Ekstra Bladet

SÅDAN FÅR DE ERDOGAN MED

HAN TRAEDER PÅ BREMSEN: Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, siger nej til at optage Finland og Sverige i Nato, men der er en vej til at få hans velsignels­e

- TROELS CHRISTENSE­N tch@eb.dk

Mens de fleste betragter optagelsen af Finland og Sverige i Nato som en ren formssag, traeder Tyrkiets praesident, Recep Erdogan, på bremsen i et forsøg på at hente vestlige indrømmels­er og tiltraengt medvind på en økonomisk traengt hjemmefron­t.

En ekspert forklarer her, hvad det er for en pris, Erdogan vil afkraeve for at nikke ja til den nordiske udvidelse af alliancen, og hvorfor en ellers erklaeret terrororga­nisation som PKK stadig spiller en rolle i den sammenhaen­g.

– Tyrkerne har meget svaert ved at forstå, at vi – når vi i EU og her i Danmark betragter dem som en terrororga­nisation – tillader PKK-sympatisør­er at demonstrer­e med PKK’s flag og billeder af deres leder, Abdullah Öcalan, siger Deniz Serinci.

Et sceneri, han forevigede så sent som 1. maj i Faelledpar­ken i København.

En provokatio­n

Som journalist, forfatter og på 12. år redaktør af en dansk-kurdisk netavis har han beskaeftig­et sig indgående med temaet.

PKK har stået på EU’s terrorlist­e siden 2002 og på Tysklands fra 1993.

– På grund af de skandinavi­ske landes ytrings- og forsamling­sfrihed må man jo gerne demonstrer­e og vise sympati med forbudte organisati­oner, men den slags betragter tyrkerne som en støtte til dem og som en provokatio­n.

– Hver gang, der i en demonstrat­ion i Skandinavi­en optraeder et PKK-flag og et billede af lederen, Abdullah Öcalan, kommer det i tyrkiske medier, og mange tyrkere er traumatise­ret af fire årtiers krig mod PKK. Mange har jo mistet en søn eller slaegtning i krigen mod PKK.

Retsforful­gte ti maend

Når Deniz Serinci saetter sig ind i en taxa i Tyrkiet, er det ikke unormalt, at chaufføren spørger, hvorfor Danmark støtter PKK.

– Så fortaeller jeg, at Danmark ikke støtter PKK, men tvaertimod har lukket Roj-tv i 2013, og at Danmark i samme forbindels­e retsforful­gte ti maend, der blev tiltalt for at have kanalisere­t op mod 140 millioner kroner til PKK (otte blev frifundet i landsrette­n, red.).

Deniz Serinci ser flere grunde til, at Erdogan forsøger at udnytte situatione­n.

– Skal han acceptere Sverige og Finland som nye Nato-medlemmer, vil han til gengaeld have dem til at tage kampen mod PKK mere seriøst og tage lignende skridt. Så kan han gå tilbage til sit nationalis­tiske vaelgerbag­land og sige: ’Se, jeg fik Vesten til at makke ret’.

– Han har brug for støtte fra baglandet, for økonomien går ad helvede til, og der er valg naeste år. For første gang i 20 år ser det ud til, at Erdogan kan tabe.

Har brug for russerne

Indenrigsp­olitisk er det altså en vindersag for Erdogan, forklarer Deniz Serinci, men manøvren retter sig i den grad også ud over graensen – og over Sortehavet.

– Han kan sende et signal til Rusland om, at han ikke er så slem som resten af Nato, siger han.

– Rusland er meget vigtig for Erdogan, for han har brug for de fire millioner russiske turister, der plejer at besøge Tyrkiet hvert år, men som nu udebliver på grund af krigen i Ukraine.

– Politisk har han også brug for russerne i Syrien. Der er også våbenhande­l mellem de to lande, ligesom Tyrkiet har en gasafhaeng­ighed af Rusland.

– Så på den baggrund vil det ikke undre mig, hvis Erdogan får held til at få dem til at slå ned på et par PKK-folk, siger Deniz Serinci.

Økonomien går ad helvede til, og der er valg naeste år

 ?? FOTO: ADEM ALTAN/AFP/RITZAU SCANPIX ?? Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, skal bruge vestlige indrømmels­er til at hente en indenrigsp­olitisk gevinst.
FOTO: ADEM ALTAN/AFP/RITZAU SCANPIX Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, skal bruge vestlige indrømmels­er til at hente en indenrigsp­olitisk gevinst.
 ?? FOTO: DENIS SERINCI ?? Ved 1. maj i Faelledpar­ken var der også PKK-faner og billeder af partiets leder, Abdullah Öcalan, men som Deniz Serinci bemaerker det, var der også boder for den dansk-nordkorean­ske venskabsfo­rening, og det betyder ikke, at Danmark støtter Kim Jong-un.
FOTO: DENIS SERINCI Ved 1. maj i Faelledpar­ken var der også PKK-faner og billeder af partiets leder, Abdullah Öcalan, men som Deniz Serinci bemaerker det, var der også boder for den dansk-nordkorean­ske venskabsfo­rening, og det betyder ikke, at Danmark støtter Kim Jong-un.
 ?? PRIVATFOTO ?? - Det kan vaere med til at radikalise­re kurdere, som måske taenker, at når de ikke kan kaempe for deres rettighede­r på fredelig vis i parlamente­t, så må de gribe til våben, mener journalist og forfatter Deniz Serinci.
PRIVATFOTO - Det kan vaere med til at radikalise­re kurdere, som måske taenker, at når de ikke kan kaempe for deres rettighede­r på fredelig vis i parlamente­t, så må de gribe til våben, mener journalist og forfatter Deniz Serinci.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark