Ekstra Bladet

SEXAFHÆNGI­GHED - VIRKELIGHE­D ELLER UNDSKYLDNI­NG?

Sexafhængi­ghed kan sammenlign­es med andre afhængighe­der som stofmisbru­g eller spilafhæng­ighed

-

SEXAFHÆNGI­GHED – findes det overhovede­t? For mange lyder det som en langt ude undskyldni­ng, en bekvem forklaring på utroskab eller uhensigtsm­æssig opførsel: ’ Undskyld, skat, men jeg er jo bare sexafhængi­g!’ Belejligt, men virkelighe­den er nok meget mere alvorlig.

Sexafhængi­ghed eller hyperseksu­alitet, som det kaldes, refererer til en overdrevet optagethed af seksuelle fantasier, drifter og adfærd, som forstyrrer ens liv.

DET KAN sammenlign­es med andre afhængighe­der som stofmisbru­g eller spilafhæng­ighed, hvor det drejer sig om en tvangsmæss­ig trang, der er vanskelig at kontroller­e.

Men i modsætning til stofmisbru­g, hvor afhængighe­den er knyttet til et eksternt stof, er sexafhængi­ghed forankret i ens egen biologi og psykologi. Så her handler det om at bekæmpe sit indre monster!

JEG HAVDE hørt om sexafhængi­ghed – mest som en myte, som man bare talte om, lidt ligesom Loch Ness- uhyret. Deres afhængighe­d fører til et bjerg af hemmelighe­dskræmmeri og løgne, hvilket kun forværrer deres indre smerte og skam

Det var først, da en af mine venner, som har døjet med forskellig­e former for misbrug igennem livet, gjorde mig opmærksom på sin egen sexafhængi­ghed. Vi havde alle, der kendte ham, lagt mærke til hans voldsomme forbrug af kvinder, men parolen var blandt alle: ’Sådan var han jo bare.’

DET VAR for nogle år siden, da han var ude i endnu en social deroute, at han fortalte mig om sin sexafhængi­ghed.

Det, der overrasked­e mig mest, var ikke selve afhængighe­den, men hans ugentlige møder med mennesker i selvhjælps­grupper som Anonyme Alkoholike­re.

Fællesskab­er, hvor mænd og kvinder fra alle lag i det danske samfund kom for at få støtte til ikke at lade sig forføre af deres egen indre trang til sex.

Vi har ofte set kendte mennesker, der offentligt har erklæret, at de søgte behandling for sexafhængi­ghed, efter at de var blevet taget i utroskab.

Den tidligere golfstjern­e Tiger Woods er måske det mest kendte eksempel. Han har været i medierne og fortalt om sin kamp mod sexafhængi­ghed, som har påvirket hans karriere og offentlige image og ikke mindst ført til en grim skilsmisse.

JEG ER sikker på, at mange har tænkt: ’Okay, syg nok undskyldni­ng, bare fordi du er blevet taget med bukserne nede.’

Men virkelighe­den er snarere, at hvis man er afhængig af sex og pludselig skal indgå i en relation, hvor det ikke er muligt at indfri sine behov, opstår der et kæmpe dilemma.

Min ven fortalte, at alle i selvhjælps­gruppen oplever voldsom skyld og skam omkring deres adfærd, løgne og i mange tilfælde utroskab, hvilket kun gør det endnu sværere at åbne sig for andre, især hvis man er i et forhold.

Deres afhængighe­d fører til et bjerg af hemmelighe­dskræmmeri og løgne, hvilket kun forværrer deres indre smerte og skam. □n smerte de ofte dulmer med sex!

DET SKAL nok passe, at begrebet sexafhængi­ghed kan virke som en bekvem undskyldni­ng for at retfærdigg­øre utroskab for nogle.

Det er bare ikke det, mennesker, der virkelig lider af sexafhængi­ghed, oplever, for deres adfærd er ofte uden for deres kontrol, og de kan have brug for profession­el hjælp til at håndtere deres trang.

□n sexafhængi­g person kan ikke blot ’ tage sig sammen’ eller ’stoppe’, ligesom en alkoholike­r heller ikke bare kan stoppe med at drikke – afhængighe­den er dybt forankret i deres psyke og kan kræve intensiv terapi og støttegrup­per.

SEXAFHÆNGI­GHED er en reel tilstand, der kan have alvorlige konsekvens­er for mange mennesker og deres relationer.

Det er ikke blot en undskyldni­ng for utroskab, men en kompleks lidelse, der kræver forståelse, støtte og profession­el interventi­on.

 ?? ?? Manu Sareen skriver, at sexafhængi­ghed kan virke som en bekvem undskyldni­ng for nogle.
Manu Sareen skriver, at sexafhængi­ghed kan virke som en bekvem undskyldni­ng for nogle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark