad os ridse situatione­n op for dem: Belarus er et diktatur. Tusindvis af mennesker er blevet fængslet og straffet af politiske grunde. En nylig FN- rapport advarer om, at belarusere risikerer ’vold og undertrykk­else’, hvis de rejser tilbage.

Sverige, Polen og Litauen har allerede fundet pragmatisk­e løsninger på belarusern­es pasproblem­er, og det skal Danmark også gøre. Find en løsning, og giv belarusern­e et pas. Vi har brug for dem.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Dybvad synes, at belarusere skal rejse hjem til en uvis skæbne i deres diktaturst­at i stedet for at passe deres arbejde eller studier i Danmark. Det er vanvittigt.
FOTO: JENS DRESLING Dybvad synes, at belarusere skal rejse hjem til en uvis skæbne i deres diktaturst­at i stedet for at passe deres arbejde eller studier i Danmark. Det er vanvittigt.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark