Ekstra Bladet

5 TING DU IKKE VIDSTE OM ZINFANDEL

Bliv meget klogere på den storslåede californis­ke drue. Eller ... er den overhovede­t californis­k?

-

ZINFANDEL ER ET nationalkl­enodie for californis­k vin. □n storslået drue, der har tendens til at modne tidligt. □n drue, der lægger op til fri leg for vinmageren, som kan vælge at lave en lettere, lysere frugtig rødvin eller et fyrværkeri af tæt solmoden og højalkohol­isk vin, hvis han høster sent i den varme californis­ke vinmarker.

Bliv meget klogere på Zinfaldel herunder.

1Under

synonym: Du ved måske, at druen har et andet navn, men samme dna, i Syditalien. Der hedder den primitivo.

’ Primo’ betyder ’ tidlig’, og det refererer til det faktum, at druen modner tidligt. Men vidste du, at vinen har et helt tredje navn og endda et helt fjerde?

Druen kommer oprindelig­t fra Kroatien – hverken USA eller ❘talien. Druen har det flotte navn ’ crljenak kastelansk­i’ på kroatisk.

2Gammel

kending: USA og Californie­ns vine kaldes i □uropa for ’ New World Wine’. Men vi bør nok anerkende, at den nye verden har lavet vin i flere hundrede år.

Du kan for eksempel drikke Zinfandelv­ine, hvor der står ’old vines’, som betyder ’gamle vinstokke’ (og altså ikke ’gamle vine’), og det er ikke løgn. De gamle stokke er typisk mere end 40 år gamle.

Ovenikøbet satte zinfandel altså sine rødder i californis­k jord i midten af 1800tallet.

3Professor

knækkede koden: Kortlægnin­gen af Zinfandel og Primitivos tvillinger­elation hører til blandt vinhistori­ens gode og sande eventyr. Lidt ret skal Californie­n have her.

Det var en amerikansk professor, Austin Goheen, der tog et smut til Syditalien og fik sig et glas vin, der mindede om den, han nød hjemme. Han knækkede koden, men det var altså først i 2002, at det officielt blev anerkendt, at de to druer er én og samme.

4Som hvidvin? Ja tak. □n kuriositet er

White Zin.

Der har været en sjov trend i Californie­n med at lave hvid zinfandel, og her er ikke tale om en hvid søster- drue. Kun at hvid zinfandel er en vin, hvor zinfandels drueskind er fjernet. Så er der ingen farveafsmi­tning.

Det samme gør man jo i Champagne, når man laver hvid champagne udelukkend­e af blå druer i ’ blanc de noirs’champagne.

5Favoritpl­aceringer:

Der er områder og regioner i Californie­n, der er særligt berømte for hvidvin på chardonnay.

Og der er steder, hvor zinfandel gør sig særligt bemærket; i den nordlige del af Califonien, Napa Valley, Sonomoma og mindre kendt, men muligvis Zinfandels bedste ’ landmark’ er Lodi San Joaquin.

Her trives zinfandel virkelig. Lodi er også kendt fra en berømt blues- melodi af Creedence Clearwater, som hedder ’ Lodi’.

Her er ikke tale om en hvid søster- drue

 ?? FOTO: LISA BAERTLEIN/ RITZAU SCANPIX ?? Zinfandel- druer fotografer­et i Napa Valley i Californie­n.
FOTO: LISA BAERTLEIN/ RITZAU SCANPIX Zinfandel- druer fotografer­et i Napa Valley i Californie­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark