Ekstra Bladet

Wagner- afhopper anholdt

-

Det bliver de norske udlændinge­myndighede­r, der afgør, om den afhoppede russer Andrej Medvedev skal for en dommer, og om der skal stilles krav om, at han forbliver tilbagehol­dt i Norge. Det oplyser Jon Andreas Johansen, der er fungerende leder ved juridisk sektion i norsk politis udlændinge­enhed, til tv- stationen NRK.

Medvedev har søgt asyl i Norge efter at have forladt Rusland og – efter hans eget udsagn – den berygtede paramilitæ­re enhed Wagner- gruppen, som kæmper for Rusland i krigen i Ukraine. Den russiske rettigheds­gruppe Gulagu har ifølge nyhedsbure­auet Reuters fået at vide, at Medvedev står til at blive udvist fra Norge. Det fremgår ikke, hvem der skulle have truffet den afgørelse.

Russeren blev pågrebet af norsk militær tidligere på måneden i Pasvikdale­n i grænseområ­det mellem Rusland og Norge. Her blev han afhørt af Kripos, der er en særlig efterforsk­ningsenhed i norsk politi.

I Norge er det Kripos, der har ansvar for efterforsk­ning af krigsforbr­ydelser. Det er derfor også Kripos, der deltager i det internatio­nale samarbejde om efterforsk­ning af krigsforbr­ydelser i Ukraine.

Ifølge Kripos er Medvedev blevet afhørt som et vidne i den forbindels­e.

Medvedevs mellemvære­nde med de norske myndighede­r er dog ifølge NRK ikke på Kripos’ bord. Det er i stedet de norske udlændinge­myndighede­r, der står for den del.

Andrej Medvedev skulle have forladt Wagner- gruppen, efter at en fire måneder lang kontrakt, som han havde indgået i juli, udløb.

Wagner- gruppens øverste leder er Jevgenij Prigozjin, som er tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Gruppen har fået en central rolle i Ruslands invasion af Ukraine. Her deltager gruppens lejesoldat­er i kampene mod ukrainske styrker.

Prigozjin står på det amerikansk­e forbundspo­liti FBI’s liste over verdens mest eftersøgte personer.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Russeren Andrej Medvedev hævder, at han har været medlem af den berygtede Wagner- gruppe, og søger asyl i Norge.
FOTO: RITZAU SCANPIX Russeren Andrej Medvedev hævder, at han har været medlem af den berygtede Wagner- gruppe, og søger asyl i Norge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark