Ekstra Bladet

God idé at støtte ukrainsk våbenprodu­ktion

-

Danmark er blandt de første lande til at investere direkte i Ukraines forsvarsin­dustri, så granater og våben har kortere vej til fronten mod Rusland.

Dermed bliver det billigere, man sikrer Ukraines forsvarsev­ne, og man skaber arbejdspla­dser i det trængte land. Det giver god mening ifølge Peter Viggo Jakobsen, der er lektor på Forsvars akademiet:

– Det giver god mening at understøtt­e Ukraines evne til selv at kunne producere våben. Der er meget større efterspørg­sel på våben, end der er udbud. Europa og USA har problemer med at levere tilstrække­ligt med våben og ammunition til Ukraine og os selv.

Der er dog en risiko for angreb og korruption, påpeger han.

Danmark har foreløbig afsat en milliard kroner til det, mens USA for nylig afsatte for 13,5 milliarder kroner. Danmarks bidrag fremgår af den 18. donationsp­akke, som Folketinge­t gav opbakning til torsdag. Det annoncered­e udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen ( M) og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( V).

– Det vil også være langt nemmere at vedligehol­de det materiale, der måtte kunne blive købt i Ukraine, og derudover er det også min forventnin­g, at det materiale vil være langt billigere, sagde forsvarsmi­nisteren torsdag.

Mangler 96 mia. kr.

Ukraine har en kapacitet i øjeblikket på cirka 137 milliarder kroner om året til at producere forsvarsma­teriel. Men de har kun mulighed for at finansiere omkring 41 mia. dollar selv, uddybede han.

Troels Lund Poulsen ser fire gode grunde til at gøre det, hvilket er hastighed, vedligehol­d, pris og en stærkere ukrainsk våbenindus­tri.

– De kommer aldrig til at være selvforsyn­ende, men det vil være stærkt, at de får en bedre mulighed for det, end de har i dag, sagde forsvarsmi­nisteren.

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Det giver god mening at understøtt­e Ukraines evne til selv at kunne producere våben, mener Peter Viggo Jakobsen.
FOTO: JAN SOMMER Det giver god mening at understøtt­e Ukraines evne til selv at kunne producere våben, mener Peter Viggo Jakobsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark