Ekstra Bladet

HACKET OG AFPRESSET

Trine Gadeberg, Ditte Hansen og Christiane Gjellerup Koch bliver afpresset af en hacker, der har overtaget deres Instagram-konto

- TATIANA GRANT tg@eb.dk

Chok og afmagt.

Det er, hvad de tre skuespille­re Trine Gadeberg, Ditte Hansen og Christiane Gjellerup Koch, som sammen står bag podcasten ’Mens Vi Strikker’, føler i disse dage.

Siden torsdag morgen har Instagram-kontoen til podcasten nemlig vaeret overtaget af en hacker, som nu oven i købet afpresser skuespille­rne for 2000 kroner i bytte for kontoen, der har godt og vel 18.000 følgere.

Skuespille­rne fandt ud af, at de var blevet hacket, efter flere gange at vaere blevet naegtet adgang til kontoen med beskeden om, at den var tilknyttet en anden registrere­t bruger ved navn Stern15k. Men helt klart blev det dog, da hackeren selv tog kontakt til dem via mediet WhatsApp.

– Hackeren skrev i går: ’Is this your account?’ og sendte brugerbill­edet til Instagram-profilen, og så skrev vi ’Ja, det er det! Vi er blevet hacket! Ved du, hvad vi skal gøre?’ Og så begyndte vedkommend­e at ringe og skrive til os, at nu skulle vi hoste op med nogle penge, fortaeller Trine Gadeberg til Ekstra Bladet.

Ikke noget at gøre

Skuespille­rne har meldt sagen til politiet, men i bund og grund står de tilbage med en følelse af chok og afmagt. For efter flere forgaeves forsøg på at indberette overtraede­lsen til Instagram og Facebook, har de måttet indse, at der ikke er noget at gøre.

– Hver gang, vi forsøger at genoprette adgang til kontoen inde på Instagram og følger anvisninge­rne til, hvad man skal gøre, hvis man er blevet hacket, bliver vi bare sendt tilbage til start. Vi kan ikke komme igennem, og der er ingen, der kan hjaelpe os, fortaeller Trine Gadeberg.

Ligeglad med politiet

Selvom hackeren er gjort opmaerksom på, at sagen er blevet meldt til politiet, synes det ikke at afskraekke vedkommend­e.

’Look Honey. I dont give a fuck if u go police. I doin this for money. Hope u get it. Go call CIA FBI FEMA. 2000 danish kron to get account back’, skriver hackeren i en lettere kryptisk besked, som Ditte Hansen har offentligg­jort i sin story på Instagram.

I den digitale verden, hvor de fleste er ejer af en eller flere konti på diverse sociale medier, er det bestemt ikke et fremmed faenomen at blive hacket, snydt og afpresset. Det maerker skuespille­rne nu også på egen krop, men det mest forurolige­nde for dem er, at man bliver mødt af en mur, når uheldet er ude.

– Vi kan fornemme, at det her er en stigende tendens. Vi kender andre, der har fået hacket deres konto, og det siger jo noget om, at der er et hul i systemet til de her hackere, og det er jo et kaempe problem for Facebook og Instagram, at de ikke kan få det lukket, siger Trine Gadeberg.

Hackeren vinder nok

Umiddelbar­t virker det ikke saerlig sandsynlig­t, at Trine Gadeberg, Ditte Hansen og Christiane Gjellerup Koch sejrer over hackeren og får kontoen tilbage. Men for skuespille­rne, der har arbejdet hårdt på at bygge kontoen og podcastbra­ndet op gennem de sidste 2,5 år, er det naesten ubaerligt at skulle opgive kampen.

Må starte forfra

– Alternativ­et er, at vi bare starter forfra med en ny konto. Men det er jo et kaempe arbejde at bygge sådan en Instagram-profil op. Det er jo lidt vores hjertebarn. Hele vores insta-shop med strikkeops­krifter skal vi genskabe, hvilket også er et kaempe arbejde, og så kan vi heller ikke vaere sikre på, at alle de dejlige følgere finder vejen hen til den nye profil, siger Trine Gadeberg.

Så begyndte vedkommend­e at ringe og skrive til os, at nu skulle vi hoste op med nogle penge

 ?? FOTO: KIM MATTHÄI LELAND/RITZAU SCANPIX ?? Mens vi strikker
Trine Gadeberg driver podcasten ’Mens vi strikker’ sammen med kollegerne Christiane Gjellerup Koch og Ditte Hansen.
FOTO: KIM MATTHÄI LELAND/RITZAU SCANPIX Mens vi strikker Trine Gadeberg driver podcasten ’Mens vi strikker’ sammen med kollegerne Christiane Gjellerup Koch og Ditte Hansen.
 ?? PRIVATFOTO ?? Ditte Hansen har delt samtalen med hackeren med sine egne følgere på Instagram.
PRIVATFOTO Ditte Hansen har delt samtalen med hackeren med sine egne følgere på Instagram.
 ?? PR-FOTO ?? I podcasten sidder de tre skuespille­re og strikker i ’strikkesku­ret’ i Trine Gadebergs baghave, mens de taler om livets store emner.
PR-FOTO I podcasten sidder de tre skuespille­re og strikker i ’strikkesku­ret’ i Trine Gadebergs baghave, mens de taler om livets store emner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark