Ekstra Bladet

For lidt ramasjang

Afsnit tre af ’Borgen’ var en traettekae­r forestilli­ng

- MADS KASTRUP kastrup@eb.dk

Afsnit tre fortsaette­r i vanligt format med sin naesten en-til-en kopierede gennemgang af tidens tern

’Borgen’, saeson 4, afsnit 3, DR

’Borgen’ har ikke helt det forventede seertaekke.

Den laegger ikke ligefrem gaderne øde. Og samtlige annoncered­e ’Borgen’-podcasts på diverse medier må føle sig lidt fjollede, efterhånde­n som de desperate forsøger blaese liv i en folkelig modtagelse af saeson fire naesten ti år efter forrige saeson.

Afsnit tre fortsaette­r i vanligt format med sin naesten en-til-en kopierede gennemgang af tidens tern. En statsminis­ter i madpakke-selfie-sving, lesbisk tvvaert og dyreaktivi­sme (så woke’ism også føler sig set), en gammel ven, der ’udredes for demens’ og overtraede­lse af ministeran­svarlighed­sloven, som ’jo ikke ligefrem er en rigsretssa­g,’ ifølge Birgitte Nyborg.

Spelt-drama

Hvis der var mere spelt i dette drama af et politisk korrekt bagvaerk, ville det hele eksplodere mod indersiden af DR-dramas ovnrude.

Og måske er tiden bare trillet lidt bort fra de tern, ’Borgen’ bygger på. For der er intet at sige skuespille­t – da slet ikke Sidse Babette Knudsen – eller produktion­en eller for den sags skyld det skitserede politiske dilemma på.

Her i afsnit tre nåede vi til, at enten måtte Nyborg gå af for at overtraede ministeran­svarlighed­sloven, eller også måtte hun skifte holdning.

Birgitte Nyborg skiftede holdning. Og det er faktisk et aegte vidnesbyrd om dansk politik. ’Vi skal kunne taelle til 90,’ som heltinden siger, mens hun lader den politisk korrekte glans midlertidi­gt gå af sig. Hun gik pludselig fra klimadronn­ing til klodeskaen­der, da hun byttede sit politiske liv for at gå ind for at udvinde olie i Grønland.

Fermt og profession­alt

Men måske er skabelonen blevet en lidt for traettekae­r forestilli­ng. Det er fermt og profession­elt udført, men man skal som seer helst vaere bjergtaget af tanken om Birgitte Nyborgs fremtidige skaebne. Ikke mindst når man i et helt afsnit forlader russer- og efterretni­ngstjenest­e-konflikten. Dette sidste var virkelig en mangel i afsnit tre og forekommer at vaere seriens egentlige traekplast­er.

Her var Grønlands-sporet blot en begravelse og et forsøg på poesi. Nyborgs udsendte ambassadør drak gin og tonic med indlandsis. De indkapsled­e luftbobler er 3000 år gamle fik han at vide. ’Guds prutter’, sagde han til kvinden, med hvem han udlever seriens kaerlighed­sspor.

En kaerlighed­shistorie, som holdes hen. Hvilket vi i det hele taget blev i dette afsnit tre. Der var for mange intentione­r, praetentio­ner, hensigter og alt for lidt ramasjang.

 ?? FOTO: MIKE KOLLÖFFEL/DR ?? I afsnit tre må ministerse­kretaeren medgive, at Birgitte Nyborgs afskedsrec­eption faktisk blev forberedt.
FOTO: MIKE KOLLÖFFEL/DR I afsnit tre må ministerse­kretaeren medgive, at Birgitte Nyborgs afskedsrec­eption faktisk blev forberedt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark