Ekstra Bladet

MINISTRE I PAPEGØJESN­AK

HUS FORBI: Der er brugt 600 millioner skattekron­er på at købe en stor bygning midt i København til de kolde hænder, regeringen vil have færre af. Når det skal forsvares, bliver ministrene tavse

- BERTIL B. FRUELUND

I en regering, der bryster sig af ansvarligh­ed, bliver der meget stille, når det kommer til, hvem der har besluttet at bruge 600 millioner kroner af skatteyder­nes penge på at købe en kæmpe bygning midt i København.

For øjensynlig­t har ingen ansvaret for beslutning­en om at købe ejendommen Kalvebod Brygge 47, der ligger i et af landets dyreste områder ned til Københavns havn og indeholder kontorloka­ler svarende til to en halv fodboldban­e.

Bygningen skal bruges til de kolde, statslige hænder, som regeringen gerne vil have færre af.

Konsekvent bliver aben sendt videre til andre, eller der bliver refereret til knastørre statslige vejledning­er.

Hvilket ikke overrasker – men dog stadig ophidser – Dansk Folkeparti­s Nick Zimmermann:

– Jeg er ikke i tvivl om, at man har gang i en aflednings­manøvre, fordi man er ved at købe en kæmpe bygning i København til at huse kolde hænder, mens man fortæller helt almindelig­e borgere, at vi skal have færre djøf ’ ere og flere varme hænder.

– Man ville aldrig nogensinde købe så stor en bygning – og slet ikke til 600 millioner kroner – hvis ikke det var godkendt i den absolutte regeringst­op, siger han og fortsætter:

– Alligevel er der ingen politisk afsender på. Man burde stå på mål for sine beslutning­er og være ærlig om, at man siger ét og gør noget andet.

Forsvundet beslutning

Ekstra Bladet har i over en uge forsøgt at finde ud af, hvem der har ansvaret for beslutning­en, for at finde ud af, hvorfor lige den bygning er købt, og hvorfor man ikke har valgt en bygning et sted, der ikke er en af de dyreste adresser i Danmark.

Anmodninge­n til Folketinge­t om at få lov til at købe bygningen og altså bruge de 600 millioner skattekron­er er officielt afsendt af transportm­inister Thomas Danielsen ( V).

Transportm­inisteriet oplyser dog, at han kun står som afsender, fordi han formelt har Bygningsst­yrelsen under sig. Men at bygningsst­yrelsen bare effektuere­r ’ kundens krav’.

’ Bygningsst­yrelsen opgave er at sørge for lokaler til statslige myndighede­r ud fra deres krav til beliggenhe­d og funktion,’ skriver ministerie­t.

Forbandels­en

Og derfor har Thomas Danielsen reelt ikke haft noget med sagen at gøre og har ingen kommentare­r.

I en række svar til Danmarksde­mokraterne­s finansordf­ører, Dennis Flydtkjær, i sagen fremgår det, at Bygningsst­yrelsen slet ikke har undersøgt andre placeringe­r eller bygningskø­b.

For bestilling­en fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet, hvis to styrelser Stuk og Stil skal bo der, var klar.

Ministerie­t havde ’ bedt om lokaliseri­ng inden for hovedstade­n’ og ’ har haft et ønske om’, at de to styrelser ’ ikke kom for langt væk fra Slotsholme­n’.

Ekstra Bladet har derfor spurgt børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye ( S), hvorfor man har bedt om det, om man ikke kunne have fundet billigere steder bare lidt uden for det centrale København, og om han overhovede­t havde overvejet omkostning­en ved at give Bygningsst­yrelsen den instruktio­n.

Ved Folketinge­ts afslut

ningsdebat havde ministeren ingen kommentare­r til sagen.

Om aftenen sendte ministerie­t dog et svar.

De forholder sig dog overhovede­t ikke til spørgsmåle­ne, men er bare en opremsning af Bygningsst­yrelsens formål og faktiske forhold.

Og så en henvisning til Bygningsst­yrelsen, der jo ikke træffer politiske beslutning­er, men blot skal gøre, hvad ’ kunden’ ønsker.

Det sidste korstog

Det er regeringen­s officielle politik, at der skal være færre statslige ansatte, og at flere af dem, der er, skal ud af København. Derfor spurgte Ekstra Bladet statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S), hvordan det hænger sammen med at købe 14.500 kvadratmet­er kontorplad­s til kolde hænder i København.

Statsminis­teriet henviste dog til Transportm­inisteriet.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Tavs Tesfaye
Det er børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye, der har bedt om en bygning midt i København. Han vil dog ikke svare på, hvorfor man ikke kunne bruge en bygning et billigere sted for skatteborg­erne.
FOTO: JONAS OLUFSON Tavs Tesfaye Det er børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye, der har bedt om en bygning midt i København. Han vil dog ikke svare på, hvorfor man ikke kunne bruge en bygning et billigere sted for skatteborg­erne.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Transportm­inister Thomas Danielsen ( V) er afsender på anmodninge­n til Folketinge­t om at købe bygningen. Men har ikke været med at beslutte det og vil ikke kommentere.
FOTO: ERNST VAN NORDE Transportm­inister Thomas Danielsen ( V) er afsender på anmodninge­n til Folketinge­t om at købe bygningen. Men har ikke været med at beslutte det og vil ikke kommentere.
 ?? ?? Djøf- domicilet ligger ved havnfronte­n i hovedstade­n.
Djøf- domicilet ligger ved havnfronte­n i hovedstade­n.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark