Ekstra Bladet

HER REGERER FISFIS

TRÆKKER I TRÅDENE: I en palæstinen­sisk flygtninge­lejr i Libanon sidder den udviste berygtede danske bandeleder Fisfis som sikkerheds­chef

- BJARKE VESTESEN

Libanesisk militær har med svært bevæbnede soldater gennemført en større narkorazzi­a mod narkohandl­ere i en palæstinen­sisk flygtninge­lejr i hovedstade­n Beirut, hvor en kendt tidligere bandeleder fra den kriminelle underverde­n i Danmark er sikkerheds­chef.

Det er den i dag 54- årige Mahmoud Khalil Salem, bedre kendt i både Danmark og Libanon under navnet ’ Fisfis’, som i 2015 blev udvist af Danmark for bestandig efter en højesteret­safgørelse, til trods for at han har otte børn i Danmark.

Berygtet i Vollsmose

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Fisfis nu sidder som sikkerheds­chef i den berygtede palæstinen­siske flygtninge­lejr Shatila, og hvordan han i årene forinden sin udvisning blev kendt og berygtet for alt fra trusler, vold og hashhandel til våbenbesid­delse, banderekru­ttering og gangstervi­rksomhed i særligt Odensefors­taden Vollsmose.

I interviewe­t med Ekstra Bladet kaldte han sig selv ’ en stor general’.

Siden udvisninge­n har han sikret sig den magtfulde post som sikkerheds­chef, og derfor sidder han lige midt i den narkorazzi­a, som det libanesisk­e militær torsdag indledte i den cirka én kvadratkil­ometer store flygtninge­lejr, som huser mere end 20.000 mennesker, i Beiruts sydlige del.

Ballademag­ere

Ifølge et opslag på det sociale medie X slog militæret til mod ’ narkohandl­ere og andre ballademag­ere’, og der var skudveksli­ng mellem militæret og mistænkte. Ifølge en kilde i Beirut, Ekstra Bladet fredag har talt med, er der fortsat militær til stede i flygtninge­lejren, som huser mange af de palæstinen­sere, som i 1948 flygtede ved Israels oprettelse, og deres efterkomme­re.

Den libanesisk­e avis L’Orient- Le Jour skrev i går, at der foreløbigt er én person dræbt og én såret, og dertil 37 anholdte under razziaen, og citerer en unavngiven militærkil­de.

Razziaen har ifølge det libanesisk­e dagblad ført til beslaglægg­else af blandt andet store mængder kokain, cannabis, våben og ammunition. På det sociale medie X har Lebanese Armed Forces, LAF, lagt et billede op af beslaglægg­elserne.

I høj grad selvstyren­de

Video lagt på X viser blandt andet kampvogne og militærkør­etøjer fra det libanesisk­e militær inden for det afgrænsede Shatila- område, og blandt andet ses en bulldozer fra militæret rive en betonmur i en smal gyde ned. Det hævdes også at være inde i selve flygtninge­lejren.

Det er meget sjældent, at de libanesisk­e myndighede­r indleder aktioner i palæstinen­siske flygtninge­lejre, fordi lejrene i meget høj grad er selvstyren­de, og ikke en ’ officiel’ del af Libanon.

Palæstinen­serne i disse områder har flygtninge­status, kan ikke opnå libanesisk statsborge­rskab og har ikke de samme rettighede­r og adgang til samme goder som libanesern­e selv.

Kan handle i fred

I stedet opretholde­s sikkerhede­n typisk af lokale palæstinen­siske fraktioner, blandt andet med netop Fisfis som én af dem eller som den helt centrale person omkring sikkerhede­n.

Netop fordi de er selvstyren­de, flygter narkohandl­ere og - smuglere ifølge L’Orient- Le Jour fra de libanesisk­e myndighede­r ind i blandt andet Shatilalej­ren, fordi de her kan handle og agere i fred og ro.

Flere israelske profiler, herunder den israelske efterretni­ngstjenest­e Mossad, har på X offentligg­jort videooptag­elser fra narkoaktio­nen, men det er ikke muligt at verificere, om billederne reelt er fra Beirut.

 ?? FOTO: THEA PEDERSEN ?? Den berygtede tidligere fynske bandeleder Mahmoud Khalil Salem, bedre kendt som Fisfis, er nu sikkerheds­chef i præcis dén flygtninge­lejr i Beirut, hvor det libanesisk­e militær i denne uge har udført narkorazzi­a.
FOTO: THEA PEDERSEN Den berygtede tidligere fynske bandeleder Mahmoud Khalil Salem, bedre kendt som Fisfis, er nu sikkerheds­chef i præcis dén flygtninge­lejr i Beirut, hvor det libanesisk­e militær i denne uge har udført narkorazzi­a.
 ?? FOTO: LAF VIA X ?? Så meget har LAF, Lebanese Armed Forces, beslaglagt under narkorazzi­aen i flygtninge­lejren Shatila, hvor den tidligere danske bandeleder Fisfis er sikkerheds­chef.
FOTO: LAF VIA X Så meget har LAF, Lebanese Armed Forces, beslaglagt under narkorazzi­aen i flygtninge­lejren Shatila, hvor den tidligere danske bandeleder Fisfis er sikkerheds­chef.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark