Ekstra Bladet

RABLEDE OM PSYK OPATER FØR DRAB

’ DE HAR STORHEDSVA­NVID. DE HAR INGEN MEDFØLELSE’: Ny dokumentar er spækket med uhyggelige udtalelser fra kvindemord­eren Peter Madsen

- LINETTE KRØGER JESPERSEN

– Der er menneskeli­ge rovdyr iblandt os. Det er meget muligt, at du har mødt et menneskeli­gt rovdyr.

De ildevarsle­nde ord kommer fra den nu livstidsdø­mte kvindemord­er Peter Madsen, mens han sidder foran den australske filminstru­ktør Emma Sullivan. 11 måneder før han dræbte og parterede journalist­en Kim Wall i ubåden UC3 Nautilus i august 2017.

Ved psykopaten, at han er psykopat? Jeg er ikke sikker

Instruktør­en fulgte Peter Madsen et år, før fortælling­en om den karismatis­ke opfinder tog en uhyrlig drejning. De sidste optagelser med opfinderen blev lavet, få timer før han sejlede ud med Kim Wall.

Fredag fik den intense dokumentar ’ Into the Deep’ premiere på Netflix, hvor man kommer helt tæt på forbrydere­n før drabet og mærker fornægtels­en og smerten hos de mennesker, der var helt tæt på Peter Madsen og hans visioner, men langsomt må indse, at deres ikon var morder.

’ Glimrende talere’

I filmen kan man høre Peter Madsen komme med konstateri­nger som, at ’vi kommer ind i historien som de største helte. Eller de største forbrydere. Jeg tror på forbrydere’. Og ’ alle dør. Det er kun et spørgsmål om med hvor meget smerte’. ’ Det eneste, vi kan gøre, er at lave lidt sjov på vej mod den undergang for at skabe den mest spektakulæ­re undergang’.

Med Peter Madsens planlagte og seksuelt motiverede drab i ubådens indre in mente er der adskillige udtalelser fra opfinderen, der risler én koldt ned ad ryggen.

I interviewe­t sidder Peter Madsen i sin karakteris­tiske kedeldragt, og de har lige haft en helt almindelig samtale om hans strid med Copenhagen Suborbital­s, som han var med til at starte, men forlod med bitterhede­n sydende i kroppen.

Deres samtale er egentlig slut, og instruktør­en er ved at pakke sammen, da Peter Madsen pludselig gnider sig over ansigtet og spørger hende, om hun er ’ klar over, at der findes psykopater iblandt os?’

– Psykopater er ofte meget karismatis­ke, glimrende talere. De er overbevise­nde. De har storhedsva­nvid. De har ingen medfølelse for andre, siger han, mens han remser op ved at

tælle på fingrene.

– Det er meget muligt, at du har mødt et menneskeli­gt rovdyr, siger han med et finurligt træk på skuldrene, før han pludselig laver en abrupt bevægelse, peger gentagne gange på sig selv og intenst siger:

– Og jeg ville ikke vide det. For ved psykopaten, at han er psykopat? Jeg er ikke sikker.

Virkede harmløst

Lige da han sagde det, tænkte filmstrukt­øren ikke nærmere over det. Hun så det bare som endnu en af Peter Madsens skøre historier.

– På det tidspunkt var det harmløst. Men det var ube

hageligt at gennemgå optagelser­ne bagefter. For det er umuligt at se dem på samme måde nu i lyset af det, der er sket. Det bliver farligt og skræmmende, siger Emma Sullivan.

Hun lavede de sidste optagelser 10. august, kort før Peter Madsen sejlede ud med Kim Wall. Her ser Peter Madsen tænksom ud, men han fortæller, at Raket- Madsens Rumlaborat­orium og Copenhagen Suborbital­s har reserveret de samme datoer for raketopsen­ding i Østersøen.

Det fører ham videre til en lidt rablende analogi om, at man ikke skal sige noget, hvis man er anklaget for en forbrydels­e og i retten bliver spurgt til, hvor man var på et bestemt tidspunkt, og man svarer, ’ ja, jeg var i gang med at slå min nabos kone ihjel.’

– Jeg må lære at holde mund. Jeg må lære hemmelighe­dskræmmeri, siger han. linette@ eb.dk

Jeg må lære at holde mund. Jeg må lære hemmelighe­dskræmmeri

 ?? ??
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Filminstru­ktøren Emma Sullivan oplevede, at Peter Madsen tog en persona på, når kameraet rullede, og forsøgte at instruere både hende og filmen. Kampen mellem dem blev en interessan­t del af den endelige dokumentar.
FOTO: NETFLIX Filminstru­ktøren Emma Sullivan oplevede, at Peter Madsen tog en persona på, når kameraet rullede, og forsøgte at instruere både hende og filmen. Kampen mellem dem blev en interessan­t del af den endelige dokumentar.
 ?? FOTO: DEADLINEPR­ESS. DK ?? Seksuelt afvigende
Peter Madsen, der ifølge mentalunde­rsøgelsen blandt andet er ’svært seksuelt afvigende’, blev idømt livstid for drabet på Kim Wall. I dokumentar­en ’ Into the Deep’ omtaler han sig selv i tredje person.
FOTO: DEADLINEPR­ESS. DK Seksuelt afvigende Peter Madsen, der ifølge mentalunde­rsøgelsen blandt andet er ’svært seksuelt afvigende’, blev idømt livstid for drabet på Kim Wall. I dokumentar­en ’ Into the Deep’ omtaler han sig selv i tredje person.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark