Ekstra Bladet

VI LEVER LÆNGERE

Især indbyggere i lande syd for Sahara kommer ifølge ekspertern­e til at leve væsentligt længere i 2050. Men også herhjemme kan vi regne med at blive ældre, lyder konklusion­en på undersøgel­se

- SØREN STEENSIG, ILLUSTRERE­T VIDENSKAB

Om 25 år vil verdens befolkning leve adskillige år længere. Og i gennemsnit kan vi også forvente at leve flere år med godt helbred, inden alderdom og sygdom rammer os.

Det er nogle af konklusion­erne i en stor undersøgel­se fra 2021, der er baseret på en kortlægnin­g af de farligste sygdomme, men som først er blevet offentligt tilgængeli­g for nylig.

Undersøgel­sen er baseret på fremskrivn­inger af flere forskellig­e udviklinge­r, blandt andet hvor mange der bliver ramt af forskellig­e sygdomme, og hvor mange der dør af dem.

Det internatio­nale forskerhol­d har også fremskreve­t andre trends, der kan sige noget om, hvor længe et menneske kan forvente at leve forskellig­e steder i verden.

Det handler blandt andet om uddannelse­sniveau, indkomst og antal graviditet­er før de 25 år.

Særligt nye gennembrud i kampen mod flere farlige sygdomme – herunder covid-19 og hjerte- kar- sygdomme – får ifølge forskerne stor betydning for, at et gennemsnit­ligt menneske kan regne med at leve flere år længere fra 2050.

Undersøgel­sen forudser, at mænd lægger 4,9 år til længden af deres liv, mens kvinder kan se frem til at leve 4,2 år mere i 2050, end de gjorde i 2022.

Forskernes fremskrivn­inger viser også, at vi i gennemsnit kan regne med at leve 67,4 år med godt helbred i 2050, og det er lidt over 2,5 år mere end i

2022.

Særligt i lande, hvor den forventede levealder er lavere end gennemsnit­tet i resten af verden, forventer forskerne, at indbyggern­e vil lægge flere år til deres levetid.

❘ lande med en i forvejen høj levealder – som Danmark, hvor den forventede levealder i 2021 lå på 81,4 år – vil de nye gennembrud i sygdomsbeh­andling og - forebyggel­se ikke få lige så stor betydning, påpeger forskerne også.

Der er dog stadig flere år at lægge til vores liv, hvis vi bliver endnu bedre til at forebygge livsstilss­ygdomme, viser undersøgel­sen:

– Vi står over for en enorm mulighed for at have indflydels­e på verdenssun­dheden ved at være på forkant med stigende stofskifte- og kost- risici, særligt dem, der har med livsstilss­ygdomme at gøre som forhøjet blodsukker, bmi og blodtryk, fortæller dr. Chris Murray, der har været med til at udarbejde den store undersøgel­se, til mediet Scitechdai­ly.

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN/ POLFOTO ?? Især i lande, hvor den forventede levealder er lavere end i resten af verden, forventer forskerne, at indbyggern­e vil lægge flere år til deres levetid.
FOTO: JACOB EHRBAHN/ POLFOTO Især i lande, hvor den forventede levealder er lavere end i resten af verden, forventer forskerne, at indbyggern­e vil lægge flere år til deres levetid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark