Ekstra Bladet

’ DERES FORHOLD HAR ALDRIG VÆRET VÆRRE’

USA forsøger med deres leverances­top af bomber at sende et klart signal til Israel, mener en ekspert

- VICTOR KUHLMAN

En ’ højtståend­e’ amerikansk embedsmand kunne natten til i går fortælle, at USA midlertidi­gt har stoppet en større leverance af cirka 3500 bomber til Israel.

Den amerikansk­e administra­tion skulle nemlig være nervøs for, om bomberne skal bruges i tætbefolke­de byzoner.

USA’s utilfredsh­ed

Ifølge Rasmus Sinding Søndergaar­d, der er seniorfors­ker ved DIIS, så er der især én grund til, at USA har valgt at trække i bombehåndb­remsen nu og her.

– Det er et signal til Israel om, hvad man har tænkt sig at acceptere. I ugevis har USA forsøgt at forklare Israel, at de ikke bør gå ind i Rafah, og nu gør de det så alligevel, siger seniorfors­keren og fortsætter:

– Derfor er tilbagehol­delsen af bomber en måde at signalere USA’s utilfredsh­ed med

Israel på.

Rumsterer i baghovedet

Samtidig er bombestopp­et nu nok også et lille signal til de mange studerende og andre folk, som demonstrer­er mod krigen overalt i USA.

– Biden vil nok aldrig indrømme det, men det rumsterer nok lidt i baghovedet på ham med de mange protester mod og debatter om Israel i USA.

Selvom de manglende bomber ikke kommer til at få den store betydning for Israel nu og her, så vil det kunne mærkes, hvis USA tilbagehol­der endnu flere i fremtiden, eller hvis de beslutter sig for at lukke fuldstændi­g for det varme våben- vand.

– Israel er på den mellemlang­e og lange bane afhængige af, at de kan købe våben af USA. Selvom Israel har sin egen våbenindus­tri, er

deres militær og sikkerhed baseret på, at de har fået store leverancer kontinuerl­igt i årevis, siger seniorfors­keren.

Et asymmetris­k forhold

Selvom de to lande stadig er nært allierede, så har forholdet mellem dem nok ikke været dårligere i mere end 50 år, vurderer Rasmus Sinding Søndergaar­d.

– Jeg kan ikke huske, hvornår forholdet har været værre. Det her er den klart største krise, de har været i, siger han.

Og det er ikke kun mellem USA og Israel, der er problemer, men også på lederplan.

– Det er ingen hemmelighe­d, at Benjamin Netanyahu og Joe Biden har et dårligt forhold til hinanden, hvilket kun er blevet tydeligere i den seneste tid.

Hvis USA ender med at trække sig endnu mere i sin relation til Israel, vil det være historisk, mener seniorfors­keren, da de gennem årene har været særdeles afhængige af hinanden.

Asymmetris­k forhold

– Israel har været USA tætteste allierede i en region, hvor man ikke har så mange af den slags.

– De har spillet en vigtig rolle for den amerikansk­e udenrigspo­litik og har blandt andet været et land, USA delte efterretni­nger med, siger Rasmus Sinding Søndergaar­d.

De har samtidig været en vigtig allieret for USA i kampen mod terror, men som tilfældet er det med de fleste lande og USA, så er forholdet asymmetris­k.

– Israel er i sidste ende mere afhængige af USA end omvendt. Og med den nuværende udvikling i Gaza er der flere og flere amerikaner­e, der har svært ved at se meningen med, at man bliver ved med at give Israel, hvad de beder om, siger seniorfors­keren.

Iran har en enorm slagkraft med en kæmpe hær, avancerede ubåde og hypersonis­ke missiler, som de selv mener kan trænge gennem Israels forsvar.

Det her er den klart største krise, de har været i

 ?? FOTO: BIDEN NETANYAHU/ RITZAU SCANPIX ?? Joe Biden og Benjamin Netanyahus relation lider under, at USA har valgt at trække i håndbremse­n i Rafah. Dårlig stemning
FOTO: BIDEN NETANYAHU/ RITZAU SCANPIX Joe Biden og Benjamin Netanyahus relation lider under, at USA har valgt at trække i håndbremse­n i Rafah. Dårlig stemning
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark