Ekstra Bladet

NOVO-ARBEJDERE KNALDET

ILLEGALE: Tre colombiane­re var ude af stand til at fremvise opholdstil­ladelser, da Midt- og Vestsjælla­nds Politi traf dem på Novo Nordisks byggeplads

- MADS JUUL

Mens Novo Nordisk bøvler med en række pludseligt opståede brande, kobles medicinal giganten endnu en gang sammen med illegal arbejdskra­ft.

Det kan Ekstra Bladet i dag fortælle.

Seks personer er ad to omgange siden årsskiftet blevet anholdt for illegalt arbejde på medicinal gigantens byggeplads i Kalundborg, o gnu kan Ekstra Bladet afsløre endnu enlign endesag.

Skred fra Danmark

En aktindsigt i en anmeldelse­srapport viser nemlig, at Midt– og Vestsjælla­nds Politi i februar gennemført­e en kontrolakt­ion på Novos byggeplads.

Her traf betjentene fire colombiane­re, hvoraf tre var ude af stand til at fremvise en opholdstil­ladelse. Af rapporten fremgår det, at der derfor var ’ grundlag for en yderligere undersøgel­se af deres arbejdstil­ladelse og kontrakter’.

Politibetj­entene kommuniker­ede derfor på engelsk, at alle fire colombiane­re skulle møde på Roskilde Politistat­ion fem dage efter til en afhøring.

Allerede dagen efter blev politiet dog orienteret om, at colombiane­rne frivilligt havde besluttet at forlade landet, hvilket blev overværet af betjente.

Farlig byggeplads

Og det er ikke blot udlændinge­loven, som Novo Nordisk bøvler med. Inden for to måneder har hele tre brandet hærget på Novo Nordisk i henholdsvi­s Kalundborg og Bagsværd.

Mens årsagene til alle brandene endnu ikke er blevet konkludere­t, kunne mediet MedWatch tirsdag fortælle, at det var to illegale arbejdere, som havde været skyld i branden på medicinalv­irksomhede­ns byggeplads i Kalundborg i maj.

– Branden opstod oppe på taget som følge af uheld eller noget uforsigtig­hed i forbindels­e med håndværker­nes arbejde deroppe, fortæller Thomas Kristensen, der er kommunikat­ionschef hos Midt- og Vestsjælla­nds Politi, til mediet.

Ekstra Bladet kunne i december desuden konkludere, at Arbejdstil­synet havde givet hele 14 strakspåbu­d til virksomhed­en i løbet af det seneste år.

Novo Nordisk har ad flere omgange svaret Ekstra Bladet, at virksomhed­en

’ indskærper’ den gældende lovgivning over for sine leverandør­er, når de indgår en kontrakt.

Af denne omgang lyder det dog endvidere, at Novo Nordisk har indført en række ’ kontrolins­tanser’ og ’ overvejer en række sanktionsm­uligheder’, såfremt leverandør­erne ikke overholder den gældende lovgivning.

Det er nemlig ’ helt afgørende’ for virksomhed­en, at leverandør­erne overholder den gældende lovgivning.

 ?? FOTO: TOM ITTLE/ RITZAU SCANPIX ?? Ild og røg
I maj opstod der brand på en byggeplads ved Novos fabrik i Kalundborg.
FOTO: TOM ITTLE/ RITZAU SCANPIX Ild og røg I maj opstod der brand på en byggeplads ved Novos fabrik i Kalundborg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark