Ekstra Bladet

KAMP TIL STREGEN

Volvo EX30 ligner en unik mulighed for at køre svensk luksusvogn på budget. Men på flere punkter har den særdeles svært ved at følge med sin måske største konkurrent

- TEKST OG FOTO: MATHIAS GRAM

– 1, 2, 3, 4 ...

Min medpassage­r når ikke at tælle længe, før vi både har nået slutningen af tilkørsels­rampen og den del af speedomete­ret, som det er lovligt at bevæge sig inden for på en dansk motorvej.

Bilen, vi sidder i, er en spritny Volvo □X30. Det er den svenske bilproduce­nts bud på en lille elektrisk SUV, der siden lanceringe­n sidste sommer har oplevet utrolig stor hype – måske især fordi Volvo med □X30 har kastet sig ud på en ny slagmark, hvor konkurrent­erne ikke som vanligt hedder BMW og Mercedes, men derimod Renault, Peugeot og Kia.

Der er derfor også lagt op til et kultursamm­enstød af de helt store i denne dyst mellem Volvo

EX30 og dens p. t. måske største konkurrent: Renault Megane ETech.

Og kulturfors­kellene bliver da også allerede tydelige, inden vi kommer bag rattet i de to biler:

For mens besøget hos Volvoforha­ndleren er et potpourri af dyre biler, loungestem­ning og ærgerrige sælgere i hvide bukser, skal man hos Renault kante sig forbi Dacia Duster- reklamer og blå Postnord-varebiler på vej til service for at nå frem til den skranke, der udleverer biler til test.

Bilen, Renault har stillet klar til os, kan dog til fulde følge med den, jakkesætte­ne hos Volvo har valgt. Men mere om den senere.

Tilbage på motorvejst­ilkørslen bliver fartrusen i Volvo □X30 hurtigt afbrudt af en alarm.

– Hold fokus på vejen, lyder det irettesætt­ende fra den svenske computer på den store infotainme­ntskærm.

Forklædt som SUV

Det skal hurtigt vise sig, at mærket, der har slået sig op på at levere det ypperste inden for sikkerhed siden dengang, biler ofte lignede resultatet af en croquistim­e med en mursten som model, har ladet arven manifester­e sig i utallige dyttende alarmer:

– □r du træt? Pas nu på hastighede­n! Og hov, bliv nu lige i din bane, antydes det moderligt.

Ved høj fart formår bilen til gengæld ikke at give den samme følelse af tryghed som Renault Megane □-Tech. På motorvejen er bilen overrasken­de urolig, og styretøjet en kende for let, og du skal ikke køre særligt frisk til i landevejss­vingene, før det føles, som om du presser bilen ud i noget, den ikke er bygget til.

Her er oplevelsen omvendt i Renault Megane □-Tech: Franskmand­en er ikke på samme måde hæmmet af et højt tyngdepunk­t, men føles nærmest adræt i svingene i direkte sammenlign­ing med □X30 – til trods for at den ikke har de samme kræfter til rådighed.

Bilen suger sig ned i asfalten, når du styrer ind i et sving, og har du husket at klikke Multi Senseknapp­en på rattet ned i ’Sport’, får computeren lynhurtigt sendt hjulene fremad og dine mundvige opad, når du presser foden mod speederen.

Køreegensk­aberne hænger muligvis sammen med, at Megane □-Techs status som SUV er mere branding end virkelighe­d. Bilen er fire en halv centimeter lavere end Volvo □X30, og ruller du op ved siden af en Skoda Fabia ved lyskrydset, er du i øjenhøjde med føreren.

Det ændrer dog ikke på, at Renault Megane □-Tech er svær at hamle op med, når det gælder elektrisk køreglæde.

Til gengæld kan den ikke helt følge med □X30 på et af Volvos adelsmærke­r: luksusforn­emmelsen bag rattet.

Kabinen i □X30 er med sin minimalist­iske indretning og store skærm i midten stærkt inspireret af Teslas designfilo­sofi, men svenskerne har også formået at kaste et par köttbullar i designgryd­en:

Førersæder­ne støtter særde

les godt op, materialer­ne omkring dig er både lækre at se på og røre ved, og der er tilmed drysset lidt god grøn samvittigh­ed ud over kabinen.

❘følge Volvo er materialer­ne blandt andet lavet af kasserede fiskenet og genbrugte denimfibre fra gamle jeans.

Skærmen i midten kører på et Android- system, der er hurtigt og intuitivt at bruge. Det er især smart, at navigation­en taler sammen med bilens batteri og fortæller dig, hvor meget din planlagte tur – og en eventuel retur- rute – vil påvirke kapacitete­n.

Stemmestyr­ingen meldte til gengæld pas på de fleste kommandoer under testen, ligesom skiltegenk­endelsen langtfra virkede lige så præcis som den i Megane □-Tech. Og så er det også svært ikke at blive lidt småirriter­et, når systemet beder dig holde fokus på kørslen i en bil, hvor alle informatio­ner om hastighed med mere er placeret i en skærm langt fra vejen.

Av mit knæ!

Den slags problemer har man ikke i den franske konkurrent. Renault er nemlig gået i en helt anden og mere klassisk retning, når det gælder kabineindr­etning. Her er både speedomete­r, fysiske knapper til at betjene klimaanlæg­get med og en skov af stilke bag rattet, der lader dig styre alt fra gearkasse til musikanlæg.

Det virker ved første øjekast temmelig rodet, når man kommer direkte fra Volvoen, men det gør det alt andet lige nemmere at holde øjnene på vejen under kørslen.

❘ Megane □-Tech møder du samme velfungere­nde Androidsys­tem som i □X30, men her kan systemets mange funktional­iteter også benyttes på skærmen bag rattet. Det betyder, at du for eksempel kan få din rutevejled­ning helt tæt på.

Til gengæld virker det oldnordisk, at du skal trykke på en knap for at starte og stoppe bilens motor. Det er konkurrent­erne – heriblandt Volvo – for længst gået væk fra. Uskønt er det også, at du må hvile højre knæ på kanten af bilens mobiloplad­er, hvis du er udstyret med lange ben. Den er så hård og spids, at det til sidst gør ondt, når du er ude på en længere tur.

Bedre til to end fire

Renault Megane □-Tech er tre centimeter kortere end Volvo □X30 og som nævnt også lavere, men de franske ingeniører har alligevel formået at skabe en bil, der føles mere rummelig.

Forskellen er især tydelig på bagsæderne: Her er der for mit vedkommend­e kun luft mellem knæ og sæderyg i Renaulten, når forsæderne i de to biler er indstillet til mine 190 centimeter. ❘ Volvoen må jeg se mine knæ forsvinde ind i sæderyggen. Samtidig er adgangsvej­en til bagsædet i

□X30 så smal, at man som voksen skal kante sig ind på pladserne.

Den svenske SUV kommer også til kort, når det gælder bagagerums­plads. For mens Renault

□-Tech kan bryste sig af 440 liter, rummer □X30 blot 318 liter. Det rækker fint til en tur på planteskol­e, hvis du vel at mærke kun skal have til et par altankasse­r, men bruger du ofte bilen til weekendtur­e eller ungernes pikpak, virker Megane □-Tech som et bedre valg.

Det dybe bagagerum sluger eksempelvi­s nemt en godt fyldt ❘kea- pose og to weekendtas­ker. Når det gælder rækkevidde, er de to biler til gengæld forholdsvi­s jævnbyrdig­e. Volvo □X30 er godt nok opgivet til at kunne køre 475 kilometer, mens Renault kun lover mellem 428 og 442 kilometer på en opladning, men i virkelighe­den er forskellen mindre udtalt.

Den realistisk­e rækkevidde er således tættere på 300 kilometer i begge biler under vores test, hvor temperatur­en ligger tre- fire grader over frysepunkt­et.

❘ det lys virker det lidt skævt, at der er 60.000 kroner mellem testbilern­e. Volvo □X30 fås ganske vist også i en aftapning, der i højere grad matcher prisen på franskmand­en, men her falder den teoretiske rækkevidde til 337 kilometer, mens du samtidig må give køb på varmepumpe­n og muligheden for at lade med 22 kilowatt. Og så står svenskeren pludselig endnu dårligere over for den franske konkurrent.

Til gengæld virker det oldnordisk, at du skal trykke på en knap for at starte og stoppe bilens motor

 ?? ??
 ?? ?? Volvo er med EX30 ( th.) gået på jagt efter kunder på Renaults hjemmebane. Franskmand­en formår dog til fulde at give den nye dreng i klassen kamp til stregen.
Volvo er med EX30 ( th.) gået på jagt efter kunder på Renaults hjemmebane. Franskmand­en formår dog til fulde at give den nye dreng i klassen kamp til stregen.
 ?? ?? Det er nemt at føle sig godt til rette bag rattet af EX30, og du sidder også en anelse højere end i Megane E-Tech.
Det er nemt at føle sig godt til rette bag rattet af EX30, og du sidder også en anelse højere end i Megane E-Tech.
 ?? ?? Renault går i en mere klassisk retning med et væld af fysiske knapper og dingenoter på og bag rattet.
Renault går i en mere klassisk retning med et væld af fysiske knapper og dingenoter på og bag rattet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark