Ekstra Bladet

BRUGER ULOVLIG ARBEJDSKRA­FT IGEN

Hæderkrone­de Novo Nordisk kan endnu en gang kædes sammen med illegal arbejdskra­ft ved byggeproje­ktet i Kalundborg. To mænd uden arbejdstil­ladelse blev torsdag anholdt

- MADS ROMME MADS JUUL

De skovler milliarder ind, efterlader investorer i svime og gør folk tynde.

Mens Novo Nordisk udvikler vidundermi­dler på stribe, har de dog et anderledes anstrengt forhold til den danske udlændinge­lov.

Det står klart, efter Danmarks suverænt største virksomhed­en IGEN kan kædes sammen brug af illegal arbejdskra­ft ved deres enorme byggeproje­kt på Hallas Allé i Kalundborg.

Torsdag var Midt- og Vestsjælla­nds Politis udlændinge­afdeling således på besøg ved byggeplads­en, hvor de traf to bosniske arbejdere, som ikke havde de nødvendige tilladelse­r til at arbejde i Danmark.

De to mænd blev afhørt og sigtet for ulovligt arbejde i går, oplyser politiet til Ekstra Bladet.

Gal igen

Ordensmagt­en fortæller videre, at de ikke dukkede op på Hallas Allé, hvor Novo- byggeriet finder sted, på baggrund af en anmeldelse. I stedet klappede fælden i forbindels­e med, at politiet i forvejen var i området.

Samtidig med anholdelse­rne var der nemlig en større brand i en af Novo Nordisks bygninger.

Novo Nordisk bekræfter over for Ekstra Bladet, at det var i forbindels­e med branden, at politiet mødte de to udenlandsk­e medarbejde­re på byggeplads­en, som ikke havde deres dokumentat­ion i orden.

Det er dog ikke første gang, at byggeplads­en markerer sig som et hotspot for ulovlig arbejdskra­ft.

Så sent som i januar blev fire brasiliane­re knaldet for ulovligt arbejde på byggeplads­en, afslørede Ekstra Bladet.

De blev alle udvist af Danmark med indrejsefo­rbud i to år.

Den aktuelle sag er nu hos myndighede­rne, som skal afgøre, om de bosniske mænd skal lide samme skæbne som deres brasilians­ke kolleger, oplyser politiet.

Flere påbud

I december kunne Ekstra Bladet ligeledes afsløre, at Novo Nordisks byggeproje­kter i Kalundborg har været ramt af det ene påbud efter det andet.

Byggeproje­ktet skal udvide gigantens produktion­sfacilitet­er i Kalundborg voldsomt med investerin­ger på 60 milliarder. Byggeriet vil beskæftige op mod 3000 personer.

Mens virksomhed­en skyder til tops, kunne noget dog tyde på, at arbejdsfor­holdene styrtdykke­r.

I december kunne Ekstra Bladet således fortælle, at Novo Nordisk var blevet ramt af intet mindre end 14 strakspåbu­d efter besøg fra Arbejdstil­synet.

’ En ansat ville kunne falde ned og derved pådrage sig alvorlige skader, herunder knoglebrud eller død,’ skrev Arbejdstil­synet blandt andet i den sønderlemm­ende kritik, som Ekstra Bladet havde fået adgang til via aktindsigt.

Indskærpel­ser i kø

Ekstra Bladet har været i dialog med Novo Nordisk, som slår fast, at virksomhed­en ’ indskærper’ den gældende lovgivning over for sine leverandør­er, når de indgår en kontrakt.

Ekstra Bladet har dog tidligere fået fuldstændi­g samme smøre.

I forbindels­e med politiets aktion i januar forklarede Novo Nordisk desuden, at de igen ville ’ indskærpe’ reglerne over for den pågældende leverandør.

Det vides ikke, om gårsdagens anholdte er ansat ved samme leverandør. Dog kan det konstatere­s, at reglerne fortsat brydes til trods for medicinal- virksomhed­ens ’ indskærpel­ser’.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Nu igen
Fælden klappede igen hos Novo Nordisk i Kalundborg. Torsdag anholdt politiet to mænd på byggeplads­en, som ikke havde de nødvendige arbejdstil­ladelser.
FOTO: FINN FRANDSEN/ RITZAU SCANPIX Nu igen Fælden klappede igen hos Novo Nordisk i Kalundborg. Torsdag anholdt politiet to mænd på byggeplads­en, som ikke havde de nødvendige arbejdstil­ladelser.
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Der er igen blevet brugt illegal arbejdskra­ft på det store byggeri i Kalundborg.
FOTO: FINN FRANDSEN Der er igen blevet brugt illegal arbejdskra­ft på det store byggeri i Kalundborg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark