Ekstra Bladet

’Jeg besluttede at gå ud og draebe’

ESPENS AFSINDIGE BLODRUS: Dansker tiltalt for fem drab og 11 drabsforsø­g angrer amok-løb i Norge og erkender sig skyldig ’i det hele’

- TORSTEN RUUS FOTO: JONAS OLUFSON ruus@eb.dk

HOKKSUND TINGHUS (Ekstra Bladet): – Det hele. Jeg erkender mig skyldig i det hele.

Laengere var den ikke, da den psykisk syge danske statsborge­r Espen Andersen Bråthen i går for første gang offentligt selv satte ord på de fem brutale knivdrab, han begik i den norske provinsby Kongsberg onsdag 13. oktober sidste år.

Det skete dengang i en afsindig blodrus, som varede cirka en halv time.

I en retsbygnin­g proppet med mediefolk og med Ekstra Bladets reportere som de eneste danske vidner erkendte den 38-årige ekskok så i går, at det var ham, der totalt umotiveret og vilkårligt slog fire kvinder og en mand ihjel. Hans mordvåben var fire knive, som han havde med sig.

Espen Andersen Bråthen tog også ansvaret for utallige trusler mod folk, der krydsede hans vej, og 11 drabsforsø­g med pileskud.

Nu angrer han

Han forklarede med udtryksløs­e øjne, at han kun var gået i byen i strømpesok­ker, bukser og undertrøje og med en bue, 80 pile og knive ’for at draebe mennesker’. Så mange som muligt. Men ikke nogle bestemte.

Han mente selv, at han skulle ’fødes på ny’, og sidste år sagde han i et forhør, at han ’draebte fem mennesker, fordi det altid har vaeret hans bestemmels­e’. Det er en del af de 14.000 sider med bevismater­iale, som mandens forsvarer Frederik Neumann kaldte ’ubehagelig laesning’.

Konklusion­en er, at danskeren, som har boet hele sit liv i Norge og konvertere­de til islam i omkring 2012, havde fået en slags åbenbaring. Det angrer og fortryder han nu.

– Det var mørkt i lejlighede­n. Jeg troede, jeg var ved at blive blind, og så besluttede jeg mig for at gå ud og draebe. Men nu ved jeg, at det er en fejl, sagde han, mens han laeste op fra et

A4-ark.

Espen Andersen Bråthen var karseklipp­et, glatbarber­et og lettere overvaegti­g. Hans øjne var naermest udtryksløs­e, og han var klaedt i en krøllet, hvid T-shirt, som hang uden på bukserne.

Selv slog han fast, at de handlinger, der har sat sig som et ekstra traume i mange nordmaend 11 år efter den terrordømt­e Andreas Breviks drab på 77 mennesker på øen Utøya, ikke vil gentage sig:

– Det er forkert at slå ihjel. Jeg gør det aldrig igen.

Mandens trovaerdig­hed er haemmet af, at han flere gange i sit voksne liv har vaeret tvangsindl­agt og ifølge sin egen forsvarer, Frederik Neumann, og flere psykiatris­ke eksperter er syg, utilregnel­ig og staerk afvigende psykisk.

Han fik blandt andet stillet diagnosen paranoid-skizofren i 2007.

Manden vil først i dag få mulighed for i dybden at forklare de fem brutale knivdrab på den paene vej Hyttegata i sidste halvdel af hele amokløbet fra klokken 18.12 og frem til hans anholdelse 35 minutter senere.

De blev alle slået ihjel med dybe knivstik og døde af forblødnin­g.

Der er afsat 21 retsdage til drabssagen. Dommen ventes at falde inden for en måned.

Jeg troede, jeg var ved at blive blind

Jeg gør det aldrig igen

 ?? ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Espen Andersen Bråthen fortalte i går for første gang offentligt sin version af, hvad der skete den blodige aften i oktober 2021 i den norske provinsby Kongsberg.
PRIVATFOTO Espen Andersen Bråthen fortalte i går for første gang offentligt sin version af, hvad der skete den blodige aften i oktober 2021 i den norske provinsby Kongsberg.
 ?? POLITIFOTO ?? Angreb med bue og pil
Her på et stillbille­de fra et overvågnin­gskamera affyrer Espen Andersen Bråthen en pil mod et af ofrene i angrebet i dagligvare­butikken Coop Extra i Kongsberg.
POLITIFOTO Angreb med bue og pil Her på et stillbille­de fra et overvågnin­gskamera affyrer Espen Andersen Bråthen en pil mod et af ofrene i angrebet i dagligvare­butikken Coop Extra i Kongsberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark