Ekstra Bladet

BLIVER DANSK IGEN

- Knud Brix ANSVARSHAV­ENDE CHEFREDAKT­ØR

Frederikse­n havde travlt. ForMETTE bandet travlt. Når lovgivning­en skulle gå så djævelsk stærkt, var det, fordi statsminis­teren i den nyvalgte S- regering stod med en gebommerli­g hovedpine, da Islamisk Stat var blevet endeligt besejret i foråret 2019.

Hvad skulle man dog gøre med de danske kvinder, der frivilligt var rejst ned og havde tilsluttet sig Islamisk Stat? Det selvbestal­tede kalifat var heldigvis skvattet sammen som en ondskabsfu­ld parentes i verdenshis­torien. Men kvinderne og deres børn var stuvet sammen som menneskeli­gt vraggods i uhumske lejre i Syrien.

havde ingen appetit på at S- REGERINGEN hjælpe disse danske statsborge­re hjem. Det ville næppe falde i god jord hos vælgerne. Og derfor vedtog børnenes statsminis­ter med støtte fra Venstre en hastelovgi­vning, som åbnede for at fjerne fremmedkri­geres danske statsborge­rskab uden en rettergang, som jo ellers er en grundsten i vort demokrati. Denne lov ramte en række kvinder, som fik frataget deres pas. De var derfor heller ikke med flyveren hjem, da den ellers stejle Mette Frederikse­n vendte rundt på en brandvarm tallerken og alligevel evakuerede 14 danske børn og tre danske mødre.

EN AF DEM, som måtte blive i lejrenes helvede med sine børn, var en tidligere dansk kvinde. Hun var rejst til Syrien i 2015 – dengang var hun 20 år, og hun giftede sig med en mand og fik to børn. Hun blev taget til fange i 2019 og fik frataget sit danske pas. Men det var ulovligt, at Udlændinge­ministerie­t tog passet. Det slog Højesteret fast i denne uge. Kvinden havde ingen tilknytnin­g til Iran, hvor hendes far er fra. Det havde myndighede­rne ellers hævdet.

Det vil sige, at den danske stat har begået en ganske alvorlig synd. Man har uden fast grund – og uden rettergang – frataget en dansker hendes statsborge­rskab. Derfor har hun i årevis levet i de uhumske fængselsle­jre. Så skulle man tro, at der oven på sådan en fadæse faldt en undskyldni­ng eller indfandt sig blot en smule bondeanger i systemet? Men nej. Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d strækker sig til, at man vil ’se nærmere’ på en evakuering. Problemet er, at det er svært at have sympati for det faktum, at en IS- kvinde nu skal have dansk pas igen.

er dansk. Og vi har lighed for MEN HUN loven. Der bør ikke være forskel på kong Salomon, Jørgen Hattemager eller IS- kvinden og hendes børn. Ellers smuldrer vores retssamfun­d. Så må kvinden retsforføl­ges, når hun kommer hjem.

Netop i de sager, hvor det kan være svært at finde sympatien frem, skal myndighede­rne råbe en undskyldni­ng for deres ulovlighed­er ekstra højt ud over hustagene.

Der bør ikke være forskel på kong Salomon, Jørgen Hattemager eller IS- kvinden og hendes børn. Ellers smuldrer vores retssamfun­d

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Det var ulovligt, at Udlændinge­ministerie­t tog passet fra en dansk kvinde i en fængselsle­jr i Syrien. Det slog Højesteret fast i denne uge.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Det var ulovligt, at Udlændinge­ministerie­t tog passet fra en dansk kvinde i en fængselsle­jr i Syrien. Det slog Højesteret fast i denne uge.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark