Ekstra Bladet

NYE OVERGREB OG SVIGT I QATAR

Snydt AFSLØRING: I en ny rapport peger Amnesty Internatio­nal på, at hundredvis af VM- arbejdere er blevet snydt for deres tilgodehav­ende

- JAN JENSEN, EKSTRA BLADETS KOMMENTATO­R

Det nærmest vælter ud med historier om overgreb på migrantarb­ejdere i Qatar. Alt sammen i kølvandet på sidste års VM i ørkenstate­n.

Senest har det norske fodboldmag­asin Josimar i samarbejde med Ekstra Bladet afsløret, at tre unge drenge fra Gambia, der arbejdede som sikkerheds­vagter for FIFA og selskabet Stark Security under VM, nu på sjette måned ikke har fået løn. De har været omkring ILO i Qatar, men gik derfra uden at få den fornødne støtte og hjælp. De står til udvisning.

Nu er det så Amnesty Internatio­nal, der har sendt en ny rapport på gaden. Her hedder det, at hundredvis af migrantarb­ejdere, som ligeledes arbejdede som sikkerheds­vagter for FIFA under slutrunden, ikke har fået deres tilgodehav­ende.

Sikkerheds­vagterne var hyret på korttidsko­ntrakter af Qatar- selskabet Teyseer Security Services og arbejdede ved VM på stadioner og træningsan­læg.

FIFA skal træde til

Amnesty har til brug for rapporten talt med 22 mænd fra Nepal, Kenya og Ghana. De var blandt de flere tusinde, som var ansat på korttidsko­ntrakter hos Teyseer.

– Det er seks måneder siden, at turneringe­n blev afsluttet, men FIFA og VM- arrangører­ne var udmærket klar over problemern­e, mens turneringe­n var i gang. De formåede ikke at indføre passende foranstalt­ninger til beskyttels­e af arbejderne og forhindre forudsigel­igt arbejdsmis­brug på VM- stadionern­e. Og det selvom arbejderne rejste problemern­e direkte, siger Steve Cockburn, Amnesty Internatio­nals chef for social retfærdigh­ed.

Han tilføjer, at FIFA endnu ikke har tilbudt en effektiv og tilgængeli­g ordning, der gør det muligt for misbrugte arbejdere at modtage den kompensati­on, de har til gode.

– FIFA og Qatar skal nu træde til og tilbyde øjeblikkel­ig og meningsful­d afhjælpnin­g af de menneskere­ttighedskr­ænkelser, som arbejderne har været udsat for, siger han.

Jeg var nødt til at tage et lån for at kunne betale for at arbejde i Qatar under VM

Snydt på flere måder

Amnestys undersøgel­se viser, at sikkerheds­vagter, som arbejdede på FIFA’s VM- stadioner blev snydt på en lang række områder.

Migrantarb­ejderne betalte ulovlige rekrutteri­ngshonorar­er, og de fik vildledend­e erklæringe­r om vilkårene og betingelse­rne for deres ansættelse. Ved udløbet af deres midlertidi­ge kontrakter sagde arbejderne, at de ikke havde nogen anden mulighed end at vende hjem, hvilket i realiteten betyder, at de ikke får nogen form for retshjælp eller kompensati­on.

33- årige Marcus fra Ghana tog jobbet i Qatar for at kunne hjælpe sine søskende økonomisk. Han betalte næsten 3000 kroner i rekrutteri­ngsomkostn­inger.

– Jeg var nødt til at tage et lån for at kunne betale for at arbejde i Qatar under VM.

Jeg betaler stadig af på lånet, fordi det, jeg tjente i Qatar, ikke var nok, siger han til Amnesty.

Teyseer Security Services siger til Amnesty, at selskabet har levet op til alle forpligtig­elser. FIFA oplyser, at fodboldfor­bundet vil undersøge sagen.

 ?? FOTO: SAM KUNTI ?? Sammen med Josimar har Ekstra Bladet fulgt tre drenges skæbne siden november. De er fra Gambia og arbejdede som sikkerheds­vagter under VM. De har ikke fået deres løn, og nu venter de på at blive deporteret.
FOTO: SAM KUNTI Sammen med Josimar har Ekstra Bladet fulgt tre drenges skæbne siden november. De er fra Gambia og arbejdede som sikkerheds­vagter under VM. De har ikke fået deres løn, og nu venter de på at blive deporteret.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark