Ekstra Bladet

DER ER ET YN KELIGT LAND

EUROVISION- FADÆSEN: Den populære DR- kommentato­r under Eurovision Ole Tøpholm kalder det katastrofa­lt, at fagjuryern­e for få år siden blev afskaffet i semifinale­n

- PERNILLE CHRISTENSE­N CHRISTIAN MEJDAHL BUHL KASPER D. KOPPING Vi Vi harhar været været sådansådan enen lille kæledægge æledægge hos dem m

– Ja, vi er det dårligste land lige i øjeblikket!

Sådan siger en lettere slukøret, men som vanligt velargumen­teret og veltalende DR- kommentato­r i Eurovision- sammenhæng Ole Tøpholm forud for lørdagens brag af en Eurovision- finale – uden Danmark som deltager.

Det stod klart, efter at Danmark med Saba og ’ Sand’ i torsdagens semifinale ikke kvalificer­ede sig til klimaks i Malmø.

Danmark har således nu rekorden som det land, der flest år i træk træk ikke ikke har har kvakvalifi­ceret sig sig til til finalen finalen i i EuEurovisi­on Song Song Contest. Contest.

Det er ikke ikke sket sket siden siden 2019.

Den garvede arvede speaker speaker og og Eurovision- on- fan fan har har da da også også et klart bud bud på, på, hvad hvad der der skal ske, så så Danmark Danmark nænæste år ikke kke ender ender med med samme scenarie scenarie igenigen

n: igen- igen:

–Det helt helt store store proproa tvi simpeltble mer, a tvi simpeltg lerfagjury­erhen mangler fagjuryeri finalen. Dee r ne i semifinale­n. De er adig i finalen, der jo stadig i finalen, senere år har men i de senere år har esluttet, at det man jo besluttet, at det ent er en seer100 procent er en seerng i semifinaaf­stemning i semifinale­rne. Det et er er et et kæmkæmlem for et pe problem for et m Danmark, land som Danmark, rdi vi ikke netop fordi vi ikke ition for at har tradition for at med den stille op med den slags sange, nge, som som vi kender r det det fra fra Finland, det det vi vi så fra Holland Holland torsdag aften aften el lerstor fa vor favoritten fra fra Kroatien. . – Seerne rne et har bare et oandet for kus, når de stemmer, lyder det fra Ole Tøpholm.

Reddet os flere gange

Tøpholm mener ikke, det vil være særligt typisk dansk at gå ud af det spor med for megen overdreven vildskab eller gakgak på scenen.

– Men hvad gør man så?

– Jeg synes, at det er en intern proces, DR må tage. At de virkelig skal presse på, for at de fagjuryer skal tilbage i semifinale­n fremover, for jeg er slet ikke et øjeblik i tvivl om, at hvis vi havde haft en fagjury i semifinale­rne, som vi har lørdag aften, var Danmark blevet stemt til finalen, mener den musikglade DRkommenta­tor.

– Rent historisk har fagjuryen reddet os flere gange. Vi har været sådan en lille kæledægge hos dem, siger han.

To årsager

Fagjuryern­e blev ifølge Tøpholm indført engang i slut- 00’ erne på grund af to ting:

Dels var Eurovision ved at udvikle sig til ’ for meget cirkus’ – en tendens, efter at den gakkede finske rockgruppe Lordi vandt i 2006. Dels handlede det om, at der i 2007 var kommet så mange østeuropæi­ske lande med i konkurrenc­en, at man man pludselig pludse kun havde de ét ét vesteuropæ­isk v land land med m i top 15. Det De ville man gøre gøre op med.

– – Men nu er f fagjuryen igen i de seneså ste s år blevet afskaffet a hen over natten, og jeg forstår s simpelthen ikke, at DR ikke har presset meget meget mere mere p på, for at vi bevarede varede den den fa fagjury. Det er min min opfordri opfordring til DR- ledelsen. delsen. Man Man skal simpelthen hen slå slå i i bord bordet og få fagjuryen ryen tilbage tilbage t til næste år. Når Når alt alt det det e er sagt, er Ole Tøpholm Tøpholm tilfr tilfreds med det danske danske bidra bidrag i torsdags, selvom selvom vi vi m måtte gå slukørede ørede hjem: hjem:

– – Jeg Jeg syne synes faktisk, Saba ba gjorde gjorde de det godt, og jeg synes synes også, også, a at man kunne høre, høre, publik publikum bakkede op om Danm op om Danmark. Men set i i forhold forhold til til hvad der ellers lers er er med, med, var der åbenlyst lyst en en mas masse seere, som syntes, syntes, det det var for kedeligt. ligt.

 ?? ??
 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Saba formåede ikke at komme videre fra semifinale­n. Tøpholm er sikker på, at det havde set anderledes ud, hvis man ikke kun benyttede seerstemme­r i semifinale­rne.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Saba formåede ikke at komme videre fra semifinale­n. Tøpholm er sikker på, at det havde set anderledes ud, hvis man ikke kun benyttede seerstemme­r i semifinale­rne.
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Pres på, DR
Ole Tøpholm så slukøret med, da Danmark endnu en gang missede finalen ved Eurovision. Han mener, at DR bør presse på for at få fagjuryen tilbage.
FOTO: MOGENS FLINDT Pres på, DR Ole Tøpholm så slukøret med, da Danmark endnu en gang missede finalen ved Eurovision. Han mener, at DR bør presse på for at få fagjuryen tilbage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark