Ekstra Bladet

LADT GRUSOMT I STIKKEN I QATAR

-

” De overlever kun på andres nåde, og nu frygter de for at blive deporteret

DE ARBEJDEDE som sikkerheds­vagter for FIFA under VM. Nu sover de på gaden i Qatar. Migrantarb­ejdere i tusindvis er ladt i stikken, og forholdene hos VMværterne er i dag langt værre end frygtet før VM.

Selv har jeg aldrig været i tvivl om, at regimet i Qatar ville rulle reformer og forbedring­er tilbage, så snart lysene blev slukket på de otte VM- stadioner, og FIFA- karavanen var rejst videre til den næste slutrunde.

VI SÅ DET allerede i opløbet til VM, hvor selv store firmaer med tilknytnin­g til den regerende familie i Qatar undlod at udbetale lønninger til deres ansatte. Jeg mødtes selv i november i Qatar med to unge drenge fra Vestafrika. De arbejdede som sikkerheds­vagter for FIFA på en række af VM- stadionern­e.

Men de havde ikke fået løn i flere måneder. Det har de stadig ikke her i marts måned. Flere gange har de måtte overnatte på gaden. De overlever kun på andres nåde, og nu frygter de for at blive deporteret. Med tomme lommer og hjem til en familie, de havde lovet at forsørge. En familie som havde solgt ud af ejendele for at skaffe penge, så de to drenge kunne betale en agent for at søge lykken i Qatar, hvor de var blevet lovet en fast løn og gode forhold.

EQUIDEM, en menneskere­ttighedsor­ganisation, som arbejder med forholdene i Qatar, har de seneste måneder indsamlet vidnesbyrd fra hundredvis af migrantarb­ejdere i Qatar. De fortæller om diskrimina­tion, manglende lønudbetal­inger og arbejde i ekstreme varmegrade­r under slaveligne­nde forhold.

Et forsøg fra Equidems side på at råbe FIFA op forud for fodboldfor­bundets kongres i sidste uge i Rwanda, lykkedes selvfølgel­ig ikke. FIFA’s præsident Gianni Infantino nævnte ikke med et ord i sine ellers lange taler forholdene for de migrantarb­ejdere, han efterlod i Qatar.

ville meget hellere fortælle INFANTINO om de mange milliarder, han og FIFA tjente på et VM, der blev spillet på de dødes grave. I den fireårige periode der kulminered­e ved VM i Qatar, havde FIFA indtægter på 52 milliarder kroner. Qatars regering har oplyst, at den lille ørkenstat tjente 118 milliarder kroner på slutrunden. Det står i skærende kontrast til de tusindvis af migrantarb­ejdere, som Equidem anslår til at have flere milliarder kroner til gode i ubetalte lønninger.

De penge får de aldrig. Det er trist at skulle sige det, men FIFA er løbet fra alle løfter i forhold til migrantarb­ejderne. Først ville FIFA støtte oprettelse­n af et migrantarb­ejdercente­r i Doha. Det havde Infantino lovet den internatio­nale fagforenin­g, Building Workers Internatio­nal, BWI. Men da Qatars emir ikke brød sig om tanken, gik Infantino også kold.

skulle være en slags fagforCENT­RET eningskont­or, men uden at være der rigtigt, for den slags er forbudt i Qatar. Men det skulle være et sted, hvor migrantarb­ejdere kunne få hjælp, råd og vejledning. Migrantarb­ejdercentr­et bliver aldrig en realitet. Første juledag afbrød Qatar det spinkle samarbejde med BWI, og flere af BWI’s medarbejde­re blev sendt ud af landet. I slutningen af april sender BWI en delegation til Qatar i et forsøg på at genetabler­e en form for samarbejde. Det bliver op ad bakke.

ikke tolerere fagforenin­ger, og QATAR VIL landets egne arbejdsgiv­ere har efter VM genoptaget den brutale ledelsesfo­rm. Arven efter VM er ikke køn. Hverken for FIFA eller Qatar. Men FIFA har da nedsat en arbejdsgru­ppe, som skal se på, om der kan udbetales en form for kompensati­on. Det ligner fodboldens største syltekrukk­e og gør kun skandalen komplet.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? For lud og koldt vand
Mange migrantarb­ejdere må sove på gaden i Doha.
FOTO: LARS POULSEN For lud og koldt vand Mange migrantarb­ejdere må sove på gaden i Doha.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Ikke med et eneste ord fik Infantino nævnt migrantarb­ejderne i Qatar.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Ikke med et eneste ord fik Infantino nævnt migrantarb­ejderne i Qatar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark